Navigacijski put

Podijeli na 
	Podijeli na Facebook
  
	Podijeli na Twitteru
  
	Podijeli na google+
  
	Podijeli na linkedIn
  
    Adresa e-pošte

Novac & naknade

Ažurirano : 26/08/2014

travel

Euro, gotovinski transferi i plaćanje karticama

Euro

Eurom možete plaćati u 17 država članica EU-a: Austriji, Belgiji, Cipru, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Irskoj, Italiji, Luksemburgu, Malti, Nizozemskoj, Portugalu, Slovačkoj, Sloveniji i Španjolskoj. Saznajte više o euru, u kojim se država članicama koristi te o tečajevima.

Novčanicama i kovanicama možete se koristiti u svim državama članicama EU-a koje su prihvatile euro, uključujući mnoga njihova prekomorska područja, kao što su Azori, Kanari, Ceuta i Melilla, Francuska Gvajana, Guadeloupe, Madeira, Martinique, Mayotte, Reunion, Saint-Barthélemy te Saint Pierre i Miquelon.

U dogovoru s EU-om euro se kao nacionalna valuta koristi u Andori, Monaku, San Marinu i Vatikanskom Gradu. U nizu država i područja euro se koristi kao službena valuta, primjerice u Kosovu i u Crnoj Gori.

Gotovinski transferi i plaćanje karticom

Većina ljudi izbjegava na putovanje nositi velike količine gotovine. Često se za svakodnevne troškove na putovanjima koristimo debitnom ili kreditnom karticom. Ako na području EU-a plaćate eurom, naknada za plaćanje ne smije biti veća od naknade koju plaćaju državljani za elektronički obrađena plaćanja iste protuvrijednosti u eurima.

Ta se pravila primjenjuju i na platne transakcije u eurima (primjerice između računa u eurima) u državama izvan europodručja i na plaćanja u švedskim krunama i rumunjskim lejima.

Više o prekograničnim plaćanjima u eurima

I dalje trebate pomoć?

I dalje trebate pomoć?

Niste pronašli informacije koje tražite? Imate problem koji želite riješiti?