Διαδρομή πλοήγησης

Επικαιροποίηση : 28/06/2016

travel

Χρονομίσθωση

Η αγορά χρονομίσθωσης, - δηλαδή, του δικαιώματος παραμονής για περισσότερα από ένα διαστήματα, κατά τη διάρκεια περιόδου μεγαλύτερης του ενός έτους, σε μια συγκεκριμένη ιδιοκτησία ή ιδιοκτησίες - μπορεί να αποδειχθεί ότι κρύβει πολλές παγίδες. Το ίδιο ισχύει για τη συμμετοχή σε μακροπρόθεσμο πρόγραμμα διακοπών, όπως ένα εκπτωσιακό κλαμπ διακοπών, που παρέχει εκπτώσεις στο κατάλυμα, ή άλλα συναφή προνόμια, συχνά σε συνδυασμό με ταξιδιωτικές ή άλλες υπηρεσίες, για περίοδο μεγαλύτερη του ενός έτους.

Τόσο η συμβατική χρονομίσθωση όσο και τα διάφορα προγράμματα μακροπρόθεσμων διακοπών, τα οποία εμφανίστηκαν κατά καιρούς, μπορεί να συνεπάγονται σημαντική μακροπρόθεσμη ή μόνιμη οικονομική δέσμευση. Περιλαμβάνουν επίσης πρόσθετα τρέχοντα έξοδα (π.χ. φόροι, συντήρηση και ασφάλιση).

Για τους λόγους αυτούς, οι σχετικοί κανόνες της ΕΕ English τροποποιήθηκαν το 2008, ώστε να παρέχουν προστασία έναντι ασυνείδητων εμπόρων κατά την υπογραφή συμβολαίων χρονομίσθωσης ή μακροπρόθεσμων διακοπών. Οι νέοι κανόνες ισχύουν για συμβόλαια που έχουν συναφθεί από τις 23 Φεβρουαρίου 2011 (ή και αργότερα σε ορισμένες χώρες της ΕΕ).

Οι κανόνες επίσης σας προστατεύουν όταν υπογράφετε:

 • συμβόλαια μεταπώλησης (πληρώνετε έναν επαγγελματία για να σας βοηθήσει να πωλήσετε ή να αγοράσετε χρονομίσθωση ή συμμετοχή σε κλαμπ διακοπών)
 • συμβόλαια ανταλλαγών (πληρώνετε για να συμμετάσχετε σε πρόγραμμα που σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε υπηρεσίες καταλύματος ή άλλες υπηρεσίες, το οποίο όμως παράλληλα δίνει και σε άλλους τη δυνατότητα να κάνουν προσωρινή χρήση της δικής σας χρονομίσθωσης).

Τα δικαιώματά σας επεκτείνονται στη χρονομίσθωση διάφορων τύπων ακινήτου, όπως:

 • σκάφη αναψυχής
 • τροχόσπιτα
 • φορτηγίδες

Προτού αποφασίσετε να προχωρήσετε, ενημερωθείτε για τα δικαιώματά σας, μεταξύ των οποίων και τα παρακάτω.

 • Να έχετε πλήρη ενημέρωση για τους όρους του συμβολαίου προτού υπογράψετε. Να ζητήσετε τους λεπτομερείς όρους γραπτώς, στη γλώσσα σας (εφόσον είναι επίσημη γλώσσα της ΕΕ).
 • Να σας δοθεί προθεσμία υπαναχώρησης 14 ημερολογιακών ημερών, εντός της οποίας θα μπορείτε να αποφασίσετε να ακυρώσετε το συμβόλαιο χωρίς καμιά εξήγηση. Εάν δεν λάβετε το τυποποιημένο έντυπο υπαναχώρησης που προβλέπουν οι κανόνες της ΕΕ, η προθεσμία υπαναχώρησης παρατείνεται σε 1 έτος και 14 ημερολογιακές ημέρες.
 • Να παρατείνεται η προθεσμία υπαναχώρησης σε 3 μήνες και 14 ημερολογιακές ημέρες αν δεν ενημερώνεστε πλήρως σχετικά με το προϊόν που αγοράζετε.
 • Ο πωλητής δεν μπορεί να σας ζητήσει να πληρώσετε εκ των προτέρων ή να δώσετε προκαταβολή κατά τη διάρκεια της προθεσμίας υπαναχώρησης.
 • Όταν αγοράζετε συμμετοχή ως μέλος σε κλαμπ διακοπών, η πληρωμή πρέπει να πραγματοποιείται σε ισόποσες δόσεις σε ετήσια διαστήματα.
 • Έχετε επίσης το δικαίωμα να ακυρώσετε το συμβόλαιο για το κλαμπ διακοπών, χωρίς να σας επιβληθεί καμία ποινή, από τη δεύτερη δόση και μετά.  Μόλις λάβετε ειδοποίηση για την επόμενη πληρωμή, έχετε προθεσμία 14 ημερολογιακών ημερών για να γνωστοποιήσετε την ακύρωση του συμβολαίου στον πωλητή.
 • Αν έχετε επίσης υπογράψει συνδεδεμένο συμβόλαιο ανταλλαγής, αυτό ακυρώνεται επίσης αυτόματα - χωρίς κανένα κόστος για σας - αν υπαναχωρήσετε από το συμβόλαιο χρονομίσθωσης.
 • Αν, στο πλαίσιο συμβολαίου μεταπώλησης, προσλάβατε επαγγελματία για να σας βοηθήσει στην πώληση της συμμετοχής σας σε χρονομίσθωση ή σε κλαμπ διακοπών, ο επαγγελματίας αυτός δεν μπορεί να λάβει αμοιβή από εσάς μέχρις ότου πωληθεί το χρονομερίδιό σας, διαφορετικά το συμβόλαιο μεταπώλησης ακυρώνεται.

Αν το συμβόλαιό σας αφορά χρονομερίδιο ή μακροπρόθεσμο πρόγραμμα διακοπών, καλύπτεστε από τους εν λόγω κανόνες ακόμη και αν ο πωλητής ισχυρίζεται ότι δεν ισχύουν.

Τι άλλο πρέπει να προσέχετε:

 • αθέμιτες, παραπλανητικές τεχνικές πώλησης, όπως η "κάρτα ξυσίματος": κερδίζετε ένα έπαθλο και καλείστε να το παραλάβετε σε μια εκδήλωση προώθησης πωλήσεων χρονομίσθωσης, όπου πιέζεστε να υπογράψετε συμβόλαιο·
 • ύποπτες προσφορές μεταπώλησης του χρονομεριδίου, ειδικά όταν παροτρύνεστε ταυτόχρονα να αγοράσετε άλλη ιδιοκτησία με την υπόσχεση της πώλησης της προηγούμενης: στις περιπτώσεις αυτές, μπορεί να καταλήξετε να έχετε 2 ιδιοκτησίες με χρονομίσθωση, τις οποίες ούτε θέλετε ούτε χρειάζεστε!
 • ύποπτες προσφορές από άτομα που δηλώνουν ότι είναι δικηγόροι σε άλλη χώρα της ΕΕ και θέλουν να σας εκπροσωπήσουν, έναντι αμοιβής, στα δικαστήρια της εν λόγω χώρας, για τις διαφορές σας με τον πωλητή
 • ύποπτες προσφορές από άτομα που προσποιούνται ότι είναι σε θέση να «ζητήσουν πίσω», έναντι αμοιβής, τα ποσά που καταβάλατε στον πωλητή της χρονομίσθωσης·
 • ο πωλητής της χρονομίσθωσης που έχετε (θέρετρο) δεν μπορεί να περιορίζει αδικαιολόγητα το δικαίωμά σας να πωλείτε, να μισθώνετε ή να ανταλλάσσετε εσείς οι ίδιοι τα δικαιώματά σας χρονομίσθωσης, ή να περιορίζει την πρόσβασή σας σε υπηρεσίες, ή να σας ζητά έξοδα συντήρησης χωρίς δικαιολογητικά. Αν προβάλλει γι΄ αυτά τους τυποποιημένους όρους του συμβολαίου σας, ενδεχομένως οι όροι αυτοί να παραβιάζουν τους κανόνες περί καταχρηστικών συμβατικών όρων και ως εκ τούτου να μην είναι δεσμευτικοί για σας.
 • εξετάστε τις μακροπρόθεσμες, ή ακόμη και τις δια βίου, επιπτώσεις της δέσμευσης που συνεπάγεται μια χρονομίσθωση. Σκεφτείτε προσεκτικά εάν θα εξακολουθήσετε να θέλετε/να είστε σε θέση να την χρησιμοποιήσετε μετά από 10 ή 20 χρόνια. Τα παιδιά σας, που ενδεχομένως κληρονομήσουν τη χρονομίσθωση και θα υποχρεούνται να συνεχίσουν να πληρώνουν, θα θέλουν να τη χρησιμοποιούν;

Σε περίπτωση διαφοράς με έναν πωλητή σε άλλη χώρα της ΕΕ, για να ενημερωθείτε για τα δικαιώματά σας και την προστασία που δικαιούστε, επικοινωνήστε με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτών (ΕΚΚ) ( ECC-Net Deutsch français hrvatski English).

Μια αληθινή ιστορία

Ακύρωση συμβολαίου χρονομίσθωσης: πολίτης κατά εμπόρου

Ο Πάτρικ από την Ιρλανδία υπέγραψε συμβόλαιο χρονομίσθωσης με ένα πάροχο στη Μάλτα το 2013. Ο έμπορος δεν του έδωσε το τυποποιημένο έντυπο υπαναχώρησης ούτε τον ενημέρωσε για το ότι δεν πρέπει να πληρώσει εκ των προτέρων ή να δώσει προκαταβολή κατά τη διάρκεια της προθεσμίας υπαναχώρησης.

Ο Πάτρικ κατέβαλε προκαταβολή 1.260 ευρώ και συμφώνησε στην απευθείας καταβολή μηνιαίας δόσης ύψους 122,50 ευρώ για 2 χρόνια.
Για να κλείσει διακοπές σε μία από τις ιδιοκτησίες του εμπόρου, έπρεπε αυτός να του δώσει ειδικό κωδικό αριθμό, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ, παρότι του τον ζήτησε επανειλημμένα.

Μετά από ένα χρόνο προσπαθειών, δεν είχε ακόμη καταφέρει να κάνει κράτηση και αποφάσισε να ακυρώσει το συμβόλαιο, βάσει του κανόνα για παράταση της προθεσμίας υπαναχώρησης σε 1 έτος και 14 ημερολογιακές ημέρες. Μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε καταβάλει 2.420,50 ευρώ.

Ο έμπορος δεν δεχόταν την ακύρωση του συμβολαίου, ούτε την επιστροφή των ποσών που είχε καταβάλει ο Πάτρικ.

Αφού ζήτησε πληροφορίες από το ΕΚΚ της Ιρλανδίας, ο Πάτρικ κινήθηκε δικαστικά μέσω της ευρωπαϊκής διαδικασίας μικροδιαφορών, και το δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ του. Ακόμη και τότε, ο έμπορος δεν δεχόταν να του επιστρέψει τα χρήματα. Μετά από παρέμβαση του ΕΚΚ της Μάλτας, ο Πάτρικ κατάφερε τελικά να πάρει πίσω τα χρήματά του.

Δημόσιες διαβουλεύσεις
Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;
Ζητήστε βοήθεια και συμβουλές