Uslužni alati

Odabir jezika

Zastava EU-a

Navigacijski put

Izbornik

Ažurirano : 12/04/2017

Putne isprave za državljane trećih zemalja

Pravila o putovnicama i vizama

Ako ste državljanin zemlje izvan EU-a i želite posjetiti EU ili putovati unutar njega, trebat ćete putovnicu:

  • koja mora biti važeća najmanje 3 mjeseca nakon dana vašeg odlaska iz zemlje koju posjećujete,
  • koja je izdana u posljednjih 10 godina

i, po potrebi, vizu. Prijavite se za vizu u konzulatu ili veleposlanstvu zemlje koju namjeravate posjetiti. Ako vašu vizu izdaje zemlja iz „schengenskog područja", automatski vam je dozvoljeno putovati i po ostalim zemljama schengenskog područja. Važeća boravišna dozvola u jednoj od tih zemalja jednako vrijedi kao i viza. Za zemlje izvan schengenskog područja bit će vam možda potrebna viza za tu zemlju.

Možda će službenici na granicama u državama članicama od vas zatražiti druge popratne dokumente poput pozivnog pisma, potvrdu o osiguranom smještaju ili povratnu kartu. Za pojedinosti obratite se lokalnim konzularnim službama dotične države članice.

Nekoliko je zemalja čiji državljani ne trebaju vizu za posjet EU-u u trajanju od tri ili manje mjeseci. Popis zemalja čiji državljani trebaju vizu za Ujedinjenu Kraljevinu ili Irsku neznatno se razlikuje od onog za ostale države članice.

Uvjeti ulaska u Ujedinjenu Kraljevinu ili Irsku temelje se na njihovom nacionalnom pravu i razlikuju se od propisa EU-a.

Ostali dokumenti

Nemojte zaboraviti ponijeti svoju putnu ispravu, karticu zdravstvenog osiguranja i/ili potvrdu o osiguranju automobila.

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?
Pomoć i savjetovanje