Navigointipolku

Päivitetty : 18/06/2015

Usein kysyttyä - Perheenjäsenten matkustusasiakirjat (muut kuin EU-kansalaiset)

 • Olen ruotsalainen. Aviomieheni on Perusta, ja hän tarvitsee maahantuloviisumin, jotta hän voi matkustaa EU:n alueelle. Haluaisimme käydä Slovakiassa. Onko mieheni maksettava viisumista?

  EI – Miehesi ei tarvitse maksaa viisumista, sillä EU-kansalaisten perheenjäsenet saavat maahantuloviisumin ilmaiseksi.

 • Olen EU:n ulkopuolisen maan kansalainen ja asun Romaniassa yhdessä latvialaisen aviomieheni kanssa.  Mitä asiakirjoja tarvitsen Portugaliin matkustamista varten?

  Jos sinulla on EU-lainsäädännön mukaisesti Romaniassa myönnetty oleskelukortti ja aiot matkustaa Portugaliin yhdessä aviomiehesi kanssa tai päästäksesi hänen luokseen (tai kenen tahansa muun Portugalissa oleskelevan perheenjäsenen luokse, joka on EU-kansalainen), pääset maahan esittämällä passin ja oleskelukortin.

  Jos kuitenkin matkustat Portugaliin yksin etkä pyri jonkin perheenjäsenesi (EU-kansalainen) luokse, tarvitset viisumin silloinkin, kun sinulla on voimassa oleva oleskelukortti.

 • Olen EU:n ulkopuolisen maan kansalainen ja asun Irlannissa yhdessä irlantilaisen aviomieheni kanssa.  Minulle on myönnetty oleskelulupa Irlantiin.   Aiomme matkustaa yhdessä Ranskaan.  Onko minun hankittava viisumi Ranskaan matkustamista varten vai riittääkö Irlannin oleskelukortti?

  Tarvitset viisumin Ranskaan matkustaessasi.  Koska olet naimisissa Irlannin kansalaisen kanssa ja asut Irlannissa, oleskelulupasi on myönnetty Irlannin eikä EU-lainsäädännön nojalla (kyse ei ole EU:n perussopimusten mukaisesta oikeudesta).  Koska matkustat Ranskaan yhdessä aviomiehesi kanssa, viisumihakemus on käsiteltävä ripeästi ja maksutta.

 • Olen EU:n ulkopuolisen maan kansalainen ja asun kreikkalaisen aviopuolisoni kanssa Italiassa.  Olen äskettäin saanut ylennyksen ja uusien tehtävieni vuoksi tulen matkustamaan usein Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ja Irlantiin.  Riittääkö Italian myöntämä oleskelukortti toiseen EU-maahan pääsyyn vai onko minun hankittava myös viisumi?

  Oleskelukortti ei tässä tapauksessa riitä, koska matkustat Schengen-alueen ulkopuolelle etkä myöskään matkusta yhdessä perheenjäsenesi (EU-kansalainen) kanssa tai sellaisen perheenjäsenen luokse, joka on EU-kansalainen.  Tarvitsetkin viisumin näihin maihin matkustaessasi.  Jos joudut matkustamaan näihin maihin usein, sinun kannattaa harkita toistuvaisviisumin hakemista kumpaankin maahan.

 • Olen EU:n ulkopuolisen maan kansalainen, ja lapseni on Irlannin kansalainen.  Asumme Irlannissa, mutta aiomme matkustaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan lyhyeksi aikaa.  Joudunko maksamaan viisumistani Yhdistyneeseen kuningaskuntaan?

  EI –  Jos matkustat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan yhdessä irlantilaisen lapsesi kanssa tai vieraillaksesi siellä hänen luonaan, viranomaisten on käsiteltävä viisumihakemuksesi ripeästi ja maksutta.

Tarvitsetko asiantuntija-apua?
Apua ja neuvontaa