Cale de navigare

Distribuie pe 
	Distribuie pe Facebook
  
	Distribuie pe Twitter
  
	Distribuie pe google+
  
	Distribuie pe linkedIn

Documente necesare

Actualizare : 17/09/2013

Cetăţenii UE

Dacă sunteţi cetăţean al UE nu sunteţi obligat să prezentaţi cartea de identitate sau paşaportul când călătoriţi dintr-un stat membru al spaţiului Schengen către altul.

Din spaţiul Schengen fac parte:

Austria

Ungaria

Norvegia

Belgia

Islanda

Polonia

Republica Cehă

Italia

Portugalia

Danemarca

Letonia

Slovacia

Estonia

Liechtenstein

Slovenia

Finlanda

Lituania

Spania

Franţa

Luxemburg

Suedia

Germania

Malta

Elveţia

Grecia

Ţările de Jos

Trebuie, totuşi, să aveţi asupra dumneavoastră o carte de identitate sau un paşaport valabil dacă vă deplasaţi înspre sau dinspre Bulgaria, Croaţia, Cipru, Irlanda, România şi Regatul Unit. Deşi aparţin UE, aceste ţări nu fac parte din spaţiul Schengen. Înainte de a porni la drum, verificaţi de ce documente aveţi nevoie pentru a călători în afara ţării de origine şi pentru a intra pe teritoriul unei ţări care nu face parte din spaţiul Schengen.

Chiar dacă nu trebuie să prezentaţi paşaportul la control în spaţiul Schengen, este recomandat să aveţi asupra dumneavoastră fie paşaportul, fie cartea de identitate. Unul dintre aceste documente v-ar putea fi solicitat, de exemplu, pentru a vă identifica la îmbarcarea în avion sau în cazul unui control al poliţiei.

Atenţie! Permisul de conducere sau cardul bancar nu sunt acceptate ca documente de călătorie sau ca dovezi ale identităţii.

Vi s-a întâmplat:

  • să vă pierdeţi sau să vi se fure paşaportul?
  • să vă daţi seama că paşaportul v-a expirat pe durata călătoriei?

Dacă vă aflaţi într-una din aceste situaţii, normele UE vă permit să călătoriţi cu o carte de identitate valabilă. Ţările UE au elaborat sisteme care vă pot veni în ajutor în astfel de cazuri.

Condiţiile şi procedurile variază mult de la o ţară la alta. Dacă vă aflaţi în UE, trebuie să contactaţi în primă instanţă consulatul sau ambasada ţării dumneavoastră. (Dacă aveţi probleme similare într-un stat din afara UE, în care ţara dumneavoastră nu are consulat sau ambasadă, aveţi dreptul de a solicita protecţie consulară din partea oricărei alte ţări a UE).

Documente pentru minori

Pe lângă paşaport sau actul de identitate, toţi copiii care călătoresc:

  • singuri sau
  • cu adulţi care nu sunt tutorii lor legali sau
  • cu un singur părinte

pot avea nevoie de un document (oficial) semnat de ambii părinţi, de celălalt părinte sau de tutorele legal, prin care li se permite să călătorească.

Pentru a afla dacă mai sunt necesare alte documente, contactaţi mai întâi ambasada ţării în care copiii dumneavoastră urmează să călătorească.

Caz real

Lars este cetăţean suedez şi merge în vacanţă în Spania. Are asupra sa un card bancar care este acceptat în Suedia ca dovadă a identităţii.

Totuşi, Lars ar putea avea neplăceri dacă autorităţile spaniole îi cer actele la control, întrucât acestea consideră drept documente de identitate doar cartea de identitate oficială şi paşaportul eliberat de autorităţile suedeze.

Acte de identitate valabile în ţările UE

Situaţii în care vi se poate refuza intrarea în ţară

În cazuri foarte rare, o ţară a UE vă poate refuza dreptul de intrare, dumneavoastră sau membrilor de familie, din motive care ţin de „ordinea, securitatea sau sănătatea publică”.

Dacă vă confruntaţi cu o astfel de situaţie, autorităţile trebuie să dovedească faptul că dumneavoastră sau membrii familiei reprezentaţi o „ameninţare reală, actuală şi suficient de gravă”.

În acest sens, trebuie să vi se înmâneze o decizie scrisă, în care să se menţioneze motivele invocate, căile de atac posibile şi termenul-limită pentru recurs.

Încă mai aveți nevoie de ajutor?

Footnote

sau cetăţean al Islandei, Liechtensteinului sau Norvegiei

Retour au texte en cours.

obligatoriu pentru cetăţenii suedezi

Retour au texte en cours.