Cale de navigare

Actualizare : 25/11/2014

travel

Cetățeni ai UE

Dacă sunteți cetățean al UE nu sunteți obligat să prezentați cartea de identitate sau pașaportul când călătoriți dintr-un stat membru al spațiului Schengen în altul.

Chiar dacă nu trebuie să prezentați pașaportul la control atunci când vă deplasați dintr-o țară aparținând spațiului Schengen în alta, este totuși foarte important să aveți asupra dumneavoastră fie pașaportul, fie cartea de identitate. Unul dintre aceste documente v-ar putea fi solicitat, de exemplu, pentru a vă identifica la îmbarcarea în avion sau în cazul unui control al poliției. Țările UE din spațiul Schengen au dreptul să adopte norme naționale potrivit cărora trebuie să puteți prezenta oricând documente de identitate atunci când sunteți pe teritoriul lor.

Atenție! Permisul de conducere sau cardul bancar nu sunt acceptate ca documente de călătorie sau ca dovezi ale identității.

Din spațiul Schengen fac parte:

Austria

Ungaria

Norvegia

Belgia

Islanda

Polonia

Republica Cehă

Italia

Portugalia

Danemarca

Letonia

Slovacia

Estonia

Liechtenstein

Slovenia

Finlanda

Lituania

Spania

Franța

Luxemburg

Suedia

Germania

Malta

Elveția

Grecia

Țările de Jos

 

Trebuie, totuși, să aveți asupra dumneavoastră o carte de identitate sau un pașaport valabil dacă vă deplasați înspre sau dinspre Bulgaria, Croația, Cipru, Irlanda, România și Regatul Unit. Deși aparțin UE, aceste țări nu fac parte din spațiul Schengen. Înainte de a porni la drum, verificați de ce documente aveți nevoie pentru a călători în afara țării de origine și pentru a intra pe teritoriul unei țări care nu face parte din spațiul Schengen.

Vi s-a întâmplat:

 

  • să vă pierdeți sau să vi se fure pașaportul?
  • să vă dați seama că pașaportul v-a expirat pe durata călătoriei?

Dacă vă aflați într-una din aceste situații, normele UE vă permit să călătoriți cu o carte de identitate valabilă. Țările UE au elaborat sisteme care vă pot veni în ajutor în astfel de cazuri.

Condițiile și procedurile variază mult de la o țară la alta. Dacă vă aflați în UE, trebuie să contactați în primă instanță consulatul sau ambasada țării dumneavoastră. (Dacă aveți probleme similare într-un stat din afara UE, în care țara dumneavoastră nu are consulat sau ambasadă, aveți dreptul de a solicita protecție consulară din partea oricărei alte țări a UE).

Documente pentru minori

Pe lângă pașaport sau actul de identitate, toți copiii care călătoresc:

  • singuri sau
  • cu adulți care nu sunt tutorii lor legali sau
  • cu un singur părinte

pot avea nevoie de un document (oficial) semnat de ambii părinți, de celălalt părinte sau de tutorele legal, prin care li se permite să călătorească.

Pentru a afla dacă mai sunt necesare alte documente, contactați mai întâi ambasada țării în care copiii dumneavoastră urmează să călătorească.

Caz real

Lars este cetățean suedez și își petrece vacanța în Spania. Și-a luat cu el documentul de identitate eliberat de banca sa, care, în Suedia, este acceptat ca dovadă a identității.

Totuși, Lars ar putea avea neplăceri dacă autoritățile spaniole îi cer actele la control, întrucât acestea consideră drept documente de identitate doar cartea de identitate oficială și pașaportul eliberat de autoritățile suedeze.

Acte de identitate valabile în țările UE

Situații în care vi se poate refuza intrarea în țară

În cazuri foarte rare, o țară a UE vă poate refuza dreptul de intrare, dumneavoastră sau membrilor de familie, din motive care țin de „ordinea, securitatea sau sănătatea publică”.

Dacă vă confruntați cu o astfel de situație, autoritățile trebuie să dovedească faptul că dumneavoastră sau membrii familiei reprezentați o „amenințare reală, actuală și suficient de gravă”.

În acest sens, trebuie să vi se înmâneze o decizie scrisă, în care să se menționeze motivele invocate, căile de atac posibile și termenul-limită pentru recurs.

Ajutor

Footnote

sau cetățean al Islandei, Liechtensteinului sau Norvegiei

Retour au texte en cours.

obligatoriu pentru cetățenii suedezi

Retour au texte en cours.