Navigacijski put

Podijeli na 
	Podijeli na Facebook
 
	Podijeli na Twitteru
 
	Podijeli na google+
 
	Podijeli na linkedIn
 
  Adresa e-pošte

Potrebni dokumenti

Ažurirano : 17/09/2013

Državljani države članice EU-a

Ako ste državljanin države članice , ne morate pokazati nacionalnu osobnu iskaznicu ili putovnicu kada putujete iz jedne u drugu državu schengenskog prostora.

Države schengenskog prostora jesu:

Austrija

Mađarska

Norveška

Belgija

Island

Poljska

Češka

Italija

Portugal

Danska

Latvija

Slovačka

Estonija

Lihtenštajn

Slovenija

Finska

Litva

Španjolska

Francuska

Luksemburg

Švedska

Njemačka

Malta

Švicarska

Grčka

Nizozemska

Važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu i dalje morate pokazati kada putujete u Bugarsku, na Cipar, u Hrvatsku, Irsku, Rumunjsku i Ujedinjenu Kraljevinu ili iz njih. Iako su dio EU-a, te države još ne pripadaju schengenskom prostoru. Provjerite prije putovanja koje dokumente morate imati za putovanje izvan vaše države i za ulazak u državu članicu EU-a izvan shengenskog prostora koju namjeravate posjetiti.

Iako vam za prelazak granice unutar schengenskog prostora više nije potrebna putovnica, i dalje je preporučljivo sa sobom imati putovnicu ili osobnu iskaznicu kao dokaz identiteta (u slučaju da vas zaustavi policija, pri ukrcavanju u zrakoplov itd.).

Vozačke dozvole, poštanske, bankovne ili porezne kartice ne prihvaćaju se kao važeće putne isprave ili kao dokaz identiteta.

Jeste li

 • izgubili putovnicu ili vam je ukradena, ili
 • uočili da vam je putovnica istekla tijekom putovanja?

Prema pravilima EU-a u oba slučaja možete putovati samo s važećom osobnom iskaznicom ili putovnicom. Međutim, pomoć je pri ruci jer države članice EU-a za takve situacije imaju rješenje.

Doduše, uvjeti i postupci znatno se razlikuju od države do države. Ako ste u EU-u, prvo mjesto kojem se možete obratiti za pomoć trebalo bi biti konzulat ili veleposlanstvo vaše države. (Ako imate sličan problem izvan EU-a gdje vaša država nema konzulat ili veleposlanstvo, imate pravo potražiti konzularnu zaštitu bilo koje druge države članice EU-a.)

Dokumenti za maloljetnike

Uz vlastitu važeću putovnicu ili osobnu iskaznicu za svu djecu koja putuju

 • sama ili
 • s odraslima koji nisu njihovi zakonski skrbnici ili
 • samo s jednim roditeljem

možda zatreba dodatni (službeni) dokument koji potpisuju njihovi roditelji, drugi roditelj ili zakonski skrbnik kojim se odobrava putovanje.

Morali biste se najprije obratiti lokalnom veleposlanstvu države u koju dijete putuje kako biste se raspitali jesu li još neki dokumenti potrebni za putovanje i koji.

Primjer

Lars je Šveđanin i provodi godišnji odmor u Španjolskoj. Sa sobom je uzeo bankovnu karticu koja se u Švedskoj prihvaća kao dokaz o identitetu.

Međutim, Lars bi mogao imati problema u slučaju da španjolska nadležna tijela žele provjeriti njegov identitet jer su jedini važeći identifikacijski dokumenti koje ona priznaju nacionalne osobne iskaznice i putovnice koje su izdala švedska tijela.

Što je važeća osobna iskaznica/putovnica u vašoj državi?

Odbijanje ulaska

U iznimno rijetkim slučajevima država članica EU-a može odbiti ulazak vama ili članovima vaše obitelji zbog „javnog poretka, javne sigurnosti ili javnog zdravlja”.

To znači da nadležna tijela moraju dokazati da vi ili članovi vaše obitelji predstavljate „stvarnu, trenutačnu i ozbiljnu opanost”.

Odluku u kojoj se navode svi razlozi odbijanja ulaska i upute kako i do kada se možete žaliti imate pravo dobiti u pisanom obliku.

I dalje trebate pomoć?

I dalje trebate pomoć?

Niste pronašli informacije koje tražite? Imate problem koji želite riješiti?

Savjetujte se o pravima u EU-u

Riješite problem s tijelom javne uprave

Footnote

ili državljanin Islanda, Lihtenštajna ili Norveške

Retour au texte en cours.

Obvezatno za državljane Švedske

Retour au texte en cours.