Navigacijski put

Ažurirano : 16/06/2015

travel

Putne isprave za državljane države članice EU-a

Ako ste državljanin države članice , ne morate pokazati nacionalnu osobnu iskaznicu ili putovnicu kada putujete iz jedne u drugu državu schengenskog prostora.

Iako vam za prelazak granice unutar schengenskog prostora više nije potrebna putovnica, i dalje je preporučljivo sa sobom imati putovnicu ili osobnu iskaznicu kao dokaz identiteta (u slučaju da vas zaustavi policija, pri ukrcaju u zrakoplov itd.). Države schengenskog prostora mogu donijeti nacionalne zakone prema kojima ste obvezni sa sobom imati isprave tijekom boravka na njihovu državnom području.

Vozačke dozvole, poštanske, bankovne ili porezne kartice ne prihvaćaju se kao valjane putne isprave ili kao dokaz identiteta.

Države schengenskog prostora

Austrija

Mađarska

Norveška

Belgija

Island

Poljska

Češka

Italija

Portugal

Danska

Latvija

Slovačka

Estonija

Lihtenštajn

Slovenija

Finska

Litva

Španjolska

Francuska

Luksemburg

Švedska

Njemačka

Malta

Švicarska

Grčka

Nizozemska

 

Valjana osobna iskaznica ili putovnica i dalje je potrebna za putovanje u Bugarsku, na Cipar, u Hrvatsku, Irsku, Rumunjsku i Ujedinjenu Kraljevinu ili iz njih. Iako su dio EU-a, te države još ne pripadaju schengenskom prostoru. Provjerite prije nego što krenete koje isprave morate imati za putovanje izvan svoje države i za ulazak u državu članicu EU-a izvan shengenskog prostora koju namjeravate posjetiti.

 

Primjer

Lars je Šveđanin i provodi godišnji odmor u Španjolskoj. Sa sobom je ponio osobnu iskaznicu koju je izdala banka i koja se u Švedskoj prihvaća kao dokaz o identitetu.

Međutim, Lars bi u slučaju da španjolska nadležna tijela žele provjeriti njegov identitet mogao imati problema jer su jedine valjane identifikacijske isprave koje ona priznaju nacionalne osobne iskaznice i putovnice koje su izdala švedska tijela.

Što je valjana osobna iskaznica / putovnica u vašoj državi? English

Istekle ili izgubljene putovnice

U skladu s pravilima EU-a svi putnici (uključujući djecu) za putovanje trebaju valjanu osobnu iskaznicu ili putovnicu.

No ako ste:

  • izgubili putovnicu ili vam je ukradena,
  • uočili da vam je valjanost putovnica istekla,

pomoć je pri ruci jer države članice EU-a za takve situacije imaju rješenje.

Međutim, svaka država članica sama odlučuje hoće li i/ili kada građanima EU-a omogućiti ulazak na svoje državno područje ili izlazak iz njega bez valjane putne isprave.

Pogledajte važeća pravila i informacije (ako su dostupne) i/ili posjetite web-mjesta nadležnih tijela države u koju i iz koje putujete:

Odaberite svoju državu

Odaberite svoju državu

Prava zajednička za sve države članice EU-a


* Nacionalna nadležna tijela još nisu dostavila informaciju

Europska komisija nije odgovorna za sadržaj vanjskih web-mjesta.

Budući da ne postoje pravila na razini EU-a o putovanju bez valjane putne isprave, uvjeti i postupci znatno se razlikuju ovisno o državi (te se bez najave mogu promijeniti). Ako ste već krenuli na putovanje i:

  • nalazite se u EU-u, prvo bi se za pomoć trebalo obratiti konzulatu ili veleposlanstvu vaše države
  • nalazite se izvan EU-a gdje vaša država nema konzulat ili veleposlanstvo, imate pravo potražiti konzularnu zaštitu English bilo koje druge države članice EU-a.

Imajte na umu da, čak i ako određene države dopuštaju ulazak na njihovo državno područje i izlazak iz njega bez valjane putne isprave, moguće je da ćete je morati imati pri prolasku kroz druge države.

Isprave za maloljetnike

Uz vlastitu valjanu putovnicu ili osobnu iskaznicu za svu djecu koja putuju

  • sama ili
  • u pratnji odraslih osoba koje nisu njihovi zakonski skrbnici ili
  • samo s jednim roditeljem

možda će biti potrebna dodatna (službena) isprava koju će potpisati njihovi roditelji, drugi roditelj ili zakonski skrbnik, a kojom se odobrava putovanje.

U tom slučaju ne postoje pravila EU-a, svaka država članica sama odlučuje hoće li zahtijevati određene isprave. Prije nego što dijete otputuje, provjerite koje isprave zahtijeva država u koju i iz koje putuje:

Odaberite svoju državu

Odaberite svoju državu

Prava zajednička za sve države članice EU-a


* Nacionalna nadležna tijela još nisu dostavila informaciju

Europska komisija nije odgovorna za sadržaj vanjskih web-mjesta.

Imajte na umu da, čak i ako država ne zahtijeva da maloljetne osobe imaju odobrenje za ulazak na njezino državno područje ili izlazak iz njega, moguće je da će takvo odobrenje zahtijevati države kroz koje maloljetne osobe prolaze.

Kada putujete zrakoplovom, preporučljivo je da se kod zračnog prijevoznika unaprijed raspitate zahtijeva li takvo odobrenje, a mnogi od njih u tu svrhu imaju i posebne obrasce.

No pravila svake države mogu se promijeniti bez najave, stoga se preporučuje da se za točne informacije obratite nadležnim tijelima odnosno veleposlanstvu ili konzulatu predmetne države.

Vidi i: Zakonito odvođenje djece u inozemstvo

Odbijanje ulaska

U iznimno rijetkim slučajevima država članica EU-a može odbiti ulazak vama ili članovima vaše obitelji zbog „javnog poretka, javne sigurnosti ili javnog zdravlja”.

To znači da nadležna tijela moraju dokazati da vi ili članovi vaše obitelji predstavljate „stvarnu, trenutačnu i ozbiljnu opasnost”.

Odluku u kojoj se navode svi razlozi odbijanja ulaska te upute kako i do kada se na nju možete žaliti imate pravo dobiti u pisanom obliku.

Zakonodavstvo EU

  • Schengenski prostor čeština Dansk Deutsch Ελληνικά español suomi français magyar italiano Nederlands polski português română svenska English
Pomoć i savjeti

Pomoć i savjeti

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

ili državljanin Islanda, Lihtenštajna ili Norveške

Retour au texte en cours.

Obvezatno za državljane Švedske

Retour au texte en cours.