Navigointipolku

Päivitetty : 25/11/2014

travel

EU-kansalaiset

Jos olet EU-kansalainen , sinun ei tarvitse esittää henkilöllisyystodistusta tai passia, kun matkustat sisärajattomaan Schengen-alueeseen kuuluvasta EU-maasta toiseen.

On aina suositeltavaa pitää mukana passia tai henkilötodistusta myös Schengen-alueella matkustettaessa. Vaikka niitä ei tarvita rajalla, voi eteen tulla tilanteita, joissa henkilöllisyys on todistettava. Esimerkiksi poliisi saattaa pysäyttää sinut ja tarkistaa henkilötietosi, ja myös lentokoneeseen pääsy edellyttää henkilöllisyyden todistamista. Schengen-alueeseen kuuluvalla EU-maalla voi olla kansallisia sääntöjä, jotka edellyttävät, että sen alueella oleskelevalla on aina mukanaan esimerkiksi henkilötodistus tai jokin muu asiakirja.

Ajokortit, pankkikortit tai postista tai verotoimistosta saatavat todistukset eivät kelpaa matkustusasiakirjoina tai henkilöllisyystodistuksina.

Sisärajattomaan Schengen-alueeseen kuuluvat:

Itävalta

Unkari

Norja

Belgia

Islanti

Puola

Tšekki

Italia

Portugali

Tanska

Latvia

Slovakia

Viro

Liechtenstein

Slovenia

Suomi

Liettua

Espanja

Ranska

Luxemburg

Ruotsi

Saksa

Malta

Sveitsi

Kreikka

Alankomaat

 

Sinun on kuitenkin esitettävä voimassa oleva henkilötodistus tai passi, kun matkustat Bulgariaan, Kroatiaan, Kyprokseen, Irlantiin, Romaniaan tai Yhdistyneeseen kuningaskuntaan tai olet tulossa jostakin näistä maista. Nämä maat kuuluvat EU:hun, mutteivät sisärajattomaan Schengen-alueeseen. Ennen matkalle lähtöä kannattaa tarkistaa, mitä matkustusasiakirjoja tarvitset oman maasi ulkopuolella ja matkustaessasi Schengen-sopimuksen ulkopuoliseen maahan.

Onko

 

  • passisi kadonnut tai varastettu?
  • passisi voimassaolo päättynyt matkasi aikana?

EU-sääntöjen mukaan voit matkustaa ainoastaan, jos sinulla on voimassa oleva henkilötodistus tai passi. Apu on kuitenkin lähellä, sillä EU-maat ovat sopineet järjestelyistä, joita sovelletaan edellä olevissa tapauksissa.

Menettelyt ja ehdot vaihtelevat maittain. Jos matkustat EU:ssa, sinun pitää ottaa yhteyttä oman maasi konsulaattiin tai suurlähetystöön. Jos joudut vastaavaan tilanteeseen EU:n ulkopuolella maassa, jossa ei ole kotimaasi konsulaattia tai suurlähetystöä, sinulla on oikeus pyytää konsuliapua minkä tahansa EU-maan edustustolta.

Alaikäisen matkustusasiakirjat

Voimassa olevan passin tai henkilötodistuksen lisäksi alaikäinen lapsi, joka matkustaa

  • yksin tai
  • yhdessä sellaisen aikuisen kanssa, joka ei ole hänen huoltajansa tai
  • yhden vanhemman kanssa

voi tarvita molempien vanhempien, toisen vanhemman tai huoltajan/huoltajien allekirjoittaman asiakirjan, jossa annetaan lupa matkustamiseen.

Kannattaa ottaa etukäteen yhteyttä sen maan suurlähetystöön, jonne alaikäinen lapsi matkustaa. Se osaa kertoa, mitä asiakirjoja lapsella on oltava mukanaan.

Esimerkkitapaus

Ruotsalainen Lars lomailee Espanjassa. Hänellä on mukanaan pankin myöntämä henkilökortti, joka kelpaa henkilöllisyyden todistamiseen Ruotsissa.

Lars voi kuitenkin joutua hankaluuksiin, jos Espanjan viranomaiset haluavat tarkistaa hänen henkilöllisyytensä, sillä henkilöllisyyden todistamiseen kelpaa vain Ruotsin viranomaisten myöntämä virallinen henkilötodistus tai passi.

Tarkista, millaiset henkilötodistukset ja passit kelpaavat missäkin maassa

Maahantulon epääminen

Erittäin poikkeuksellisissa tapauksissa EU-maa voi evätä maahantulon sinulta tai perheenjäseniltäsi "yleiseen järjestykseen, turvallisuuteen tai kansanterveyteen liittyvien syiden perusteella".

Jos maahantulosi evätään, viranomaisten on todistettava, että sinä tai perheenjäsenesi muodostatte "todellisen ja riittävän vakavan vaaran, joka on edelleen ajankohtainen".

Päätös on annettava sinulle tai perheenjäsenillesi kirjallisena. Siinä on ilmoitettava kaikki perustelut ja kerrottava, miten ja mihin mennessä päätöksestä voi valittaa.

Apua ja neuvoja

Footnote

tai Islannin, Liechtensteinin tai Norjan kansalainen

Retour au texte en cours.

pakollinen Ruotsin kansalaisille

Retour au texte en cours.