Navigointipolku

Päivitetty : 19/01/2015

travel

EU-kansalaisten matkustusasiakirjat

Jos olet EU-kansalainen , sinun ei tarvitse esittää henkilöllisyystodistusta tai passia, kun matkustat sisärajattomaan Schengen-alueeseen kuuluvasta EU-maasta toiseen.

On aina suositeltavaa pitää mukana passia tai henkilötodistusta myös Schengen-alueella matkustettaessa. Vaikka niitä ei tarvita rajalla, voi eteen tulla tilanteita, joissa henkilöllisyys on todistettava. Esimerkiksi poliisi saattaa pysäyttää sinut ja tarkistaa henkilötietosi, ja myös lentokoneeseen pääsy edellyttää henkilöllisyyden todistamista. Schengen-alueeseen kuuluvalla EU-maalla voi olla kansallisia sääntöjä, jotka edellyttävät, että sen alueella oleskelevalla on aina mukanaan esimerkiksi henkilötodistus tai jokin muu asiakirja.

Ajokortit, pankkikortit tai postista tai verotoimistosta saatavat todistukset eivät kelpaa matkustusasiakirjoina tai henkilöllisyystodistuksina.

Sisärajattomaan Schengen-alueeseen kuuluvat:

Itävalta

Unkari

Norja

Belgia

Islanti

Puola

Tšekki

Italia

Portugali

Tanska

Latvia

Slovakia

Viro

Liechtenstein

Slovenia

Suomi

Liettua

Espanja

Ranska

Luxemburg

Ruotsi

Saksa

Malta

Sveitsi

Kreikka

Alankomaat

 

Sinun on kuitenkin esitettävä voimassa oleva henkilötodistus tai passi, kun matkustat Bulgariaan, Kroatiaan, Kyprokseen, Irlantiin, Romaniaan tai Yhdistyneeseen kuningaskuntaan tai olet tulossa jostakin näistä maista. Nämä maat kuuluvat EU:hun, mutteivät sisärajattomaan Schengen-alueeseen. Ennen matkalle lähtöä kannattaa tarkistaa, mitä matkustusasiakirjoja tarvitset oman maasi ulkopuolella ja matkustaessasi Schengen-sopimuksen ulkopuoliseen maahan.

 

Esimerkkitapaus

Ruotsalainen Lars lomailee Espanjassa. Hänellä on mukanaan pankin myöntämä henkilökortti, joka kelpaa henkilöllisyyden todistamiseen Ruotsissa.

Lars voi kuitenkin joutua hankaluuksiin, jos Espanjan viranomaiset haluavat tarkistaa hänen henkilöllisyytensä, sillä henkilöllisyyden todistamiseen kelpaa vain Ruotsin viranomaisten myöntämä virallinen henkilötodistus tai passi.

Tarkista, millaiset henkilötodistukset ja passit kelpaavat missäkin maassa English

Kadonnut tai varastettu passi

EU-sääntöjen mukaan kaikilla matkustajilla (myös sylilapsilla) on oltava voimassa oleva henkilötodistus tai passi.

Onko passisi

  • kadonnut tai varastettu?
  • voimassaolo päättynyt?

EU-maat ovat sopineet järjestelyistä, joita sovelletaan tällaisissa tapauksissa.

Jokainen EU-maa päättää itse, salliiko se ja/tai missä tapauksissa se sallii EU-kansalaisten saapumisen alueelleen tai poistumisen sieltä ilman voimassa olevia matkustusasiakirjoja.

Tutustu voimassa oleviin sääntöihin ja tiedotteisiin ja/tai lähtö- ja kohdemaasi viranomaisten verkkosivuihin:

Valitse maa

Valitse maa

Yhteiset oikeudet kaikissa EU-maissa


* Kansalliset viranomaiset eivät ole toimittaneet tietoa

Euroopan komissio ei vastaa ulkoisten verkkosivujen sisällöstä.

Koska matkustamisesta ilman voimassa olevia matkustusasiakirjoja ei ole EU-sääntöjä, menettelyt ja ehdot vaihtelevat maittain (ja niitä voidaan muuttaa ennalta ilmoittamatta). Jos matkustat

  • EU:ssa, sinun pitää ottaa yhteyttä oman maasi konsulaattiin tai suurlähetystöön.
  • EU:n ulkopuolella maassa, jossa ei ole kotimaasi konsulaattia tai suurlähetystöä, sinulla on oikeus pyytää konsuliapua English minkä tahansa EU-maan edustustolta.

Ota kuitenkin huomioon, että vaikka jotkin maat sallisivatkin alueelleen saapumisen tai sieltä poistumisen ilman voimassa olevia matkustusasiakirjoja, niiden esittämistä voidaan vaatia jossakin matkareittisi kauttakulkumaassa.

Alaikäisen matkustusasiakirjat

Voimassa olevan passin tai henkilötodistuksen lisäksi alaikäinen lapsi, joka matkustaa

  • yksin tai
  • yhdessä sellaisen aikuisen kanssa, joka ei ole hänen huoltajansa tai
  • yhden vanhemman kanssa

voi tarvita molempien vanhempien/huoltajien tai toisen vanhemman/huoltajan allekirjoittaman asiakirjan, jossa annetaan lupa matkustamiseen.

Alaikäisen matkustusasiakirjoista ei ole EU-sääntöjä, ja jokainen EU-maa päättää itse, vaatiiko se edellä mainittuja asiakirjoja. Tarkista lähtö- ja kohdemaan vaatimukset ennen kuin lapsi matkustaa:

Valitse maa

Valitse maa

Yhteiset oikeudet kaikissa EU-maissa


* Kansalliset viranomaiset eivät ole toimittaneet tietoa

Euroopan komissio ei vastaa ulkoisten verkkosivujen sisällöstä.

Ota huomioon, että vaikka jotkin maat eivät vaatisikaan alueelleen saapuvalta tai sieltä poistuvalta alaikäiseltä lapselta edellä mainittua matkustuslupaa, luvan esittämistä voidaan vaatia jossakin matkareitin kauttakulkumaassa.

Jos lapsi matkustaa lentäen, on aina suositeltavaa tarkistaa asia etukäteen lentoyhtiöstä. Monet lentoyhtiöt vaativat, että alaikäisellä lapsella on matkustuslupa, ja niillä on tätä varten erityisiä lomakkeita.

Koska eri maiden säännöt voivat muuttua ennalta ilmoittamatta, matkustuslupavaatimukset kannattaa tarkistaa myös lähtö-, kohde- ja kauttakulkumaan viranomaisilta tai niiden suurlähetystöstä tai konsulaatista.

Maahantulon epääminen

Erittäin poikkeuksellisissa tapauksissa EU-maa voi evätä maahantulon sinulta tai perheenjäseniltäsi " yleiseen järjestykseen, turvallisuuteen tai kansanterveyteen liittyvien syiden perusteella".

Jos maahantulosi evätään, viranomaisten on todistettava, että sinä tai perheenjäsenesi muodostatte " todellisen ja riittävän vakavan vaaran, joka on edelleen ajankohtainen".

Päätös on annettava sinulle tai perheenjäsenillesi kirjallisena. Siinä on ilmoitettava kaikki perustelut ja kerrottava, miten ja mihin mennessä päätöksestä voi valittaa.

EU-lainsäädäntö

Apua ja neuvoja

Footnote

tai Islannin, Liechtensteinin tai Norjan kansalainen

Retour au texte en cours.

Pakollinen Ruotsin kansalaisille

Retour au texte en cours.