Storitvena orodja

Izbira jezika

Zastava EU

Navigacijska pot

Meni

Posodobitev : 25/04/2017

Alkohol, tobak, gotovina

Alkohol in tobak

Na potovanje v EU lahko vzamete s seboj tobačne izdelke in alkoholne pijače, namenjene osebni uporabi in ne ponovni prodaji.

Po zakonodaji EU vam ni treba dokazati, da je blago za osebno uporabo, če imate s seboj manj kot:

 • 800 cigaret
 • 400 cigarilosov
 • 200 cigar
 • 1 kg tobaka
 • 10 litrov žganih pijač
 • 20 litrov alkoholiziranega vina
 • 90 litrov vina (vključno z največ 60 litrov penečega)
 • 110 litrov piva.

Države EU lahko omejijo število cigaret, ki jih lahko prinesete iz nekaterih drugih držav EU, ki zaenkrat še ne obračunavajo vsaj najnižje trošarine. Omejitev ne sme biti nižja od 300 cigaret. Priporočamo, da se še pred odhodom o omejitvah pozanimate pri carinskih organih države, v katero nameravate potovati.

Če imate s seboj več tobačnih izdelkov ali alkoholnih pijač, kot je dovoljeno za osebno uporabo, boste mogoče morali:

 • dokazati, da so za osebno uporabo,
 • predložiti dokazilo o nakupu (račun ali blagajniško potrdilo o plačilu).

Če imate s seboj tobačne izdelke ali alkoholne pijače v dovoljenih količinah za osebno uporabo, vam ne bo treba plačati trošarin v državi EU, v katero potujete.

Ta pravila ne veljajo za potnike, mlajše od 17 let, ki v osebni prtljagi ne smejo prenašati nobenih alkoholnih ali tobačnih izdelkov. Brezcarinski nakupi na potovanju med državami članicami niso možni.

Gotovina

Če želite na potovanje med državami EU s seboj vzeti gotovino v znesku 10 000 evrov ali več ali enakovredni znesek v drugi valuti, morate pri carinskih organih držav, ki jih zapuščate ali v katere vstopate oziroma skozi katere potujete, preveriti, ali morate ta znesek prijaviti.

Če nameravate potovati v EU ali iz nje odpotovati z gotovino v znesku 10 000 evrov ali več (ali enakovrednem znesku v drugi valuti), morate znesek prijavitifrançaisDeutschEnglish carinskim organom.

Trošarine

Če vstopate v EU iz držav zunaj njenih mejafrançaisDeutschEnglish, lahko v spodaj navedenih mejah prinesete s seboj blago za osebno uporabo, za katero ste oproščeni plačila DDV in trošarin. To velja tudi za potnike z Gibraltarja, Kanalskih ali Kanarskih otokov ali z drugih območij, na katerih predpisi EU o DDV in trošarinah ne veljajo.

Alkoholne pijače

 • 1 liter žganja nad 22 vol. % alkohola oziroma 2 litra alkoholiziranega vina ali penečega vina
 • 4 litre vina
 • 16 litrov piva

Tobačni izdelki

V nekaterih državah velja višja, v drugih nižja omejitev količine, če prihajate iz držav zunaj EU. Če se država EU odloči, da uporabi nižje omejitve, se lahko odloči, da jih uporabi samo za potnike, ki potujejo po kopnem in morju (Bolgarija, Grčija, Madžarska, Latvija, Litva, Poljska in Slovaška) ali za vse potnike (Estonija in Romunija).

Višja omejitev

Nižja omejitev

200 cigaret ali
100 cigarilosov ali
50 cigar ali
250 g tobaka

40 cigaret ali
20 cigarilosov ali
10 cigar ali
50 g tobaka

Drugi izdelki, vključno s parfumi

Dovoljeni so izdelki do vrednosti 300 EUR na potnika oziroma 430 EUR za letalske in ladijske potnike. V nekaterih državah članicah velja za potnike, mlajše od 15 let, nižja omejitev, in sicer 150 EUR.

Javna posvetovanja
  Potrebujete pomoč podporne službe?
  Pomoč in svetovanje