Tools

Taalkeuzemenu

EU-vlag

Kruimelpad

Menu

Bijgewerkt : 25/04/2017

Alcohol, tabak, contanten

Alcohol- en tabaksproducten

Bij reizen van een EU-land naar een ander, mag u tabaks- en alcoholproducten meenemen voor persoonlijk gebruik, maar niet om verder te verkopen.

Volgens de EU-wetgeving, hoeft u niet te bewijzen dat de goederen voor persoonlijk gebruik zijn als u minder bij u heeft dan:

 • 800 sigaretten
 • 400 cigarillo's
 • 200 sigaren
 • 1 kg tabak
 • 10 liter sterke drank
 • 20 liter sherry, port of andere distillatiewijnen
 • 90 liter wijn (waaronder maximaal 60 liter mousserende wijn)
 • 110 liter bier.

EU-landen kunnen een beperking stellen aan het aantal sigaretten dat u mag invoeren vanuit een aantal andere EU-landen die nog geen minimale accijnzen opleggen. In ieder geval mag u minstens  300 sigaretten invoeren. Raadpleeg de douaneautoriteiten van het betreffende land voordat u er naartoe gaat.

Als u meer tabaks- of alcoholproducten meeneemt dan de maxima voor de hele EU, kan men u vragen

 • te bewijzen dat die producten voor persoonlijk gebruik zijn
 • een bewijs van aankoop (betalingsbewijs of factuur) te tonen.

Als u niet meer tabaks- of alcoholproducten meeneemt dan de hierboven genoemde hoeveelheden hoeft u geen accijns te betalen in het EU-land waar u naartoe gaat.

Deze regels gelden niet voor jongeren onder de 17. Zij mogen helemaal geen alcohol- of tabaksproducten meenemen. Belastingvrije verkoop (duty-free) bestaat niet voor reizigers die van het ene EU-land naar het andere gaan.

Contanten

Als u op een reis in de EU 10.000 euro of meer in contanten  of het equivalent daarvan in een andere munteenheid wilt meenemen, moet u aan de douane van de landen die u aandoet, vragen of u dat bedrag moet aangeven bij vertrek, doorreis of aankomst.

Als u de EU wilt binnenkomen of verlaten met meer dan 10.000 euro of meer in contanten (of het equivalent in andere munteenheden) moet u dat aangevenfrançaisDeutschEnglish aan de douane.

Accijnzen

Als u de EU inreistfrançaisDeutschEnglish, mag u onderstaande hoeveelheden goederen voor eigen gebruik meebrengen zonder btw of accijns te betalen. Dat geldt ook wanneer u terugkomt van de Canarische Eilanden, de Kanaaleilanden, Gibraltar of andere gebieden waar de EU-regels met betrekking tot btw en accijnzen niet van toepassing zijn.

Alcoholhoudende dranken

 • 1 liter sterke drank van meer dan 22% vol of 2 liter gealcoholiseerde of mousserende wijn
 • 4 liter gewone wijn
 • 16 liter bier

Tabaksproducten

De hoeveelheid sigaretten of tabak die u mee mag nemen als u naar de EU reist, is afhankelijk van het land van bestemming en de manier waarop u reist. Als u naar Estland of Roemenië gaat, of niet met het vliegtuig naar Bulgarije, Griekenland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen of Slowakije, geldt de lage limiet. In alle andere gevallen de hoge.

Hoge limiet

Lage limiet

200 sigaretten of
100 cigarillo's of
50 sigaren of
250 g tabak

40 sigaretten of
20 cigarillo's of
10 sigaren of
50 g tabak

Parfum

U mag parfum meebrengen voor maximaal 300 euro per persoon. Als u per vliegtuig of boot reist, is dat 430 euro per persoon. In sommige EU-landen geldt een lager bedrag van 150 euro voor reizigers jonger dan 15.

Openbare raadpleging
  Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
  Vraag hulp of advies