Sivuston työkalut

Kielivalikko

EU:n lippu

Navigointipolku

Valikko

Päivitetty : 25/04/2017

Alkoholi, tupakka, käteinen

Alkoholi ja tupakka

Kun matkustat EU-maasta toiseen, sinulla saa olla mukana tupakkaa ja alkoholituotteita omaan käyttöön mutta ei jälleenmyyntiä varten.

EU:n lainsäädännön mukaan sinun ei tarvitse todistaa, että tuotteet on tarkoitettu omaan käyttöön, jos mukanasi on alle

 • 800 savuketta
 • 400 pikkusikaria
 • 200 sikaria
 • 1 kg tupakkaa
 • 10 litraa väkeviä alkoholijuomia
 • 20 litraa väkevää viiniä
 • 90 litraa viiniä (joista enintään 60 litraa kuohuviinejä)
 • 110 litraa olutta.

EU-maat voivat rajoittaa sellaisista EU-maista tuotujen savukkeiden määrää, jotka eivät vielä sovella savukkeisiin vähimmäisvalmisteveroja. Määrällinen rajoitus on vähintään 300 savuketta. Tarkista asia matkakohteesi tulliviranomaisilta ennen matkaa.

Jos mukanasi on tupakkaa tai alkoholia enemmän kuin omaan käyttöön sallitut perusmäärät, sinua saatetaan pyytää

 • todistamaan, että tuotteet tulevat omaan käyttöön
 • esittämään ostotodistus (kuitti tai lasku).

Jos sinulla on matkustaessasi mukana tupakkaa tai alkoholia alle omaan käyttöön sallittujen enimmäismäärien, sinun ei tarvitse maksaa valmisteveroa siinä EU-maassa, johon olet matkalla.

Nämä säännöt eivät koske alle 17-vuotiaita matkustajia, sillä he eivät saa pitää mukana lainkaan alkoholia tai tupakkaa. EU-maasta toiseen matkustavat eivät voi tehdä verovapaita ostoksia.

Käteinen

Jos haluat viedä EU-maasta toiseen käteistä vähintään 10 000 euroa tai vastaavan summan muuta valuuttaa, sinun on tarkistettava lähtömaasi, kohdemaasi ja kauttakulkumaidesi viranomaisilta, onko rahat tullattava.

Jos aiot tuoda EU:n alueelle tai viedä sieltä vähintään 10 000 euroa käteistä (tai vastaavan summan muuta valuuttaa), rahoista on ilmoitettavafrançaisDeutschEnglish tulliviranomaisille.

Valmisteverot

EU:n ulkopuolelta EU:hun saapuvat matkustajatfrançaisDeutschEnglish voivat tuoda mukanaan arvonlisä- ja valmisteverottomia tuotteita henkilökohtaiseen käyttöön enintään seuraavassa luettelossa mainitut määrät. Samoja sääntöjä sovelletaan matkustajiin, jotka tulevat Ahvenanmaalta, Gibraltarilta, Kanaalisaarilta, Kanariansaarilta tai muilta alueilta, joilla ei sovelleta EU:n arvonlisävero- eikä valmisteverosääntöjä.

Alkoholijuomat

 • 1 litra väkeviä alkoholijuomia (yli 22 tilavuusprosenttia) tai 2 litraa väkeviä viinejä tai kuohuviinejä
 • 4 litraa kuohumattomia viinejä
 • 16 litraa olutta

Tupakkatuotteet

Enimmäismäärä vaihtelee kohdemaasta riippuen. Jos jokin EU-maa päättää soveltaa pienempiä enimmäismääriä, se voi soveltaa niitä vain maa- ja meriteitse tuleviin matkailijoihin (Bulgaria, Kreikka, Latvia, Liettua, Puola, Slovakia ja Unkari) tai kaikkiin matkailijoihin (Romania ja Viro).

Korkeampi enimmäismäärä

Matalampi enimmäismäärä

200 savuketta tai
100 pikkusikaria tai
50 sikaria tai
250 g irtotupakkaa.

40 savuketta tai
20 pikkusikaria tai
10 sikaria tai
50 g irtotupakkaa.

Parfyymit ja muut tuotteet

Muita ostoksia voi tuoda verovapaasti enintään 300 euron arvosta matkustajaa kohti tai 430 euron arvosta lento- tai meriteitse matkustavaa kohti. Jotkin EU-maat soveltavat alle 15-vuotiaisiin matkustajiin 150 euron rajaa.

EU-lainsäädäntö
Julkiset kuulemismenettelyt
  Tarvitsetko asiantuntija-apua?
  Apua ja neuvontaa