Navigációs útvonal

Frissítve : 09/10/2014

shopping

Hozzáadottérték-adó (héa)

Hozzáadottértékadó-fizetés a vásárlás helye szerinti országban

Ha magánemberként terméket vesz az Európai Unióban, Önnek csak egyszer, a vásárlás helye szerinti országban kell hozzáadottérték-adót (Magyarországon: általános forgalmi adót) fizetnie.

A másik uniós tagországban vett termékeket szabadon behozhatja abba az országba, ahol él, anélkül, hogy meg kellene állnia a határon, vagy vámáru-nyilatkozatot kellene kitöltenie. Az egyedüli feltételt az jelenti, hogy a kérdéses termékeket kizárólag saját maga és családja számára - személyes használatra, illetve fogyasztásra –, ne viszonteladásra szerezze be.

Egyedüli kivétel: a gépjárművek

Ha Ön egy másik EU-tagállamban új gépkocsit vásárol, az autó után a hozzáadottérték-adót (röviden: héát) ott kell befizetnie, ahol a járművet regisztráltatja, azaz a lakhelye szerinti országban.

Új autónak az a gépjármű minősül, amelyik 6000 km-nél kevesebbet futott, vagy amelyet hat hónapnál rövidebb ideje vettek először nyilvántartásba. Ez a héaszabályozás más közlekedési eszközökre, köztük a hajókra és a repülőgépekre is vonatkozik.

A magánszemélytől vett használt autók és más használt járművek esetében a hozzáadottérték-adót már befizette az első tulajdonos abban az országban, ahol a kérdéses járművet megvásárolta.

Ha tehát Ön magánszemélytől használt autót vesz, sem abban az országban nem kell hozzáadottérték-adót fizetnie, ahol a gépkocsit megvásárolja, sem abban az országban, ahol azt regisztráltatja.

Használt gépjárműről azoknak a járműveknek az esetében beszélünk, amelyek hat hónapnál régebbiek, és 6000 km-nél többet futottak.

Függetlenül azonban attól, hogy új vagy használt gépkocsit vásárolt-e, Önnek mindenképpen be kell fizetnie a lakhelye szerinti országban a gépjárművek nyilvántartásba vételéért felszámított helyi regisztrációs díjat.

A belinkelt oldalon további információkkal szolgálunk azzal kapcsolatban, milyen jogok illetik meg Önt, ha gépkocsit vásárol egy másik EU-tagországban.

Segítség és tanácsadás

Footnote

Ebben az esetben: a 27 uniós tagállam, valamint Izland, Liechtenstein és Norvégia.

Retour au texte en cours.