Sökväg

Dela med dig 
	Facebook
 
	Twitter
 
	Dela på Google+
 
	linkedIn

Vanliga frågor – Handla utomlands


De här frågorna har skickats in till och besvarats av en europeisk konsumentrådgivning. Har du andra frågor? Kontakta ditt lokala europeiska konsumentcentrum English

Valutor och moms

 • Kan jag använda euron i alla EU-länder?

  NEJ   – EU består av 28 länder men det är bara 18 länder som använder euron: Belgien, Cypern, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Lettland, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Portugal, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tyskland och Österrike.

  Läs mer om euron

 • Måste jag betala moms på varor som jag köper i ett annat EU-land?

  JA – Som EU-invånare måste du betala moms när du handlar i ett annat EU-land. Taxfree på till exempel flygplatser gäller bara när du reser till ett land utanför EU.

  Men när du köper bil i ett annat EU-land slipper du i vissa fall att betala moms.

Ångra ett köp

 • Jag fick ett brev med ett erbjudande från en möbelaffär, gick dit och skrev på ett köpkontrakt. Nu har jag ångrat mig. Kan jag häva köpet?

  Bara om säljaren går med på det. Visserligen fick du erbjudandet med post, men eftersom du skrev på kontraktet i affären är det bindande. Läs det finstilta på kontraktet för att se om du kan häva köpet och vilka villkor som gäller.

Reparationer, ersättningsvara, återbetalning

 • En del varor som jag köpt på nätet var skadade när de kom fram. Vad kan jag göra?

  När du handlar på nätet har du samma rättigheter som när du handlar i en affär:          

  • Om du köper en vara av undermålig kvalitet kan du ha rätt till reparation, byte, prisavdrag eller pengarna tillbaka – beroende på omständigheterna.
  • All information om varan eller tjänsten ska vara korrekt och får inte vilseleda dig. Om du har fått felaktig eller vilseledande information har du rätt att få pengarna tillbaka.

  Kontrollera villkoren och returpolicyn på säljarens webbplats. Kontakta säljaren, förklara problemet och be om en lösning. Om du inte blir nöjd med svaret, och om säljaren är baserad i EU, kan du kontakta ett europeiskt konsumentcentrum English i ditt hemland.

 • Jag bor i Storbritannien och har köpt en kamera i Spanien. Men den fungerar inte. Vad ska jag göra?

  Enligt EU:s regler måste varan stämma med säljarens beskrivning, vara lämplig för det som den är avsedd för och ha tillfredsställande kvalitet och prestanda.

  Förhoppningsvis har du kvar kvittot med uppgifter om säljaren. Kontakta säljaren, förklara ditt problem och be att de lagar kameran eller att du får en ny. Om det inte går ska du begära att få pengarna tillbaka.

  Om du inte är nöjd med säljarens besked kan du kontakta ett europeiskt konsumentcentrum English  i ditt hemland eller i det land där du köpte kameran.

 • Jag har köpt en garderob, men den ena dörren går inte att stänga ordentligt. Den var väldigt dyr och jag vill få en ny garderob. Men säljaren vägrar och erbjuder sig i stället att laga gångjärnet. Kan jag inte själv få välja om de ska laga eller byta ut garderoben?

  JA – Du ska själv kunna välja om du vill ha den defekta varan lagad eller utbytt, såvida det inte visar sig omöjligt eller blir orimligt dyrt för säljaren. Om det rör sig om ett litet fel, som i det här fallet, går det nog snabbast att få garderoben lagad.

 • Jag har köpt ett kök från en hemförsäljare, men har bara fått en del av köket. Vad ska jag göra?

  Det finns särskilda EU-regler för varor som du köper från en säljare som kommer hem till dig eller till arbetsplatsen, eller vid något evenemang utanför säljarens vanliga affärslokaler.

  Kontrollera leveransvillkoren i ditt köpkontrakt. Om leveransperioden har gått ut bör du lämna in ett skriftligt klagomål till säljaren. Om säljaren finns i ett annat EU-land, kontakta ditt lokala europeiska konsumentcentrum English.

 • Jag köpte en telefon för drygt ett år sedan, men nu fungerar den inte längre. Säljaren vägrar att laga den gratis. Har jag inte två års garanti enligt lagen?

  Enligt konsymentskyddsreglerna har du en reklamationsrätt på två år i hela EU. Men det finns vissa villkor.

  Garantin gäller bara fel som fanns då varan levererades och som upptäckts inom två år. Den viktigaste tidsfristen i det här fallet är sex månader efter köpet:

  • Fel som upptäcks inom sex månader betraktas som ursprungliga fel. Säljaren måste då reparera eller byta din telefon utan kostnad (eller betala tillbaka pengarna om det inte går att laga eller byta den).
  • Efter sex månader är säljaren fortfarande ansvarig för eventuella fel under resten av den tvååriga reklamationsfristen. Du måste dock kunna bevisa att felet fanns när du köpte varan. Det kan ofta vara svårt och du får troligen be en teknisk expert om hjälp.
 • Min nya skinnsoffa har börjat blekas, trots att jag bara haft den några månader. Säljaren påstår att det beror på min svett, vilket låter absurt. Vad kan jag göra?

  Enligt EU-lagstiftningen har du en reklamationsfrist på två år för alla nya varor som du köper av en näringsidkare i EU. Under den här tvåårsperioden är säljaren ansvarig för alla fel på varan. Du ska kunna använda din soffa som vanligt utan att den förstörs.

  Skinn är dock ett känsligt material som lätt skadas av svett eller fel rengöringsmedel. Men om det krävs någon särskild behandling måste säljaren informera dig vid köpet.

 • Min nya telefon fungerar inte. Vem ska jag kontakta, säljaren eller tillverkaren?

  Det beror på om du vill hänvisa till din lagstadgade reklamationsrätt eller produktgarantin.

  Reklamationsrätten står i EU:s konsumentskyddsregler och är bindande för säljaren. Den gäller i två år och omfattar produkter som köpts i EU.

  Säljaren eller tillverkaren kan också erbjuda dig en produktgaranti. Villkoren står i köpkontraktet. Produktgarantin kan vara mer fördelaktig än reklamationsrätten, men ersätter den inte. Om du får en garanti från affären som bara gäller ett år kan du alltid hänvisa till reklamationsrätten för att få ersättning från säljaren i upp till två år efter köpet.

 • Min tv fungerar inte, trots att jag köpte den för bara tre månader sedan. Jag litar inte längre på affären där jag köpte den. Kan jag be att få pengarna tillbaka?

  NEJ, INTE MEDDETSAMMA – Enligt EU:s regler måste säljaren erbjuda dig att antingen reparera tv:n eller ge dig en ny. Om det inte går kan du be att få pengarna tillbaka, t.ex. om det skulle ta orimligt lång tid eller bli för dyrt för säljaren.

 • Säljaren i Spanien går med på att reparera min trasiga kamera, men vem betalar frakten?

  Enligt EU:s regler måste säljaren, under den tvååriga reklamationsfristen, reparera eller byta en defekt vara utan någon kostnad för konsumenten. Det gäller även fraktkostnader. I princip ska alltså säljaren stå för alla fraktkostnader för att skicka kameran fram och tillbaka.

  Säljaren kan dock vilja undersöka kameran för att se om felet fanns när du köpte den. I så fall kan du behöva betala frakten och sedan begära ersättning om säljaren håller med om att det rörde sig om ett ursprungligt fel.

Garantier

 • Från när gäller den tvååriga reklamationsrätten?

  Tvåårsperioden räknas från den dag du fick hem varan. Om du gick in i en affär och kom ut med varan, gäller reklamationsrätten från den dagen. Om du betalade för produkten men fick hem den senare, räknas tvåårsperioden från leveransdatum.

  Spara därför alltid alla köp- och leveranskvitton.

 • Min dator som jag köpte för drygt ett år sedan startar inte längre. Säljaren håller med om att det är fel på datorn, men vill inte laga den gratis eftersom tillverkarens garanti bara gäller ett år. Vad kan jag göra?

  Din säljare hänvisar till tillverkarens garanti för datorn. Men den har inget att göra med din lagstadgade reklamationsrätt som är bindande för säljaren och gäller i två år.

  Om säljaren håller med om att det är fel på datorn måste de reparera den eller ge dig en ny dator utan kostnad. Det är säljarens sak att göra upp med tillverkaren.

Köpa tjänster

 • Jag vill köpa en tvättmaskin från en tysk webbplats, men kan inte hitta säljarens kontaktuppgifter. Är det normalt?

  NEJ – Enligt lagen måste säljaren lägga ut viss företagsinformation på webbplatsen så att du kan kontakta dem om du får problem. Det gäller bland annat företagets namn, organisationsnummer, besöksadress, mejladress och telefonnummer.

Mer hjälp?

Mer hjälp?

Hittade du inte det du letade efter? Behöver du hjälp?

Få råd om dina rättigheter i EU

Få hjälp att lösa problem med en myndighet