Cale de navigare

Distribuie pe 
	Distribuie pe Facebook
 
	Distribuie pe Twitter
 
	Distribuie pe google+
 
	Distribuie pe linkedIn

Întrebări şi răspunsuri - Cumpărături în străinătate


Aceste întrebări au fost adresate unui serviciu european de consiliere a consumatorilor. Aveţi alte întrebări? Contactaţi Centrul european pentru consumatori din ţara dumneavoastră. English

Monedă și TVA

 • Moneda euro este acceptată în toate ţările europene?

  NU - În UE sunt 28 de ţări, dar numai 18 dintre ele folosesc moneda euro: Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Luxemburg, Malta, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania şi Ţările de Jos.

  Detalii despre moneda euro

 • Trebuie să plătesc TVA la produsele pe care le cumpăr în altă ţară a UE?

  DA - Posibilitatea de a face cumpărături în regim „duty free” (fără taxe), de exemplu în aeroporturi, este rezervată doar cetăţenilor provenind din ţări terţe, a căror destinaţie este o ţară din afara UE. Persoanele care au reşedinţa în UE trebuie să plătească TVA, chiar şi atunci când fac cumpărături în altă ţară a Uniunii.

  Totuşi, uneori, puteţi fi exceptaţi de la plata TVA-ului, de exemplu când achizionaţi o maşină în altă ţară europeană.

Anularea unei achiziţii

 • Am primit o invitaţie din partea unui magazin de mobilă, am mers acolo şi am semnat un contract de cumpărare. Între timp, m-am răzgândit. Pot să anulez comanda?

  Doar dacă şi vânzătorul este de acord. Deşi invitaţia v-a fost trimisă prin poştă, aţi semnat contractul în magazin şi, prin urmare, acesta este definitiv. Citiţi cu atenţie clauzele contractului pentru a afla dacă şi în ce condiţii puteţi anula comanda.

Reparare, înlocuire, rambursare

 • Acum câteva luni am cumpărat o canapea din piele, dar a început deja să se decoloreze. Vânzătorul spune că acest lucru este cauzat de transpiraţie, ceea ce mi se pare absurd. Ce pot face?

  Potrivit legislaţiei UE, beneficiaţi de o garanţie de doi ani dansk Deutsch ελληνικά English español suomi français italiano Nederlands português svenska la toate produsele noi achiziţionate de la un vânzător profesionist cu sediul în UE. Pe durata acestei perioade, vânzătorul este răspunzător pentru orice defect. În principiu, ar trebui să folosiţi canapeaua în mod normal, fără ca acest lucru să ducă la apariţia unor defecte.

  Totuşi, ar trebui să ţineţi cont de faptul că pielea este un material delicat, care se poate deteriora sub efectul transpiraţiei sau în urma folosirii unor produse de curăţat neadecvate. În astfel de cazuri, vânzătorul trebuie să vă informeze dacă produsele pe care le achiziţionaţi au nevoie de un tratament special.

 • Am cumpărat mobilă de bucătărie de la un comerciant care a venit la mine acasă. Problema este că doar o parte din mobilă a fost livrată. Ce ar trebui să fac?

  Există norme europene specifice dansk Deutsch ελληνικά English español suomi français italiano Nederlands português svenska privind produsele achiziţionate de la comercianţi care fac vizite la domiciliu sau la locul de muncă ori produsele cumpărate pe durata unor evenimente care au loc în alt cadru decât sediul obişnuit al comerciantului.

  Verificaţi termenii şi condiţiile de livrare prevăzute de contractul pe care l-aţi semnat. Dacă data livrării a expirat, adresaţi-vă comerciantului în scris. În cazul în care acesta are sediul în altă ţară a UE, contactaţi centrul european pentru consumatori din ţara dumneavoastră English.

 • Am cumpărat un telefon nou, dar nu funcţionează. Pe cine ar trebui să contactez - vânzătorul sau producătorul?

  Depinde de tipul de garanţie dansk Deutsch ελληνικά English español suomi français italiano Nederlands português svenska pe care doriţi să o invocaţi: garanţia legală sau garanţia comercială.

  Garanţia legală i se aplică vânzătorului. Este valabilă timp de doi ani şi acoperă produsele achiziţionate în UE.

  Vânzătorul sau producătorul ar putea, de asemenea, să vă ofere o garanţie comercială, ai cărei termeni şi condiţii se definesc în contractul de cumpărare; garanţia comercială oferită de producător ar putea fi mai avantajoasă pentru dumneavoastră decât garanţia legală. Garanţia comercială nu înlocuieşte însă garanţia legală de doi ani. De exemplu, dacă expiră garanţia comercială de un an care vi s-a oferit la cumpărarea unui produs, mai aveţi încă la dispoziţie un an pentru a folosi garanţia legală de doi ani în cazul în care aveţi motive să solicitaţi despăgubiri din partea vânzătorului.

 • Am cumpărat un şifonier, dar o uşă nu se închide bine. A costat foarte mult şi aş dori ca vânzătorul să-l înlocuiască. Totuşi, acesta refuză şi se oferă, în schimb, să repare balamaua defectă. Nu am dreptul legal de a opta pentru reparare sau înlocuire?

  DA - Aveţi dreptul de a opta fie pentru repararea, fie pentru înlocuirea unui produs defect, cu condiţia ca această alegere să nu se dovedească imposibilă sau disproporţional de costisitoare pentru vânzător. Totuşi, dacă defectul nu este foarte mare - aşa cum se întâmplă în acest caz - repararea este cea mai rapidă soluţie.

 • Locuiesc în Regatul Unit. Am cumpărat din Spania un aparat de fotografiat, dar nu funcţionează. Ce ar trebui să fac?

  În baza legislaţiei UE dansk Deutsch ελληνικά English español suomi français italiano Nederlands português svenska, produsele achiziţionate trebuie să corespundă descrierii, să aibă o calitate satisfăcătoare şi să funcţioneze corespunzător.

  Dacă mai aveţi bonul fiscal cu datele de contact ale vânzătorului, contactaţi-l pentru a-i explica ce problemă aveţi şi pentru a-l întreba dacă aparatul poate fi reparat sau înlocuit. Dacă acest lucru nu este posibil, ar trebui să-i solicitaţi rambursarea preţului.

  În cazul în care nu primiţi un răspuns satisfăcător din partea vânzătorului, vă puteţi adresa centrului european pentru consumatori din ţara dumneavoastră English sau din ţara în care aţi cumpărat produsul.

 • Mi s-a stricat telefonul pe care l-am cumpărat în urmă cu un an. Vânzătorul refuză să mi-l repare gratuit. Nu am dreptul la o garanţie de doi ani?

  Garanţia legală este valabilă timp de doi ani peste tot în UE, cu anumite condiţii.

  Ea acoperă defectele care se presupune că au existat încă din momentul livrării, dar au devenit evidente pe parcursul următorilor doi ani. Totuşi, primele şase luni sunt cruciale.

  • Se consideră că orice defect apărut în această perioadă a existat şi în momentul livrării. În acest caz, vânzătorul trebuie să repare sau să înlocuiască telefonul gratuit (sau să vă ramburseze costul acestuia dacă nu se poate repara sau înlocui).
  • Chiar şi după expirarea acestor şase luni, puteţi considera că vânzătorul rămâne în continuare responsabil pentru orice defect apărut pe durata celor doi ani în care beneficiaţi de garanţie legală. Totuşi, dacă vânzătorul contestă acest lucru, va trebui să dovediţi că defectul exista şi în momentul livrării. Este o sarcină dificilă şi s-ar putea să aveţi nevoie de ajutorul unui expert pe probleme tehnice.
 • Produsele pe care le-am cumpărat pe internet nu au fost livrate/au ajuns în stare proastă. Ce pot face?

  Când faceţi cumpărături on-line aveţi aceleaşi drepturi ca şi atunci când achiziţionaţi produse dintr-un magazin:          

  • dacă produsele nu au calitatea aşteptată, aveţi dreptul la reparare, înlocuire, rambursare sau reducere de preţ, după caz.
  • informaţiile referitoare la produse sau servicii trebuie să fie corecte şi să nu inducă în eroare. Dacă vi s-au dat informaţii false sau înşelătoare, aveţi dreptul la rambursare.

  Consultaţi site-ul vânzătorului pentru a afla date despre politica privind returnarea produselor şi contactaţi-l pentru a-i explica problema cu care vă confruntaţi. Dacă nu vi se oferă o soluţie sau un răspuns satisfăcător, iar vânzătorul are sediul în UE,  contactaţi centrul european pentru consumatori English din ţara dumneavoastră.

 • Televizorul pe care l-am cumpărat acum trei luni nu se mai aprinde. Nu mai am încredere în magazinul care mi l-a vândut - pot cere banii înapoi?

  NU SAU CEL PUŢIN NU IMEDIAT. În baza legislaţiei UE, vânzătorul trebuie să vă dea posibilitatea de a opta pentru repararea sau înlocuirea televizorului stricat. Dacă niciuna dintre aceste soluţii nu este posibilă (de exemplu, pentru că durează prea mult sau presupune costuri prea mari pentru vânzător), puteţi solicita rambursarea sumei plătite.

 • Vânzătorul din Spania acceptă să-mi repare aparatul foto defect. Cui îi revine obligaţia de a suporta cheltuielile de transport?

  În baza legislaţiei UE dansk Deutsch ελληνικά English español suomi français italiano Nederlands português svenska, consumatorii beneficiază de o perioadă de garanţie de doi ani, în timpul căreia produsele defecte trebuie reparate sau înlocuite, fără ca acest lucru să implice costuri suplimentare pentru consumatori. Cheltuielile de transport sunt vizate de această regulă. Aşadar, în principiu, vânzătorul ar trebui să acopere toate cheltuielile de transport (atât pentru trimiterea aparatului la magazinul din Spania, cât şi pentru returnarea acestuia în ţara dumneavoastră).

  Totuşi, s-ar putea ca vânzătorul să vrea să examineze aparatul pentru a verifica dacă acesta era defect în momentul în care l-aţi cumpărat. În acest caz, s-ar putea să fiţi nevoit să plătiţi costurile de transport şi să solicitaţi rambursarea acestora dacă vânzătorul ajunge la concluzia că aparatul a fost defect.

Garanție

 • Calculatorul pe care l-am cumpărat în urmă cu aproximativ un an nu se mai deschide. Vânzătorul recunoaşte că aparatul este defect, dar nu acceptă să-l repare gratuit, deoarece garanţia oferită de fabricant este valabilă timp de un an. Ce pot face?

  Garanţia la care se referă vânzătorul este garanţia comercială oferită de fabricant. Aceasta nu are nimic de-a face cu garanţia legală de care răspunde vânzătorul şi care este valabilă timp de doi ani.

  Aşadar, vânzătorul are obligaţia de a repara sau înlocui gratuit calculatorul stricat. Tot lui îi revine şi sarcina de a ajunge la un compromis cu fabricantul.

 • Când intră în vigoare garanţia legală de doi ani?

  Beneficiaţi de garanţia de doi ani începând din ziua în care intraţi în posesia produsului. Dacă mergeţi la magazin şi cumpăraţi un produs, perioada de garanţie începe în ziua respectivă. Dacă plătiţi pentru un produs, dar acesta urmează să fie livrat ulterior, garanţia intră în vigoare la data livrării.

  Trebuie să păstraţi întotdeauna facturile şi bonurile de livrare.

Achiziţionarea de servicii

 • Vreau să cumpăr o maşină de spălat de pe un site german, dar nu găsesc nicăieri datele de contact ale vânzătorului. Este normal?

  NU - Legislaţia îl obligă pe vânzător să ofere informaţiile de bază pe site, astfel încât cumpărătorii să îl poată contacta dacă au probleme. Aceste informaţii includ denumirea companiei, numărul de înregistrare, locaţia (nu o simplă căsuţă poştală), adresa electronică şi numărul de telefon.

Încă mai aveți nevoie de ajutor?