Διαδρομή πλοήγησης

Διαδώστε το 
	Μοιραστείτε το στο Facebook
 
	Μιλήστε γι` αυτό μέσω Twitter
 
	Διαδώστε το στο google+
 
	Μοιραστείτε το στο linkedIn

Συχνές ερωτήσεις - Αγορές στο εξωτερικό


Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις αυτές δόθηκαν από ευρωπαϊκή υπηρεσία παροχής συμβουλών σε καταναλωτές. Έχετε άλλες ερωτήσεις; Επικοινωνήστε με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτών στη χώρα σας. English

Νόμισμα και ΦΠΑ

 • Πρέπει να καταβάλλω ΦΠΑ για προϊόντα που αγοράζω σε άλλη χώρα της ΕΕ;

  ΝΑΙ   - Αφορολόγητα είδη μπορούν να αγοράζουν, για παράδειγμα στα αεροδρόμια, μόνο κάτοικοι της ΕΕ που ταξιδεύουν με προορισμό χώρα εκτός της ΕΕ. Οι κάτοικοι της ΕΕ οφείλουν να καταβάλλουν ΦΠΑ ακόμη και όταν αγοράζουν προϊόντα σε άλλη χώρα της ΕΕ.

  Μερικές φορές μπορεί να απαλλάσσεσθε από την καταβολή του ΦΠΑ όταν αγοράζετε αυτοκίνητο σε άλλη χώρα της ΕΕ.

 • Το ευρώ ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ;

  ΟΧΙ   - Η ΕΕ έχει σήμερα 28 κράτη μέλη, αλλά μόνον τα 18 χρησιμοποιούν το ευρώ: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Κύπρος, Λετονία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία και Φινλανδία.

  Και άλλα κράτη μέλη πρόκειται να υιοθετήσουν το ευρώ.

Ακύρωση αγοράς

 • Μετά από πρόσκληση που έλαβα από κατάστημα επίπλων, το επισκέφθηκα και υπέγραψα μια σύμβαση αγοράς. Τώρα όμως έχω αλλάξει γνώμη. Μπορώ να ακυρώσω την παραγγελία μου;

  Μόνον εφόσον συμφωνήσει ο πωλητής. Αν και αρχικά η επαφή σας έγινε ταχυδρομικά, υπογράψατε σύμβαση στο κατάστημα, η οποία για τον λόγο αυτόν είναι οριστική. Διαβάστε τα ψιλά γράμματα της σύμβασης για να δείτε αν, και υπό ποιες προϋποθέσεις, μπορείτε να ακυρώσετε την παραγγελία σας.

Επιδιόρθωση, αντικατάσταση, επιστροφή χρημάτων

 • Έχω αγοράσει ένα τηλέφωνο εδώ και πάνω από έναν χρόνο αλλά σταμάτησε να λειτουργεί. Ο πωλητής όμως αρνείται να το επισκευάσει δωρεάν. Ισχύει η διετής νόμιμη εγγύηση;

  Η νόμιμη εγγύηση ισχύει για δύο χρόνια σε όλη την ΕΕ, υπό ορισμένες όμως προϋποθέσεις.

  Η νόμιμη εγγύηση καλύπτει ελαττώματα που ενδεχομένως υπήρχαν κατά τη στιγμή της αγοράς και εμφανίστηκαν μέσα στην επόμενη διετία. Ωστόσο, η επίμαχη περίοδος στην περίπτωση αυτή είναι οι έξι μήνες μετά την αγορά:

  • Κάθε ελάττωμα που εμφανίζεται εντός εξαμήνου θεωρείται ότι υπήρχε κατά τη στιγμή της παράδοσης. Τότε ο πωλητής οφείλει να επισκευάσει ή να αντικαταστήσει το τηλέφωνό σας δωρεάν (ή να σας επιστρέψει τα χρήματα, αν είναι αδύνατη η επισκευή ή αντικατάστασή του).
  • Έξι μήνες μετά, μπορείτε επίσης να θεωρήσετε υπεύθυνο τον πωλητή για κάθε ελάττωμα που θα εμφανιστεί μέσα στη διετή περίοδο της εγγύησης. Αν όμως ο πωλητής αμφισβητήσει τους ισχυρισμούς σας, πρέπει εσείς να μπορείτε να αποδείξετε ότι το ελάττωμα υπήρχε τη στιγμή της παράδοσης. Κάτι τέτοιο είναι συχνά δύσκολο και θα πρέπει μάλλον να απευθυνθείτε σε τεχνικό εμπειρογνώμονα.
 • Αγόρασα μια κουζίνα από έμπορο που με επισκέφθηκε στο σπίτι μου, αλλά μου παραδόθηκε μόνο ένα μέρος της.Τι μπορώ να κάνω;

  Ισχύουν ειδικοί κανόνες της ΕΕ για τα προϊόντα που αγοράζετε από έμπορο που σας επισκέπτεται στο σπίτι ή στον τόπο εργασίας σας ή σε εκδήλωση εκτός των συνήθων εμπορικών του εγκαταστάσεων.

  Διαβάστε στους όρους παράδοσης στη σύμβαση που υπογράψατε. Αν παρέλθει η περίοδος παράδοσης που αναφέρεται στη σύμβαση, θα πρέπει να διαμαρτυρηθείτε στον έμπορο εγγράφως. Αν ο έμπορος βρίσκεται σε άλλη χώρα της ΕΕ, επικοινωνήστε με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτών της χώρας σας English.

 • Αγόρασα μια ντουλάπα και η μια από τις πόρτες της δεν κλείνει σωστά. Επειδή ήταν πολύ ακριβή, θα ήθελα να μου την αντικαταστήσει ο πωλητής. Ωστόσο, ο πωλητής αρνείται και προτείνει απλώς να την επισκευάσει. Είναι αλήθεια ότι μπορώ να επιλέξω ανάμεσα στην επισκευή και την αντικατάσταση;

  ΝΑΙ   - Μπορείτε να επιλέξετε την επισκευή ή αντικατάσταση ενός ελαττωματικού προϊόντος, εκτός αν η επιλογή σας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ή συνεπάγεται υπερβολική δαπάνη για τον πωλητή. Ωστόσο, αν το ελάττωμα του προϊόντος είναι ασήμαντο, όπως σ' αυτή την περίπτωση, η επιλογή της επισκευής μπορεί να αποτελεί την ταχύτερη λύση.

 • Δεν μπορώ να ανοίξω την τηλεόρασή μου, αν και έχουν περάσει μόλις τρεις μήνες αφότου την αγόρασα. Δεν έχω πλέον εμπιστοσύνη στο κατάστημα που μου την πούλησε. Μπορώ να ζητήσω να μου επιστραφούν τα χρήματά μου;

  ΟΧΙ, ΟΧΙ ΑΜΕΣΩΣ   - Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, ο πωλητής πρέπει να σας ζητήσει να επιλέξετε αν θέλετε να επισκευάσει την τηλεόραση ή να την αντικαταστήσει. Εφόσον και οι δύο λύσεις είναι αδύνατες (αν για παράδειγμα η επισκευή ή η αντικατάσταση πρόκειται να διαρκέσει αδικαιολόγητα πολύ ή είναι εξαιρετικά δαπανηρή για τον πωλητή), μπορείτε να ζητήσετε την επιστροφή των χρημάτων σας.

 • Ζω στο Ηνωμένο Βασίλειο και αγόρασα μια φωτογραφική μηχανή στην Ισπανία, η οποία δεν λειτουργεί. Τι μπορώ να κάνω;

  Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, τα προϊόντα πρέπει να ανταποκρίνονται στην περιγραφή του πωλητή, να είναι κατάλληλα για τη συνήθη χρήση και να έχουν ικανοποιητική ποιότητα και επιδόσεις.

  Αν έχετε ακόμη την απόδειξη με τα λεπτομερή στοιχεία του πωλητή, θα πρέπει πρώτα να επικοινωνήσετε μαζί του για να εξηγήσετε το πρόβλημά σας και να του ζητήσετε να επισκευάσει ή να αντικαταστήσει τη μηχανή. Αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, θα πρέπει να ζητήσετε την επιστροφή των χρημάτων σας.

  Αν δεν ικανοποιηθείτε από την απάντηση του πωλητή, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτών της χώρας σας English, ή της χώρας στην οποία πραγματοποιήσατε την αγορά.

 • Ο Ισπανός πωλητής δέχθηκε να επισκευάσει την ελαττωματική φωτογραφική μου μηχανή. Ποιος όμως θα πληρώσει τα έξοδα αποστολής προς και από την Ισπανία.

  Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, εντός της νόμιμης διετούς περιόδου εγγύησης, τα ελαττωματικά προϊόντα πρέπει να επισκευάζονται ή να αντικαθίστανται χωρίς καμία επιβάρυνση του καταναλωτή. Στις επιβαρύνσεις περιλαμβάνονται και τα έξοδα αποστολής. Συνεπώς, καταρχήν ο πωλητής θα πρέπει να αναλάβει όλα τα έξοδα αποστολής της ελαττωματικής φωτογραφικής μηχανής στην Ισπανία και επιστροφής της στον πελάτη.

  Ωστόσο, μπορεί ο πωλητής να θέλει να ελέγξει αν η μηχανή ήταν ελαττωματική όταν την αγοράσατε. Σ'αυτή την περίπτωση, ίσως χρειαστεί να πληρώσετε εσείς για την επιστροφή της και να ζητήσετε την καταβολή των εξόδων αποστολής από τον πωλητή, εφόσον αυτός συμφωνήσει ότι όντως η μηχανή ήταν ελαττωματική.

 • Ο καινούργιος μου δερμάτινος καναπές αρχίζει να ξεθωριάζει, λίγους μήνες μετά την αγορά του. Ο πωλητής ισχυρίζεται ότι αυτό οφείλεται στο ότι ιδρώνω, πράγμα μάλλον απίθανο. Τι μπορώ να κάνω;

  Η νομοθεσία της ΕΕ προβλέπει διετή εγγύηση για όλα τα καινούργια προϊόντα που αγοράζονται από επαγγελματία πωλητή εγκατεστημένο στην ΕΕ. Κατά τη διετή αυτή περίοδο, ο πωλητής είναι υπεύθυνος για κάθε ελάττωμα του προϊόντος. Πρέπει να μπορείτε να χρησιμοποιείτε τον καναπέ σας κανονικά χωρίς να παρουσιάζονται προβλήματα.

  Ωστόσο, το δέρμα είναι ευαίσθητο υλικό που καταστρέφεται εύκολα από τον ιδρώτα ή ακατάλληλα προϊόντα καθαρισμού. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο πωλητής οφείλει να σας ενημερώνει κατά την αγορά για το πώς πρέπει να συντηρείτε τα προϊόντα που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα.

 • Προϊόντα που αγόρασα στο Διαδίκτυο δεν παραδόθηκαν/ έφθασαν με φθορές. Τι μπορώ να κάνω;

  Όταν αγοράζετε προϊόντα στο Διαδίκτυο, έχετε τα ίδια δικαιώματα που θα είχατε αν τα αγοράζατε σε κατάστημα:          

  • αν αγοράζετε προϊόντα και η ποιότητα δεν σας ικανοποιεί, μπορεί να έχετε δικαίωμα επισκευής, αντικατάστασης, επιστροφής των χρημάτων σας ή έκπτωσης, ανάλογα με τις περιστάσεις.
  • κάθε πληροφορία για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες πρέπει να είναι ακριβής και όχι παραπλανητική. Αν σας δοθούν ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες, μπορεί να έχετε δικαίωμα επιστροφής των χρημάτων σας.

  Διαβάστε στον ιστότοπο του πωλητή τους γενικούς και ειδικούς όρους, καθώς και την πολιτική του όσον αφορά την επιστροφή χρημάτων. Επικοινωνήστε μαζί του για να του εξηγήσετε το πρόβλημα και να ζητήσετε λύση. Αν δεν πάρετε ικανοποιητικές απαντήσεις και ο πωλητής είναι εγκατεστημένος στην ΕΕ, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτών English της χώρας σας.

 • Το καινούργιο μου τηλέφωνο δεν λειτουργεί. Με ποιον πρέπει να επικοινωνήσω, τον πωλητή ή τον κατασκευαστή;

  Εξαρτάται από το ποιο από τα δύο είδη εγγύησης προϊόντος θέλετε να επικαλεστείτε: τη νόμιμη ή την εμπορική εγγύηση;

  Η νόμιμη εγγύηση δεσμεύει τον πωλητή, ισχύει για δύο χρόνια και καλύπτει προϊόντα που έχουν αγοραστεί σε χώρα της ΕΕ.

  Ο πωλητής ή ο κατασκευαστής μπορούν επίσης να σας χορηγήσουν εμπορική εγγύηση οι γενικοί και ειδικοί όροι της οποίας περιλαμβάνονται στη σύμβαση. Οι όροι της εμπορικής εγγύησης του κατασκευαστή ίσως να σας συμφέρουν περισσότερο από τους όρους της νόμιμης εγγύησης. Η εμπορική εγγύηση δεν αντικαθιστά τη διετή νόμιμη εγγύηση. Αν σας δοθεί μονοετής εμπορική εγγύηση όταν αγοράζετε το προϊόν, μπορείτε να κάνετε χρήση της διετούς νόμιμης εγγύησης για να απαιτήσετε αποκατάσταση της ζημίας από τον πωλητή μετά την παρέλευση ενός έτους, αλλά εντός της διετίας από την αγορά βάσει της νόμιμης εγγύησης.

Εγγυήσεις

 • Ο υπολογιστής μου, που τον αγόρασα μόλις πριν από έναν χρόνο και κάτι, δεν λειτουργεί πια. Ο πωλητής συμφωνεί ότι έχει ελάττωμα, αλλά δεν θέλει να τον επισκευάσει δωρεάν, επειδή η εγγύηση του κατασκευαστή καλύπτει ένα μόνο έτος. Τι μπορώ να κάνω;

  Ο πωλητής σας αναφέρεται στην εμπορική εγγύηση του κατασκευαστή. Αυτή δεν έχει καμία σχέση με την νόμιμη εγγύησή σας, η οποία είναι δεσμευτική για τον πωλητή και διαρκεί δύο χρόνια.

  Αν ο πωλητής συμφωνεί ότι ο υπολογιστής σας είναι ελαττωματικός, πρέπει να τον επισκευάσει ή να τον αντικαταστήσει δωρεάν και στη συνέχεια να διευθετήσει το θέμα με τον κατασκευαστή.

 • Πότε αρχίζει η διετής νόμιμη εγγύηση;

  Η διετής περίοδος αρχίζει από τη στιγμή που το προϊόν περιέρχεται στην κατοχή σας. Αν αγοράσατε προϊόν από κατάστημα, η περίοδος εγγύησης αρχίζει την ημερομηνία της αγοράς με την έξοδό σας από το κατάστημα. Αν πληρώσατε το αντίτιμο της αγοράς αλλά το προϊόν σάς παραδόθηκε αργότερα, η διετής περίοδος αρχίζει από την ημερομηνία της παράδοσης.

  Θα πρέπει συνεπώς να κρατάτε πάντα όλες τις αποδείξεις αγοράς και παράδοσης.

Αγορά υπηρεσιών

 • Θέλω να αγοράσω ένα πλυντήριο από έναν γερμανικό ιστότοπο, αλλά δεν βρίσκω πουθενά τα στοιχεία επικοινωνίας του πωλητή. Είναι λογικό;

  ΟΧΙ   - Ο πωλητής είναι υποχρεωμένος από τον νόμο να δίνει βασικές πληροφορίες που δημοσιεύονται στον ιστότοπο ώστε να μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του αν παρουσιαστούν προβλήματα. Στις πληροφορίες αυτές περιλαμβάνονται η επωνυμία της εταιρείας, ο αριθμός εγγραφής της στα μητρώα, η πλήρης διεύθυνση των εγκαταστάσεών της (και όχι απλώς ο αριθμός ταχυδρομικής θυρίδας), η ηλεκτρονική της διεύθυνση και το τηλέφωνό της.

Χρειάζεστε περαιτέρω βοήθεια;

Χρειάζεστε περαιτέρω βοήθεια;

Δεν βρήκατε τις πληροφορίες που ζητάτε; Έχετε κάποιο πρόβλημα που θέλετε να επιλύσετε;

Μάθετε για τα δικαιώματα που έχετε ως ευρωπαίος πολίτης

Προβλήματα με δημόσιες αρχές