Навигационна пътека

Актуализация : 31/01/2012

shopping

Когато нещо не е наред

Поправки, замени, възстановяване на платени суми

Когато купувате стоки от онлайн продавач в ЕС, разполагате с две години, през които можете да поискате безплатна поправка или подмяна, ако закупената стока се окаже дефектна или не отговаря на полученото от вас описание преди покупката - също както, ако сте закупили дадена стока в магазин.

Ако продуктът не може да бъде поправен или заменен в рамките на разумен период от време или без допълнителни неудобства, можете да поискате възстановяване на заплатената сума или отстъпка.

Обезщетение при недоставяне на стоката

Съгласно разпоредбите на ЕС стоките, поръчани онлайн, следва да бъдат доставени в рамките на 30 дни след извършване на поръчката, освен ако не сте се споразумели другояче с продавача.

Ако се окаже, че стоката, която вече сте заплатили, не е налична, продавачът трябва да ви уведоми и да ви възстанови разходите в рамките на 30 дни.

Отказ за продажба

За онлайн магазините, установени в ЕС, е незаконно да отказват продажба на клиенти от друга страна от Съюза.

Например, ако искате да купите книги или музика по интернет от продавач, установен в ЕС, но не ви позволяват или ви пренасочват към вашия национален онлайн магазин, който може да предлага различни продукти или цени, само защото живеете в друга страна от Съюза, това е незаконно от страна на онлайн продавача.

За да получите помощ за защита на правата си в подобна ситуация, свържете се с Европейския потребителски център в своята страна čeština dansk Deutsch français italiano Nederlands polski română svenska.

Помощ и съвети

Помощ и съвети

Свържете се със специализираните служби за помощ

Footnote

В този случай 27-те държави от ЕС + Исландия, Лихтенщайн и Норвегия

Retour au texte en cours.