Sökväg

Vanliga frågor – Handla på nätet


De här frågorna har skickats in till och besvarats av en europeisk konsumentrådgivning. Har du andra frågor? Kontakta ditt lokala europeiska konsumentcentrum English

Ångerrätt och returrätt

 • För fem veckor sedan beställde jag en bok på nätet som var slut på förlaget. Jag köpte den som present till min man, men hans födelsedag har redan varit och boken har ännu inte kommit fram. Vad kan jag göra?

  Om du inte får en beställd vara inom 30 dagar har du rätt att häva köpet. Om du redan har betalat måste säljaren betala tillbaka pengarna inom 30 dagar.

 • Jag beställde en cd som aldrig kom fram. Jag kontaktade säljaren som säger att det är posten som är ansvarig, inte han. Stämmer det?

  NEJ – Säljaren är ansvarig för att din vara levereras. Det är säljaren som måste kontakta leveransföretaget och bevisa att varan har levererats. Om säljaren inte kan bevisa det måste han skicka en ny vara eller ge dig pengarna tillbaka.

Reparationer, ersättningsvara, återbetalning

 • En del varor som jag köpt på nätet var skadade när de kom fram. Vad kan jag göra?

  När du handlar på nätet har du samma rättigheter som när du handlar i en affär:

  • Om du köper en vara av undermålig kvalitet kan du ha rätt till reparation, byte, prisavdrag eller pengarna tillbaka – beroende på omständigheterna.
  • All information om varan eller tjänsten ska vara korrekt och får inte vilseleda dig. Om du har fått felaktig eller vilseledande information har du rätt att få pengarna tillbaka.

  Kontrollera villkoren och returpolicyn på säljarens webbplats. Kontakta säljaren, förklara problemet och be om en lösning. Om du inte blir nöjd med svaret, och om säljaren är baserad i EU, kan du kontakta ett europeiskt konsumentcentrum English i ditt hemland.

 • Jag köpte en gitarr från en nätbutik, men när den kom fram var den trasig. Säljaren vill inte skicka en ny gitarr eller ge mig pengarna tillbaka. Han säger att skadan inte var hans fel utan fraktfirmans. Stämmer det?

  NEJ – Säljaren är ansvarig för att din vara levereras ordentligt. Säljaren måste reparera gitarren, skicka en ny eller ge dig pengarna tillbaka.


  Det är alltid bra att kontrollera varans skick när budet ser på, så att ingen kan påstå att skadan uppstod efter att du hade tagit emot varan.

 • Min skrivare som jag köpte via en webbplats för fyra veckor sedan har just gått sönder. Vad kan jag göra?

  Du har samma rättigheter som om du hade köpt skrivaren i än affär, dvs. två års reklamationsrätt för nya varor.

  Om skrivaren går sönder inom sex månader efter att du fick hem den, kontakta säljaren. Han eller hon måste då reparera eller byta skrivaren eller, om det inte går, ge dig pengarna tillbaka.  Om det har gått mer än sex månader måste du bevisa att det inte var du själv som orsakade felet, och det kan vara svårt.

Auktionssajter

 • Jag köpte en kaffebryggare på en nätauktion, men den fungerar inte. Vad kan jag göra?

  När du handlar av en privatperson har du inte samma konsumenträttigheter som när du köper en vara från ett företag. Du har varken rätt att häva ditt köp efter leverans eller få varan lagad eller utbytt.

  I det här fallet kan du bara gå efter den information du fick när du köpte varan. Om varan inte stämmer med säljarens beskrivning, kan du skicka tillbaka den och be att få pengarna tillbaka.

  För att undvika obehagliga överraskningar bör du ta reda på så mycket som möjligt om varan i förväg.

 • Vad har jag för rättigheter när jag handlar på en auktionssajt?

  Auktionssajter skiljer sig från nätbutiker på olika sätt:

  När du köper något på en nätauktion är det inte säkert att reglerna om distansförsäljning Deutsch English español français italiano gäller. EU:s regler gäller inte auktioner, men vissa länder har utvidgat tillämpningsområdet så att reglerna för distansförsäljning även gäller nätauktioner.

  Om du köper något av en privatperson i stället för av ett företag, vilket ofta är fallet vid nätauktioner, gäller inte konsumentskyddslagstiftningen. Den gäller bara när du köper varor eller tjänster av en näringsidkare – inte vid köptransaktioner mellan två privatpersoner.

  Alla ansedda auktionssajter erbjuder dock köparna något slags skydd och råd om hur man handlar säkert på deras sajt.

Säkerhet

 • En nätförsäljare ber mig om en mängd personuppgifter. Borde jag bli misstänksam?

  För att kunna köpa något på nätet måste du ge säljaren vissa personuppgifter, t.ex. namn, adress och bankuppgifter. Webbplatsen ska dock förklara hur dina uppgifter skyddas.

  Du ska också ha möjlighet att ange att dina kontaktuppgifter inte får användas för andra syften än själva köptransaktionen. I beställningsformuläret brukar det finnas en ruta att kryssa i.

 • Jag vill köpa en tvättmaskin från en tysk webbplats, men kan inte hitta säljarens kontaktuppgifter. Är det normalt?

  NEJ – Enligt lagen måste säljaren lägga ut viss företagsinformation på webbplatsen så att du kan kontakta dem om du får problem. Det gäller bland annat företagets namn, organisationsnummer, besöksadress, mejladress och telefonnummer.

Hjälp och råd

Hjälp och råd

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Få råd om dina rättigheter i EU / Få hjälp att lösa problem med en myndighet