Navigacijska pot

Povej naprej 
	Facebook
 
	Twit it
 
	Povej naprej: Google+
 
	linkedIn

Pogosta vprašanja – Spletno nakupovanje


Vprašanja smo poslali mreži evropskih centrov za varstvo potrošnikov, ki je nanje tudi odgovorila. Imate še kakšno vprašanje? Obrnite se na lokalni evropski potrošniški center. English

Vračilo in preklic

 • Iz kataloga sem naročila kuhinjsko mizo, zdaj pa sem se premislila. Ali lahko odpovem naročilo?

  DA  – V sedmih dneh se lahko premislite in odpoveste naročilo Deutsch English español français italiano. To velja za vse nakupe zunaj trgovine – denimo po telefonu, telefaksu, po pošti ali na spletu. Sedemdnevno obdobje se začne takoj, ko prejmete blago.

 • Na spletu sem kupil vstopnico za koncert skupine U2, vendar se zdaj koncerta ne morem udeležiti. Ali lahko dobim povračilo za vstopnico?

  NE  – Čeprav lahko v sedmih dneh odpoveste nakup izdelka na spletu ali na daljavo Deutsch English español français italiano (po telefonu ali pošti), za rezervacije prevoznih, nastanitvenih, gostinskih ali prostočasnih storitev velja izjema. Za te vrste spletnih nakupov povračilo ni obvezno.

  Nakup lahko odpoveste in prejmete povračilo v celoti ali samo delno, če to omogočajo prodajalčevi pogoji, navedeni v pogodbi.

 • Naročil sem zgoščenko, ki je nisem nikoli prejel. Prodajalec pravi, da je za to odgovorna poštna služba in ne on. Ali ima prav?

  NE  – Prodajalec je odgovoren za dostavo naročenega izdelka. Prodajalec mora kontaktirati dostavno službo in dokazati, da je bila dostava opravljena. Če tega ne more dokazati, vam mora izdelek ponovno poslati ali vrniti kupnino.

 • Poslali so mi fotografski aparat, ki sem ga kupil v spletni trgovini, vendar ni tak, kot sem pričakoval. Aparat sem že plačal. Ali ga lahko pošljem nazaj in zahtevam povračilo?

  DA   – Če ste izdelek kupili v spletni trgovini, ga lahko vrnete v sedmih dneh po prejemu. Ni vam treba razložiti zakaj, prodajalca enostavno obvestite, da želite naročilo preklicati in denar vam mora vrniti.  Povračilo zajema stroške, ki ste jih imeli zaradi dostave izdelka na vaš dom.

  Vendar morate stroške pošiljanja neželenega izdelka proizvajalcu kriti sami.

  Vedeti morate tudi, da se predpisi o nakupu na daljavo Deutsch English español français italiano ne uporabljajo za spletne dražbe ali finančne storitve oziroma za rezervacije prevoznih, nastanitvenih, gostinskih ali prostočasnih storitev.

 • Pred petimi tedni sem na spletu naročila knjigo, ki je sicer razprodana. Kupila sem jo za rojstni dan svojega moža, vendar je nisem prejela. Kaj naj storim?

  Če naročeni izdelek ne prejmete v 30 dneh, lahko naročilo odpoveste. Če ste izdelek že plačali, vam mora prodajalec v 30 dneh vrniti denar.

 • Včeraj sem na spletu kupil glasbene posnetke, ki sem jih takoj prenesel na svoj računalnik. Nekaj posnetkov mi ni všeč, vendar sem že vse plačal. Ali lahko zahtevam povračilo denarja za te posnetke ?

  NE  – Čeprav se sedemdnevo obdobje, v katerem se lahko premislite, še ni izteklo, ste s prenosom glasbenih posnetkov kupili storitev in ste jo že uporabili. Storitev, ki se je z vašim soglasjem že začela, ne morete odpovedati.

Popravila, zamenjave, vračilo denarja

 • Izdelke, ki sem jih kupil v spletni trgovini, nisem prejel ali pa so bili poškodovani. Kaj naj naredim?

  Pri spletnem nakupu imate enake pravice kot pri nakupu v trgovini:

  • če ste kupili blago nezadovoljive kakovosti, ste upravičeni do popravila, nadomestila, povračila ali znižanja cene – odvisno od okoliščin;
  • vse informacije o izdelkih ali storitvah morajo biti točne in nezavajajoče. Če ste dobili lažne ali zavajajoče informacije, ste upravičeni do povračila.

  Preverite pogoje in politiko vračanja izdelkov na spletni strani prodajalca. Prodajalcu pojasnite svojo težavo in zahtevajte rešitev. Če s prodajalčevim odgovorom niste zadovoljni in ima prodajalec sedež v EU, se lahko obrnete na evropski potrošniški center English v vaši državi.

 • Tiskalnik, ki sem ga pred štirimi tedni kupil v spletni trgovini, se je pokvaril. Kaj naj naredim?

  Za spletni nakup veljajo enake pravice kot za nakup v trgovini, torej dveletna garancija za nov izdelek.

  Če se je tiskalnik pokvaril v šestih mesecih po dostavi, se obrnite na prodajalca, ki mora poskrbeti za popravilo ali nadomestilo tiskalnika ali pa vam vrniti denar, če popravilo ali nadomestilo ni možno. Po preteku šestih mesecev pa mora kupec sam dokazati, da ni povzročil okvare tiskalnika, kar ni vedno enostavno.

 • V spletni trgovini sem kupil kitaro, vendar se je med dostavo poškodovala. Prodajalec noče poslati nove kitare ali vrniti kupnine, ker trdi, da je za poškodbo krivo dostavno podjetje. Ali ima prav?

  NE   – Prodajalec je odgovoren za dostavo naročenega izdelka. Poskrbeti mora za popravilo ali nadomestilo kitare ali vam povrniti denar.


  Pri dostavi izdelka je priporočljivo, da skupaj z osebo, ki je izdelek dostavila, preverite, ali je izdelek v dobrem stanju, tako da ne bo dvoma, ali je do poškodbe prišlo pozneje.

Dražbe

 • Kakšne so moje pravice pri nakupu izdelkov na spletni dražbi?

  Spletne dražbe se razlikujejo od spletnih trgovin.

  Pri nakupu na spletni dražbi niste nujno zaščiteni z zakonodajo o prodaji blaga na daljavo Deutsch English español français italiano. Predpisi EU ne urejajo dražb, čeprav so nekatere države v zakonodajo o prodaji blaga na daljavo vključile tudi dražbe.

  Če kupujete blago od fizične osebe in ne od podjetja, kar je običajna praksa pri spletnih dražbah, takih transakcij potrošniška zakonodaja dansk Deutsch ελληνικά English español suomi français italiano Nederlands português svenska ne ureja. Potrošniška transakcija pomeni, da zasebnik blago ali storitev kupi od prodajalca, ki prodaja potrošniško blago v okviru svoje trgovske, poslovne ali poklicne dejavnosti, in ne pomeni dveh fizičnih oseb, ki posel sklepata zasebno.

  Vendar vse priznane avkcijske spletne strani kupcem ponujajo določeno raven zaščite ter nasvete o varnem nakupovanju na svojem spletišču.

 • Na spletni dražbi sem kupil kavni aparat, ki pa ne dela. Kaj naj naredim?

  Kadar izdelek kupite od fizične osebe, nimate pravice odpovedati nakup po dostavi niti pravne garancije, ki spremlja izdelek ob nakupu pri uradnem prodajalcu.

  V tem primeru se lahko sklicujete samo na informacije, ki ste jih imeli v času nakupa. Če izdelek, ki ste ga kupili, ne ustreza oglaševanemu izdelku, ga lahko pošljete nazaj in zahtevate povračilo.

  Od zasebnih prodajalcev zahtevajte podrobne informacije, saj se boste s tem izognili neprijetnim presenečenjem!

Varnost

 • Na nemškem spletišču želim kupiti pralni stroj, nikjer pa ne najdem prodajalčevih kontaktnih podatkov. Ali je to normalno?

  NE   – Po zakonu mora prodajalec svoje kontaktne podatke objaviti na svojem spletišču: ime podjetja, registrsko številko, fizično lokacijo (ne samo svoj poštni predal), e-naslov in telefonsko številko.

 • Spletni prodajalec želi izvedeti veliko osebnih podatkov. Ali je to v redu?

  Pri spletnem nakupu morate navesti nekatere osebne podatke (običajno vaše ime, naslov in bančne podatke). Na spletišču mora biti jasno navedeno, kako bodo vaši osebni podatki varovani.

  Kupec mora imeti tudi možnost, da zavrne zbiranje podatkov in da izjavi, da se njegovi kontaktni podatki ne smejo uporabiti za kakršne koli druge namene razen za zadevno transakcijo. V ta namen je treba označiti ustrezni okvirček na naročilu.

Potrebujete pomoč?

Potrebujete pomoč?

Niste našli želenih informacij? Ste naleteli na težave?

Nasveti glede vaših pravic

Reševanje težav z organi javne uprave