Navigacijska pot

Pogosta vprašanja – Spletno nakupovanje


Vprašanja smo poslali mreži evropskih centrov za varstvo potrošnikov, ki je nanje tudi odgovorila. Imate še kakšno vprašanje? Obrnite se na lokalni evropski potrošniški center. English

Vračilo in preklic

 • Naročil sem zgoščenko, ki je nisem nikoli prejel. Prodajalec pravi, da je za to odgovorna poštna služba in ne on. Ali ima prav?

  NE  – Prodajalec je odgovoren za dostavo naročenega izdelka. Prodajalec mora kontaktirati dostavno službo in dokazati, da je bila dostava opravljena. Če tega ne more dokazati, vam mora izdelek ponovno poslati ali vrniti kupnino.

 • Pred petimi tedni sem na spletu naročila knjigo, ki je sicer razprodana. Kupila sem jo za rojstni dan svojega moža, vendar je nisem prejela. Kaj naj storim?

  Če naročeni izdelek ne prejmete v 30 dneh, lahko naročilo odpoveste. Če ste izdelek že plačali, vam mora prodajalec v 30 dneh vrniti denar.

Popravila, zamenjave, vračilo denarja

 • Izdelke, ki sem jih kupil v spletni trgovini, nisem prejel ali pa so bili poškodovani. Kaj naj naredim?

  Pri spletnem nakupu imate enake pravice kot pri nakupu v trgovini:

  • če ste kupili blago nezadovoljive kakovosti, ste upravičeni do popravila, nadomestila, povračila ali znižanja cene – odvisno od okoliščin;
  • vse informacije o izdelkih ali storitvah morajo biti točne in nezavajajoče. Če ste dobili lažne ali zavajajoče informacije, ste upravičeni do povračila.

  Preverite pogoje in politiko vračanja izdelkov na spletni strani prodajalca. Prodajalcu pojasnite svojo težavo in zahtevajte rešitev. Če s prodajalčevim odgovorom niste zadovoljni in ima prodajalec sedež v EU, se lahko obrnete na evropski potrošniški center English v vaši državi.

 • Tiskalnik, ki sem ga pred štirimi tedni kupil v spletni trgovini, se je pokvaril. Kaj naj naredim?

  Za spletni nakup veljajo enake pravice kot za nakup v trgovini, torej dveletna garancija za nov izdelek.

  Če se je tiskalnik pokvaril v šestih mesecih po dostavi, se obrnite na prodajalca, ki mora poskrbeti za popravilo ali nadomestilo tiskalnika ali pa vam vrniti denar, če popravilo ali nadomestilo ni možno. Po preteku šestih mesecev pa mora kupec sam dokazati, da ni povzročil okvare tiskalnika, kar ni vedno enostavno.

 • V spletni trgovini sem kupil kitaro, vendar se je med dostavo poškodovala. Prodajalec noče poslati nove kitare ali vrniti kupnine, ker trdi, da je za poškodbo krivo dostavno podjetje. Ali ima prav?

  NE   – Prodajalec je odgovoren za dostavo naročenega izdelka. Poskrbeti mora za popravilo ali nadomestilo kitare ali vam povrniti denar.


  Pri dostavi izdelka je priporočljivo, da skupaj z osebo, ki je izdelek dostavila, preverite, ali je izdelek v dobrem stanju, tako da ne bo dvoma, ali je do poškodbe prišlo pozneje.

Dražbe

 • Kakšne so moje pravice pri nakupu izdelkov na spletni dražbi?

  Spletne dražbe se razlikujejo od spletnih trgovin.

  Pri nakupu na spletni dražbi niste nujno zaščiteni z zakonodajo o prodaji blaga na daljavo Deutsch English español français italiano. Predpisi EU ne urejajo dražb, čeprav so nekatere države v zakonodajo o prodaji blaga na daljavo vključile tudi dražbe.

  Če kupujete blago od fizične osebe in ne od podjetja, kar je običajna praksa pri spletnih dražbah, takih transakcij potrošniška zakonodaja dansk Deutsch ελληνικά English español suomi français italiano Nederlands português svenska ne ureja. Potrošniška transakcija pomeni, da zasebnik blago ali storitev kupi od prodajalca, ki prodaja potrošniško blago v okviru svoje trgovske, poslovne ali poklicne dejavnosti, in ne pomeni dveh fizičnih oseb, ki posel sklepata zasebno.

  Vendar vse priznane avkcijske spletne strani kupcem ponujajo določeno raven zaščite ter nasvete o varnem nakupovanju na svojem spletišču.

 • Na spletni dražbi sem kupil kavni aparat, ki pa ne dela. Kaj naj naredim?

  Kadar izdelek kupite od fizične osebe, nimate pravice odpovedati nakup po dostavi niti pravne garancije, ki spremlja izdelek ob nakupu pri uradnem prodajalcu.

  V tem primeru se lahko sklicujete samo na informacije, ki ste jih imeli v času nakupa. Če izdelek, ki ste ga kupili, ne ustreza oglaševanemu izdelku, ga lahko pošljete nazaj in zahtevate povračilo.

  Od zasebnih prodajalcev zahtevajte podrobne informacije, saj se boste s tem izognili neprijetnim presenečenjem!

Varnost

 • Na nemškem spletišču želim kupiti pralni stroj, nikjer pa ne najdem prodajalčevih kontaktnih podatkov. Ali je to normalno?

  NE   – Po zakonu mora prodajalec svoje kontaktne podatke objaviti na svojem spletišču: ime podjetja, registrsko številko, fizično lokacijo (ne samo svoj poštni predal), e-naslov in telefonsko številko.

 • Spletni prodajalec želi izvedeti veliko osebnih podatkov. Ali je to v redu?

  Pri spletnem nakupu morate navesti nekatere osebne podatke (običajno vaše ime, naslov in bančne podatke). Na spletišču mora biti jasno navedeno, kako bodo vaši osebni podatki varovani.

  Kupec mora imeti tudi možnost, da zavrne zbiranje podatkov in da izjavi, da se njegovi kontaktni podatki ne smejo uporabiti za kakršne koli druge namene razen za zadevno transakcijo. V ta namen je treba označiti ustrezni okvirček na naročilu.

Pomoč in svetovanje