Cale de navigare

Întrebări şi răspunsuri - Cumpărături on-line


Aceste întrebări au fost adresate unui serviciu european de consiliere a consumatorilor. Aveţi alte întrebări? Contactaţi Centrul european pentru consumatori din ţara dumneavoastră. English

Returnare şi anulare

 • Am cumpărat pe internet un CD, dar nu l-am primit. L-am contactat pe vânzător, dar acesta spune că nu este vina lui, ci a serviciului poştal. Are dreptate?

  NU - Vânzătorul răspunde de livrarea produselor. Prin urmare, vânzătorului îi revine sarcina de a contacta serviciul poştal pentru a se asigura că produsul a fost livrat. Dacă nu poate dovedi că livrarea s-a efectuat, vânzătorul trebuie să vă trimită produsul din nou sau să vă dea banii înapoi.

 • În urmă cu cinci săptămâni, am comandat pe internet o carte care nu se mai publică. Doream să i-o ofer soţului meu de ziua lui, dar evenimentul a trecut, iar cartea nu a fost livrată. Ce pot face?

  Dacă un produs nu este livrat în termen de 30 de zile, puteţi anula comanda. Dacă aţi plătit deja, vânzătorul este obligat să vă returneze banii în maxim 30 de zile.

Reparare, înlocuire, rambursare

 • Am cumpărat o chitară de la un magazin on-line, dar a ajuns deteriorată. Vânzătorul nu vrea să-mi trimită o chitară nouă şi nici să-mi returneze banii, afirmând că produsul s-a deteriorat din vina serviciului de transport. Are dreptate?

  NU - Vânzătorul răspunde de livrarea produselor. El trebuie să repare chitara sau să o înlocuiească ori să vă dea banii înapoi.

  Când vi se livrează un produs, este bine să verificaţi starea acestuia în prezenţa persoanei care se ocupă de livrare. În acest fel, nu se va putea pretinde mai târziu că produsul s-a deteriorat după ce a intrat în posesia dumneavoastră.

 • Imprimanta pe care am cumpărat-o pe internet acum patru săptămâni s-a stricat deja. Ce pot face?

  Aveţi dreptul la o garanţie de doi ani, ca şi atunci când aţi cumpăra produsele dintr-un magazin.

  Dacă imprimanta s-a stricat în primele şase luni de la livrare, contactaţi vânzătorul. Acesta trebuie să o repare ori să o înlocuiască sau, dacă niciuna dintre aceste soluţii nu este posibilă, să vă dea banii înapoi. După şase luni, trebuie să dovediţi că aparatul nu s-a stricat din cauza dumneavoastră, ceea ce poate fi dificil.

 • Produsele pe care le-am cumpărat pe internet nu au fost livrate/au ajuns în stare proastă. Ce pot face?

  Când faceţi cumpărături on-line aveţi aceleaşi drepturi ca şi atunci când achiziţionaţi produse dintr-un magazin:

  • dacă produsele nu au calitatea aşteptată, aveţi dreptul la reparare, înlocuire, rambursare sau reducere de preţ, după caz.
  • informaţiile referitoare la produse sau servicii trebuie să fie corecte şi să nu inducă în eroare. Dacă vi s-au dat informaţii false sau înşelătoare, aveţi dreptul la rambursare.

  Consultaţi site-ul vânzătorului pentru a afla date despre politica privind returnarea produselor şi contactaţi-l pentru a-i explica problema cu care vă confruntaţi. Dacă nu vi se oferă o soluţie sau un răspuns satisfăcător, iar vânzătorul are sediul în UE,  contactaţi centrul european pentru consumatori English din ţara dumneavoastră.

Site-uri de licitaţii

 • Am cumpărat o cafetieră de pe un site de licitaţii, dar nu funcţionează. Ce pot face?

  Când cumpăraţi de la persoane fizice, nu aveţi nici dreptul de a anula comanda după livrare, nici garanţiile juridice de care beneficiaţi în cazul în care achiziţionaţi bunuri de la un comerciant profesionist.

  În cazul de faţă, nu vă puteţi  baza decât pe informaţiile care v-au fost comunicate în momentul efectuării achiziţiei. Dacă produsul pe care l-aţi cumpărat nu corespunde descrierii, îl puteţi trimite înapoi şi solicita rambursarea sumei plătite.

  Pe viitor, pentru a evita surprizele neplăcute, nu ezitaţi să cereţi informaţii cât mai detaliate din partea vânzătorului.

 • Ce drepturi am când cumpăr produse de pe site-urile de licitaţii?

  Există diferenţe importante între magazinele on-line şi site-urile de licitaţii.

  Când cumpăraţi de pe site-urile de licitaţii, nu sunteţi neapărat protejat de legislaţia privind vânzările la distanţă Deutsch English español français italiano. Licitaţiile sunt în mod specific excluse din legislaţia UE în acest domeniu, chiar dacă unele ţări au extins legislaţia privind vânzările la distanţă astfel încât aceasta să includă şi licitaţiile pe internet.

  Dacă cumpăraţi bunuri de la o persoană fizică, tranzacţia nu este acoperită de legislaţia privind protecţia consumatorilor dansk Deutsch ελληνικά English español suomi français italiano Nederlands português svenska.  O aşa-numită tranzacţie „de consum” implică o persoană care cumpără produse sau servicii de la un vânzător care acţionează în cadrul activităţii sau profesiei sale, neavând legătură cu situaţia în care două persoane fizice acţionează pe cont propriu.

  Totuşi, site-urile de licitaţii care se respectă le oferă cumpărătorilor un anumit grad de protecţie, precum şi sfaturi pentru a-i ajuta să-şi facă cumpărăturile în siguranţă.

Siguranță

 • Un vânzător on-line îmi cere o mulţime de date cu caracter personal. Ar trebui să mă îngrijoreze acest lucru?

  Pentru a face cumpărături on-line trebuie să-i furnizaţi vânzătorului anumite date personale (de obicei numele, adresa, informaţii bancare). Totuşi, site-ul trebuie să precizeze în ce măsură sunt protejate datele dumneavoastră personale.

  De asemenea, trebuie să vă dea posibilitatea de a refuza colectarea de date şi de a preciza că nu doriţi ca datele dumneavoastră de contact să fie folosite în alte scopuri decât încheierea tranzacţiei în cauză. În practică, acest lucru se face prin bifarea unei căsuţe pe formularul de comandă.

 • Vreau să cumpăr o maşină de spălat de pe un site german, dar nu găsesc nicăieri datele de contact ale vânzătorului. Este normal?

  NU - Legislaţia îl obligă pe vânzător să ofere informaţiile de bază pe site, astfel încât cumpărătorii să îl poată contacta dacă au probleme. Aceste informaţii includ denumirea companiei, numărul de înregistrare, locaţia (nu o simplă căsuţă poştală), adresa electronică şi numărul de telefon.

Ajutor