Navigációs útvonal

Gyakran feltett kérdések – Vásárlás az interneten


Az alábbi kérdések az európai fogyasztóvédelmi tanácsadó szolgálatok egyikéhez érkeztek be. A kérdéseket a szolgálat munkatársai válaszolták meg.  Ha Önnek is vannak kérdései, azt tanácsoljuk, forduljon a helyi Európai Fogyasztói Központhoz. English

Termék visszavétele, vásárlástól való elállás

 • Rendeltem egy CD-t, ám az nem érkezett meg. Felvettem a kapcsolatot a kereskedővel, ő azonban azt állítja, hogy a posta a felelős, nem ő. Igaza van?

  NINCS  – a kereskedő felel a megvásárolt termékek kézbesítéséért. A kereskedőnek kell felvennie a kapcsolatot a kézbesítő szolgálattal, és bizonyítania, hogy a termék kézbesítése megtörtént. Ha ezt nem tudja bizonyítani, újra meg kell küldenie Önnek a terméket, vagy vissza kell térítenie a vételárat.

 • Öt hete megrendeltem az interneten egy nehezen beszerezhető könyvet. A férjem születésnapjára vettem, ám a születésnap eltelt, én pedig nem kaptam meg a könyvet. Mit tehetek?

  Ha a megrendelt termék nem érkezik meg 30 napon belül, Önnek joga van elállni a vásárlástól. Ha Ön már kifizette a könyv árát, a kereskedőnek 30 napon belül meg kell azt térítenie.

Javítás, csere, vételár visszafizetése

 • A nyomtatóm, melyet négy hete vásároltam az interneten, hirtelen elromlott. Mit tehetek?

  Önt ugyanazok a fogyasztói jogok illetik meg, mintha boltban vásárolta volna a nyomtatót, tehát az új termékekre vonatkozó kétéves szavatosság az Ön nyomtatójára is érvényes.

  Ha a nyomtató a kézbesítéstől számítva hat hónapon belül hibásodik meg, vegye fel a kapcsolatot a kereskedővel. A kereskedőnek meg kell javíttatnia vagy ki kell cserélnie a készüléket, vagy ha erre nincs mód, vissza kell térítenie a vételárat. Ha a meghibásodásig több mint hat hónap telik el a kézbesítéstől számítva, Önnek bizonyítania kell, hogy nem Ön okozta a készülék meghibásodását. Ez nem mindig egyszerű feladat.

 • Az interneten megrendelt árucikkeket nem/sérült állapotban kézbesítették részemre. Mit tegyek?

  Amikor Ön az interneten vesz meg valamilyen terméket, ugyanolyan jogok illetik meg, mint a bolti vásárláskor:

  • ha a megvett termék nem megfelelő minőségű, a kereskedőnek – a körülményektől függően – kötelessége megjavítani vagy kicserélni a terméket, illetve a vételárat visszafizetni vagy árengedményt adni;
  • az árut, illetve szolgáltatást ismertető leírásnak pontosnak kell lennie, nem szabad félrevezetnie a fogyasztókat. Ha Önt nem a valóságnak megfelelően tájékoztatták, vagy félrevezették, jogosult lehet arra, hogy visszakapja a vételárat.

  Nézzen utána a kereskedő webhelyén, milyen szabályok és feltételek vonatkoznak az árucikkek visszavételére. Vegye fel a kapcsolatot a kereskedővel, magyarázza el a problémát, és kérje a helyzet orvoslását. Ha a kereskedő válasza nem kielégítő, és székhelye az EU területén van, Ön segítségért fordulhat a lakóhelye szerinti országban működő Európai Fogyasztói Központhoz English.

 • Gitárt vettem egy online hangszerboltban, de az sérülten érkezett meg. Az eladó nem akar új gitárt küldeni, és a vételárat sem hajlandó visszafizetni, mondván, hogy a kárért nem ő a felelős, hanem a szállítócég. Igaza van-e?

  NINCS   – a kereskedő felel a megvásárolt termékek kézbesítéséért. Az eladónak meg kell javíttatnia vagy ki kell cserélnie a gitárt, vagy pedig vissza kell térítenie Önnek a vételárat.


  Amikor Ön átveszi a megrendelt terméket, mindig érdemes a kézbesítő jelenlétében ellenőrizni az áru állapotát. Így megelőzheti, hogy később azt állítsák, a kár azután keletkezett, hogy Ön a terméket átvette.

Árverési honlapok

 • Kávéfőzőt vettem egy aukciós portálon, de a készülék nem működik. Mit tehetek?

  Ha Ön magánszemélytől vásárol, a termék kézbesítése után már nem állhat el a vételtől, és azokra a jogi biztosítékokra sem tarthat igényt, melyek megilletik Önt abban az esetben, ha hivatásos kereskedőktől vesz árut.

  Ön tehát csak azokra az információkra támaszkodhat, amelyekkel az áru megvételekor rendelkezett. Ha a megvásárolt termék nem felel meg a hirdetésben foglaltaknak, Ön visszaküldheti az eladónak, és visszakérheti a vételárat.

  Érdemes tehát a magáneladót a megvásárolni kívánt termékről részeletekbe menően kikérdeznie, hogy ne érje Önt kellemetlen meglepetés.

 • Milyen jogok illetnek meg, ha aukciós honlapon vásárolok termékeket?

  Az aukciós honlapok több fontos szempontból is különböznek a webáruházaktól.

  Ha Ön internetes árverésen vásárol valamit, nem feltétlenül élvezi a távértékesítési jogszabály Deutsch English español français italiano védelmét. Az aukciók ugyanis ki vannak zárva az uniós jogszabály hatályából. Egyes országok ennek ellenére kiterjesztették a távértékesítési jogszabály alkalmazási körét az internetes árverésekre is.

  Ha Ön nem cégtől, hanem magánszemélytől vesz meg valamilyen árut – ahogy ez az aukciós portálokon gyakran történik –, az adásvételre nem vonatkoznak a fogyasztóvédelmi szabályok dansk Deutsch ελληνικά English español suomi français italiano Nederlands português svenska. A fogyasztói ügylet során a magánszemély olyan eladótól vásárol árut vagy szolgáltatást, aki vállalkozói, kereskedelmi vagy szakmai tevékenysége keretében értékesíti az adott árut, illetve szolgáltatást. Fogyasztói ügylet tehát két magánszemély között nem jöhet létre.

  A megbízható aukciós portálok azonban bizonyos mértékű védelmet nyújtanak a vásárlóknak, és sok hasznos tanácccsal is ellátják őket azzal kapcsolatosan, hogyan lehet biztonságosan vásárolni oldalaikon.

Biztonság

 • Az egyik webáruház sok személyes adatot kér tőlem. Megadhatom-e nyugodtan a kért adatokat?

  Ha Ön az interneten szeretne termékeket vásárolni, meg kell adnia bizonyos személyes adatokat (általában a nevét, lakcímét és bankszámlaszámát) a kereskedőnek. A honlapnak azonban nyilatkozatot kell tartalmaznia arról, hogy személyes adatai milyen védelemben részesülnek.

  A webhelynek fel kell ajánlania Önnek azt a lehetőséget, hogy megtagadja a hozzájárulást az adatgyűjtéshez, valamint hogy jelezhesse, ha nem akarja, hogy elérhetőségi adatait a szóban forgó ügyleten kívül más célokra is felhasználják. Általában a megrendelő űrlapon egy jelölőnégyzet kipipálásával lehet erről nyilatkozni.

 • Mosógépet szeretnék vásárolni egy német webhelyen, azonban sehol nem találom a honlapon a kereskedő elérhetőségeit. Ez természetes-e?

  NEM   – A szabályok szerint a kereskedőnek meg kell adnia magáról bizonyos alapvető adatokat a honlapján, hogy a fogyasztó probléma esetén fel tudja venni vele a kapcsolatot. Ezek közé az adatok közé tartozik többek között a cég neve, cégjegyzékszáma, tényleges címe (nem csak egy postafiók), e-mail címe és telefonszáma.

Segítség és tanácsadás

Segítség és tanácsadás

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Kérjen tanácsot az Önt megillető uniós jogokkal kapcsolatban / Tagállami hatóságokkal kapcsolatos problémák megoldása