Навигационна пътека

Често задавани въпроси - Онлайн пазаруване


Тези въпроси са били зададени на Европейска служба за съвети на потребителите, която отговаря. Имате ли въпрос? Свържете се с вашия местен Европейски потребителски център. English

Връщане и анулиране

 • Поръчах компактдиск, който така и не получих. Свързах се с продавача, който твърди, че отговорността е на пощата, а не негова. Прав ли е?

  НЕ  - Продавачът отговаря за доставката на закупената от вас стока. Именно продавачът трябва да се свърже със службата, отговаряща за доставката и да докаже, че продуктът е бил доставен. Ако продавачът не може да го докаже, трябва да ви изпратят продукта отново или да ви върнат парите.

 • Преди пет седмици поръчах онлайн книга, която е спряна от печат. Купих я за рождения ден на съпруга ми, но той мина, а поръчката все още не е изпълнена. Какво мога да направя?

  Ако поръчаният от вас продукт не ви бъде доставен в рамките на 30 дни, можете да анулирате поръчката. Ако вече сте платили, продавачът трябва да ви върне парите в рамките на 30 дни.

Поправки, замени, възстановяване на платени суми

 • Купените от мен онлайн стоки не бяха доставени/пристигнаха повредени. Какво да направя?

  Когато пазарувате онлайн, имате същите права както при покупка в магазин:

  • ако купите стоки, чието качество е незадоволително, в зависимост от обстоятелствата може да имате право на поправка, замяна, връщане на парите или отстъпка в цената.
  • всяка информация за стоки и услуги трябва да е точна и да не е подвеждаща. Ако ви е била предоставена невярна или подвеждаща информация, може да имате право да ви върнат парите.

  Проверете условията и политиката за възстановяване на суми на уебсайта на продавача. Свържете се с него, обяснете проблема си и попитайте какво решение предлага. Ако не получите удовлетворителен отговор и ако продавачът е базиран в ЕС, можете да се свържете с Европейския потребителски център English във вашата страна.

 • Купих си китара от онлайн магазин, но тя пристигна счупена. Продавачът не иска да ми изпрати нова китара или да ми върне парите, тъй като според него повредата не е по негова вина, а по вина на доставчика. Прав ли е?

  НЕ   - Продавачът отговаря за доставката на закупената от вас стока. Той трябва да поправи или замени вашата китара или да ви върне парите.


  Когато стоките ви бъдат доставени, хубаво е да проверите състоянието им в присъствието на доставчика, така че да няма съмнения, че повредата се е появила по-късно.

 • Принтерът, който купих преди 4 седмици онлайн, се повреди. Какво мога да направя?

  Вие имате същите потребителски права, каквито бихте имали, ако бяхте купили принтера от магазин - тоест двегодишна гаранция за нови стоки.

  Ако принтерът ви се повреди през първите 6 месеца след доставката, свържете се с продавача. Той трябва да поправи или замени принтера ви или да ви върне парите, ако поправката или замяната са невъзможни. Ако от доставката са изминали 6 месеца, вие трябва да докажете, че не сте причинили повредата на принтера, което може да се окаже трудно.

Продажби с наддаване

 • Какви са правата ми, когато купувам стоки онлайн от аукционен сайт?

  Аукционните сайтове се различават от онлайн магазините в няколко важни аспекта:

  Когато купувате нещо на интернет търг, не сте задължително защитени от законодателството за продажби от разстояние Deutsch English español français italiano. Търговете са изрично изключени от тези закони на ЕС, въпреки че някои държави включват онлайн търговете в законодателството за продажби от разстояние.

  Ако купувате стоки от физическо лице, а не от компания, както често се случва при онлайн търгове, сделката не е обхваната от законодателството за потребителите dansk Deutsch ελληνικά English español suomi français italiano Nederlands português svenska. При една „потребителска“ сделка имаме частно лице, купуващо стоки или услуги от продавач, действащ в рамките на своята професионална дейност, за разлика от случая, когато двама души действат като частни лица.

  Всички утвърдени аукционни сайтове обаче предлагат на купувачите някакво ниво на защита, както и много съвети за безопасно пазаруване.

 • Купих си кафемашина от онлайн търг, но тя не работи. Какво мога да направя?

  Когато купувате от физическо лице, нямате право нито да анулирате покупката, след като ви е била доставена, нито законови гаранции, каквито имате, когато купувате от професионален продавач.

  В този случай можете да разчитате само на информацията, с която сте разполагали при покупката. Ако купеният от вас продукт не отговаря на рекламата, можете да го изпратите обратно и да поискате да ви върнат парите.

  Не се колебайте да задавате подробни въпроси на частни продавачи, за да избегнете неприятни изненади!

Безопасност

 • Искам да купя перална машина от германски сайт. Не мога да открия на сайта информация за връзка с продавача. Нормално ли е това?

  НЕ - По закон продавачът трябва да предостави на уебсайта си основна информация, така че при проблеми да можете да се свържете с него. Тази информация включва името на компанията, нейният регистрационен номер, физическото ѝ местоположение (не просто пощенска кутия), електронен адрес и телефонен номер.

 • Онлайн продавач ми иска много лични данни. Имам ли повод да се безпокоя?

  За да пазарувате онлайн, трябва да съобщите на продавача някои лични данни (обикновено вашето име, адрес и банкови данни). Уебсайтът обаче трябва да посочва в каква степен вашите лични данни ще бъдат защитени.

  Той трябва да ви даде възможност да откажете събирането на данни и да заявите, че не желаете информацията за контакти с вас да бъде използвана за каквито и да е други цели, освен за въпросната трансакция. На практика това обикновено става с поставяне на отметка в кутийка на формуляра за поръчка.

Помощ и съвети

Помощ и съвети

Свържете се със специализираните служби за помощ

Потърсете съвет за правата си в ЕС / Разрешете проблеми с публичен орган