Navigációs útvonal

Frissítve : 18/06/2015

shopping

Hitelek, kölcsönök és jelzáloghitelek

Jelzáloghitel

Ha Ön egy másik EU-tagországban jelzáloghitelt szeretne felvenni, a bank gazdasági alapon dönt arról, hogy elfogadja-e az Ön kérvényét. A hitelkérelem elbírálása céljából kockázati profil készül.

A bankok egyetlen uniós polgárral szemben sem alkalmazhatnak hátrányos megkülönböztetést az illető állampolgársága alapján.  Ugyanakkor azonban a jelzáloghitel megszerzése gyakran nehéznek bizonyulhat annak függvényében, melyik országban lakik a kérelmező, illetve hol található a kérdéses ingatlan.

A bankok sokszor elutasítják a jelzáloghitel-kérelmet, ha a megterhelni kívánt ingatlan másik országban fekszik, illetve ha az igénylő nem ugyanabban az országban lakik, vagy részesül jövedelemben, ahol a bank működik.

Konkrét eset

Érdemes megérdeklődni, milyen kockázati politikát folytat a bank a külföldi ingatlanok vonatkozásában

Amikor új állást talált magának az Egyesült Királyságban, Ismail eladta franciaországi lakását. Ezt követően bankkölcsönt akart felvenni Franciaországban, hogy a pénzből lakást vegyen magának az Egyesült Királyságban.

A bank nem volt hajlandó számára a kért kölcsönt megadni, mivel Ismail külföldön fekvő ingatlant akart fedezetül használni.

A bankok teljes mértékben szabadon dönthetnek arról, elfogadnak-e külföldi vagyontárgyat kölcsönbiztosítékul. Sokan közülük úgy találják, hogy ez a fajta fedezet elfogadhatatlanul nagy kockázatot jelent késedelmes hiteltörlesztés, illetve nemfizetés esetén.

Fogyasztói hitel

Akárcsak a jelzáloghitel esetében, a bankok gyakran abban az esetben is vonakodnak pénzt kölcsönözni, ha a hiteligénylő másik országban lakik, mint ahol a bank működik, vagy ha a kérelmező ugyanabban az országban lakik ugyan, de másik EU-tagállamban dolgozik.

A pénzintézetek szabadon határozhatják meg, milyen korlátok között hajlandóak hitelt nyújtani, hátrányos megkülönböztetést azonban nem gyakorolhatnak más uniós tagországok lakosaival szemben az érintettek állampolgársága alapján.

Segítség és tanácsadás

Segítség és tanácsadás

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Ebben az esetben: a 27 uniós tagállam, valamint Izland, Liechtenstein és Norvégia.

Retour au texte en cours.