Navigointipolku

Päivitetty : 18/06/2015

shopping

Lainat ja luotot

Asuntolainat

Pankit päättävät liiketoiminnallisin perustein ja haetun lainan riskiprofiilin perusteella, hyväksyvätkö ne lainahakemuksen.

Pankit eivät saa syrjiä EU-kansalaisia heidän kansalaisuutensa perusteella.  Tästä huolimatta lainansaannissa voi olla vaikeuksia asuinmaasi tai lainoitettavan asunnon sijaintimaan tähden.

Pankit kieltäytyvät usein myöntämästä lainaa toisessa maassa sijaitsevan asunnon ostamista varten tai henkilöille, joiden työ- tai asuinmaa on eri kuin pankin sijaintimaa.

Esimerkkitapaus

Kysy pankistasi, miten siellä suhtaudutaan ulkomailla sijaitsevien asuntojen muodostamaan riskiin

Ismail oli aloittamassa uudessa työpaikassa Yhdistyneessä kuningaskunnassa, joten hän myi Ranskassa sijaitsevan asuntonsa. Tämän jälkeen hän yritti hakea ranskalaisesta pankistaan lainaa ostaakseen asunnon Yhdistyneestä kuningaskunnasta.

Pankki ei ollut halukas myöntämään lainaa, jonka takuuna olisi käytetty Ranskan ulkopuolella sijaitsevaa kiinteistöä.

Pankki saa päättää vapaasti, myöntääkö se lainan, jonka takuuna on toisessa maassa sijaitsevaa omaisuutta. Useimpien pankkien mielestä riski on liian suuri, jos laina jää maksamatta.

Kulutusluotto

Asuntolainan tapaan kulutusluottoa voi olla vaikea saada, jos hakija ei asu pankin sijaintimaassa, tai jopa silloin, kun hakija on töissä toisessa EU-maassa.

Pankeilla on täysi vapaus rajoittaa lainanantoaan tällä tavoin. Ne eivät kuitenkaan voi syrjiä EU-maiden kansalaisia heidän kansallisuutensa perusteella.

Apua ja neuvoja

Apua ja neuvoja

Pyydä asiantuntija-apua