Sökväg

Skriv ut sidan

Vanliga frågor – Köpa och sälja


De här frågorna har skickats in till och besvarats av en europeisk konsumentrådgivning. Har du andra frågor? Kontakta ditt lokala europeiska konsumentcentrum English

Valutor och moms

 • Kan jag använda euron i alla EU-länder?

  NEJ   – EU består av 28 länder men det är bara 18 länder som använder euron: Belgien, Cypern, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Lettland, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Portugal, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tyskland och Österrike.

  Läs mer om euron

 • Måste jag betala moms på varor som jag köper i ett annat EU-land?

  JA – Som EU-invånare måste du betala moms när du handlar i ett annat EU-land. Taxfree på till exempel flygplatser gäller bara när du reser till ett land utanför EU.

  Men när du köper bil i ett annat EU-land slipper du i vissa fall att betala moms.

Ångra ett köp

 • Jag fick ett brev med ett erbjudande från en möbelaffär, gick dit och skrev på ett köpkontrakt. Nu har jag ångrat mig. Kan jag häva köpet?

  Bara om säljaren går med på det. Visserligen fick du erbjudandet med post, men eftersom du skrev på kontraktet i affären är det bindande. Läs det finstilta på kontraktet för att se om du kan häva köpet och vilka villkor som gäller.

Reparationer, ersättningsvara, återbetalning

 • En del varor som jag köpt på nätet var skadade när de kom fram. Vad kan jag göra?

  När du handlar på nätet har du samma rättigheter som när du handlar i en affär:          

  • Om du köper en vara av undermålig kvalitet kan du ha rätt till reparation, byte, prisavdrag eller pengarna tillbaka – beroende på omständigheterna.
  • All information om varan eller tjänsten ska vara korrekt och får inte vilseleda dig. Om du har fått felaktig eller vilseledande information har du rätt att få pengarna tillbaka.

  Kontrollera villkoren och returpolicyn på säljarens webbplats. Kontakta säljaren, förklara problemet och be om en lösning. Om du inte blir nöjd med svaret, och om säljaren är baserad i EU, kan du kontakta ett europeiskt konsumentcentrum English i ditt hemland.

 • Jag bor i Storbritannien och har köpt en kamera i Spanien. Men den fungerar inte. Vad ska jag göra?

  Enligt EU:s regler måste varan stämma med säljarens beskrivning, vara lämplig för det som den är avsedd för och ha tillfredsställande kvalitet och prestanda.

  Förhoppningsvis har du kvar kvittot med uppgifter om säljaren. Kontakta säljaren, förklara ditt problem och be att de lagar kameran eller att du får en ny. Om det inte går ska du begära att få pengarna tillbaka.

  Om du inte är nöjd med säljarens besked kan du kontakta ett europeiskt konsumentcentrum English  i ditt hemland eller i det land där du köpte kameran.

 • Jag har köpt en garderob, men den ena dörren går inte att stänga ordentligt. Den var väldigt dyr och jag vill få en ny garderob. Men säljaren vägrar och erbjuder sig i stället att laga gångjärnet. Kan jag inte själv få välja om de ska laga eller byta ut garderoben?

  JA – Du ska själv kunna välja om du vill ha den defekta varan lagad eller utbytt, såvida det inte visar sig omöjligt eller blir orimligt dyrt för säljaren. Om det rör sig om ett litet fel, som i det här fallet, går det nog snabbast att få garderoben lagad.

 • Jag har köpt ett kök från en hemförsäljare, men har bara fått en del av köket. Vad ska jag göra?

  Det finns särskilda EU-regler för varor som du köper från en säljare som kommer hem till dig eller till arbetsplatsen, eller vid något evenemang utanför säljarens vanliga affärslokaler.

  Kontrollera leveransvillkoren i ditt köpkontrakt. Om leveransperioden har gått ut bör du lämna in ett skriftligt klagomål till säljaren. Om säljaren finns i ett annat EU-land, kontakta ditt lokala europeiska konsumentcentrum English.

 • Jag köpte en telefon för drygt ett år sedan, men nu fungerar den inte längre. Säljaren vägrar att laga den gratis. Har jag inte två års garanti enligt lagen?

  Enligt konsymentskyddsreglerna har du en reklamationsrätt på två år i hela EU. Men det finns vissa villkor.

  Garantin gäller bara fel som fanns då varan levererades och som upptäckts inom två år. Den viktigaste tidsfristen i det här fallet är sex månader efter köpet:

  • Fel som upptäcks inom sex månader betraktas som ursprungliga fel. Säljaren måste då reparera eller byta din telefon utan kostnad (eller betala tillbaka pengarna om det inte går att laga eller byta den).
  • Efter sex månader är säljaren fortfarande ansvarig för eventuella fel under resten av den tvååriga reklamationsfristen. Du måste dock kunna bevisa att felet fanns när du köpte varan. Det kan ofta vara svårt och du får troligen be en teknisk expert om hjälp.
 • Min nya skinnsoffa har börjat blekas, trots att jag bara haft den några månader. Säljaren påstår att det beror på min svett, vilket låter absurt. Vad kan jag göra?

  Enligt EU-lagstiftningen har du en reklamationsfrist på två år för alla nya varor som du köper av en näringsidkare i EU. Under den här tvåårsperioden är säljaren ansvarig för alla fel på varan. Du ska kunna använda din soffa som vanligt utan att den förstörs.

  Skinn är dock ett känsligt material som lätt skadas av svett eller fel rengöringsmedel. Men om det krävs någon särskild behandling måste säljaren informera dig vid köpet.

 • Min nya telefon fungerar inte. Vem ska jag kontakta, säljaren eller tillverkaren?

  Det beror på om du vill hänvisa till din lagstadgade reklamationsrätt eller produktgarantin.

  Reklamationsrätten står i EU:s konsumentskyddsregler och är bindande för säljaren. Den gäller i två år och omfattar produkter som köpts i EU.

  Säljaren eller tillverkaren kan också erbjuda dig en produktgaranti. Villkoren står i köpkontraktet. Produktgarantin kan vara mer fördelaktig än reklamationsrätten, men ersätter den inte. Om du får en garanti från affären som bara gäller ett år kan du alltid hänvisa till reklamationsrätten för att få ersättning från säljaren i upp till två år efter köpet.

 • Min tv fungerar inte, trots att jag köpte den för bara tre månader sedan. Jag litar inte längre på affären där jag köpte den. Kan jag be att få pengarna tillbaka?

  NEJ, INTE MEDDETSAMMA – Enligt EU:s regler måste säljaren erbjuda dig att antingen reparera tv:n eller ge dig en ny. Om det inte går kan du be att få pengarna tillbaka, t.ex. om det skulle ta orimligt lång tid eller bli för dyrt för säljaren.

 • Säljaren i Spanien går med på att reparera min trasiga kamera, men vem betalar frakten?

  Enligt EU:s regler måste säljaren, under den tvååriga reklamationsfristen, reparera eller byta en defekt vara utan någon kostnad för konsumenten. Det gäller även fraktkostnader. I princip ska alltså säljaren stå för alla fraktkostnader för att skicka kameran fram och tillbaka.

  Säljaren kan dock vilja undersöka kameran för att se om felet fanns när du köpte den. I så fall kan du behöva betala frakten och sedan begära ersättning om säljaren håller med om att det rörde sig om ett ursprungligt fel.

Garantier

 • Från när gäller den tvååriga reklamationsrätten?

  Tvåårsperioden räknas från den dag du fick hem varan. Om du gick in i en affär och kom ut med varan, gäller reklamationsrätten från den dagen. Om du betalade för produkten men fick hem den senare, räknas tvåårsperioden från leveransdatum.

  Spara därför alltid alla köp- och leveranskvitton.

 • Min dator som jag köpte för drygt ett år sedan startar inte längre. Säljaren håller med om att det är fel på datorn, men vill inte laga den gratis eftersom tillverkarens garanti bara gäller ett år. Vad kan jag göra?

  Din säljare hänvisar till tillverkarens garanti för datorn. Men den har inget att göra med din lagstadgade reklamationsrätt som är bindande för säljaren och gäller i två år.

  Om säljaren håller med om att det är fel på datorn måste de reparera den eller ge dig en ny dator utan kostnad. Det är säljarens sak att göra upp med tillverkaren.

Köpa tjänster

 • Jag vill köpa en tvättmaskin från en tysk webbplats, men kan inte hitta säljarens kontaktuppgifter. Är det normalt?

  NEJ – Enligt lagen måste säljaren lägga ut viss företagsinformation på webbplatsen så att du kan kontakta dem om du får problem. Det gäller bland annat företagets namn, organisationsnummer, besöksadress, mejladress och telefonnummer.

Ångerrätt och returrätt

 • För fem veckor sedan beställde jag en bok på nätet som var slut på förlaget. Jag köpte den som present till min man, men hans födelsedag har redan varit och boken har ännu inte kommit fram. Vad kan jag göra?

  Om du inte får en beställd vara inom 30 dagar har du rätt att häva köpet. Om du redan har betalat måste säljaren betala tillbaka pengarna inom 30 dagar.

 • Jag beställde en cd som aldrig kom fram. Jag kontaktade säljaren som säger att det är posten som är ansvarig, inte han. Stämmer det?

  NEJ – Säljaren är ansvarig för att din vara levereras. Det är säljaren som måste kontakta leveransföretaget och bevisa att varan har levererats. Om säljaren inte kan bevisa det måste han skicka en ny vara eller ge dig pengarna tillbaka.

Reparationer, ersättningsvara, återbetalning

 • En del varor som jag köpt på nätet var skadade när de kom fram. Vad kan jag göra?

  När du handlar på nätet har du samma rättigheter som när du handlar i en affär:

  • Om du köper en vara av undermålig kvalitet kan du ha rätt till reparation, byte, prisavdrag eller pengarna tillbaka – beroende på omständigheterna.
  • All information om varan eller tjänsten ska vara korrekt och får inte vilseleda dig. Om du har fått felaktig eller vilseledande information har du rätt att få pengarna tillbaka.

  Kontrollera villkoren och returpolicyn på säljarens webbplats. Kontakta säljaren, förklara problemet och be om en lösning. Om du inte blir nöjd med svaret, och om säljaren är baserad i EU, kan du kontakta ett europeiskt konsumentcentrum English i ditt hemland.

 • Jag köpte en gitarr från en nätbutik, men när den kom fram var den trasig. Säljaren vill inte skicka en ny gitarr eller ge mig pengarna tillbaka. Han säger att skadan inte var hans fel utan fraktfirmans. Stämmer det?

  NEJ – Säljaren är ansvarig för att din vara levereras ordentligt. Säljaren måste reparera gitarren, skicka en ny eller ge dig pengarna tillbaka.


  Det är alltid bra att kontrollera varans skick när budet ser på, så att ingen kan påstå att skadan uppstod efter att du hade tagit emot varan.

 • Min skrivare som jag köpte via en webbplats för fyra veckor sedan har just gått sönder. Vad kan jag göra?

  Du har samma rättigheter som om du hade köpt skrivaren i än affär, dvs. två års reklamationsrätt för nya varor.

  Om skrivaren går sönder inom sex månader efter att du fick hem den, kontakta säljaren. Han eller hon måste då reparera eller byta skrivaren eller, om det inte går, ge dig pengarna tillbaka.  Om det har gått mer än sex månader måste du bevisa att det inte var du själv som orsakade felet, och det kan vara svårt.

Auktionssajter

 • Jag köpte en kaffebryggare på en nätauktion, men den fungerar inte. Vad kan jag göra?

  När du handlar av en privatperson har du inte samma konsumenträttigheter som när du köper en vara från ett företag. Du har varken rätt att häva ditt köp efter leverans eller få varan lagad eller utbytt.

  I det här fallet kan du bara gå efter den information du fick när du köpte varan. Om varan inte stämmer med säljarens beskrivning, kan du skicka tillbaka den och be att få pengarna tillbaka.

  För att undvika obehagliga överraskningar bör du ta reda på så mycket som möjligt om varan i förväg.

 • Vad har jag för rättigheter när jag handlar på en auktionssajt?

  Auktionssajter skiljer sig från nätbutiker på olika sätt:

  När du köper något på en nätauktion är det inte säkert att reglerna om distansförsäljning Deutsch English español français italiano gäller. EU:s regler gäller inte auktioner, men vissa länder har utvidgat tillämpningsområdet så att reglerna för distansförsäljning även gäller nätauktioner.

  Om du köper något av en privatperson i stället för av ett företag, vilket ofta är fallet vid nätauktioner, gäller inte konsumentskyddslagstiftningen. Den gäller bara när du köper varor eller tjänster av en näringsidkare – inte vid köptransaktioner mellan två privatpersoner.

  Alla ansedda auktionssajter erbjuder dock köparna något slags skydd och råd om hur man handlar säkert på deras sajt.

Säkerhet

 • En nätförsäljare ber mig om en mängd personuppgifter. Borde jag bli misstänksam?

  För att kunna köpa något på nätet måste du ge säljaren vissa personuppgifter, t.ex. namn, adress och bankuppgifter. Webbplatsen ska dock förklara hur dina uppgifter skyddas.

  Du ska också ha möjlighet att ange att dina kontaktuppgifter inte får användas för andra syften än själva köptransaktionen. I beställningsformuläret brukar det finnas en ruta att kryssa i.

 • Jag vill köpa en tvättmaskin från en tysk webbplats, men kan inte hitta säljarens kontaktuppgifter. Är det normalt?

  NEJ – Enligt lagen måste säljaren lägga ut viss företagsinformation på webbplatsen så att du kan kontakta dem om du får problem. Det gäller bland annat företagets namn, organisationsnummer, besöksadress, mejladress och telefonnummer.

Öppna bankkonto

 • När jag surfade på nätet såg jag ett erbjudande om bankkonton i Frankrike. Vad kan det finnas för fördelar och risker med att öppna ett bankkonto i ett annat EU-land?

  Som EU-invånare kan du köpa produkter och tjänster från hela EU. Men bankerna har däremot rätt att bestämma om de vill öppna ett bankkonto åt dig eller inte.

  Tänk noga efter vad det skulle innebära för dig i praktiken att ha ett konto utomlands. Vissa arbetsgivare kan kräva att du har ett lokalt bankkonto som de kan sätta in din lön på. Eller så kan den franska banken som du är intresserad av kräva att du har en adress i landet.

  Du kanske måste besöka banken personligen så att du kan bevisa din identitet. Vissa vanliga bankärenden kan ta längre tid om du har ett utlandskonto, och det kan vara svårare att överklaga beslut.

Vanliga bankärenden

 • Hur mycket kostar det att överföra pengar till ett konto i ett annat EU-land?

  Det ska inte kosta mer att överföra pengar till ett annat EU-land än vad en överföring mellan två konton i ditt eget land kostar.

  Avgifterna för olika betalningar kan variera från bank till bank. Men enligt EU:s regler får avgiften för att överföra pengar till ett annat EU-land aldrig vara högre än avgiften för samma typ av överföring inom landet (för belopp under 50 000 euro).

 • Jag bor i Finland och vill köpa en tvättmaskin från en tysk säljare. Kostar det något att betala genom en banköverföring?

  För belopp upp till 50 000 euro kostar en internationell banköverföring inom EU inte mer än en överföring mellan två konton i samma land.

  Din överföring till den tyska säljarens konto kostar därför lika mycket som om du hade satt in pengarna på ett finskt konto. Se till att din bank får Ibannumret och BIC-koden för säljarens bankkonto. Annars kan du behöva betala en extra avgift.

 • Jag tog ut 100 pund från en uttagsautomat i Storbritannien när jag var där på semester. Enligt mitt senaste kontoutdrag fick jag betala en uttagsavgift.  Är det lagligt?

  JA – Om du tog ut en annan valuta än euro har banken rätt att ta ut en avgift.

  Men när du tar ut euro i ett annat EU-land kan banken inte ta ut högre uttagsavgifter än den gör i ditt eget land.

 • Mitt företags privata pensionssystem sköts av en pensionsfond i ett annat EU-land. Är min pension säker?

  JA – Företagen kan utnyttja fördelarna med EU:s inre marknad och inrätta pensionsfonder i ett annat EU-land. Ditt företag kan på så vis spara pengar och i slutändan kan du få högre pension.

  Pensionsfonder måste alltid följa strikta försiktighetsregler för att garantera en hög säkerhet, oavsett i vilket EU-land de är baserade. Enligt EU:s investeringsregler måste till exempel pensionsfonderna investera dina pengar i ditt intresse.

 • Vad kostar det att ta ut pengar från en uttagsautomat utomlands?

  Om du tar ut euro från en automat i ett annat EU-land betalar du inte mer än vad du skulle ha gjort hemma.

  Om du tar ut andra valutor (t.ex. svenska eller danska kronor eller brittiska pund) får du betala en extra uttagsavgift.

Krediter och lån

 • Min fru och jag vill köpa ett hus i Belgien där hon jobbar. Men banken tar inte hänsyn till min inkomst i sin bedömning av vår bolåneansökan (jag jobbar i Frankrike). Är inte det olaglig diskriminering?

  Bankerna i EU beslutar om de ska godkänna din bolåneansökan eller inte beroende på lånets riskprofil. Det är ett rent affärsbeslut.

  Bankerna får inte diskriminera EU-medborgare på grund av deras nationalitet.  Men om du bor eller jobbar i ett annat land än det där fastigheten som du ska belåna ligger, kan det vara svårt att få lån.

Försäkring

 • Jag tecknade en äganderättsförsäkring när jag köpte hus utomlands. I mitt hemland täcker en sådan försäkring rättegångskostnaderna vid tvister om äganderätten. I försäkringsavtalet för mitt nya hus finns det inga särskilda villkor för rättegångskostnader – täcks de av försäkringen?

  INTE NÖDVÄNDIGTVIS – I många EU-länder skiljer man på äganderättsförsäkring och rättsskyddsförsäkring. Du kan behöva teckna en separat försäkring som täcker eventuella rättegångskostnader.

Hjälp och råd

Hjälp och råd

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Få råd om dina rättigheter i EU / Få hjälp att lösa problem med en myndighet