Navigacijska pot

Natisni

Pogosta vprašanja – Nakupovanje


Vprašanja smo poslali evropski mreži centrov za varstvo potrošnikov, ki je nanje tudi odgovorila. Imate še kakšno vprašanje? Obrnite se na lokalni evropski potrošniški center. English

Valuta in DDV

 • Ali je pri nakupu v drugi državi EU obvezno plačilo DDV?

  DA   – Brezcarinsko nakupovanje, denimo na letališčih, je samo za rezidente držav zunaj EU, ki potujejo na destinacije zunaj EU. Rezidenti držav EU morajo plačati DDV, tudi če nakupujejo v drugi državi EU.

  Včasih ste za nakup vozila v drugi državi EU lahko oproščeni plačila DDV.

 • Ali lahko v vseh evropskih državah plačujem z evri?

  NE   – V Evropski uniji je trenutno 28 držav, vendar jih samo 18 uporablja evro. Te države so: Avstrija, Belgija, Ciper, Estonija, Finska, Francija, Grčija, Irska, Italija, Latvija, Luksemburg, Malta, Nemčija, Nizozemska, Portugalska, Slovaška, Slovenija in Španija.

  Druge se bodo evrskemu območju še pridružile.

Preklic nakupa

 • Prejel sem pisno ponudbo iz prodajalne pohištva. Pogodbo o nakupu sem podpisal v prodajalni, zdaj pa sem se premislil. Ali lahko odpovem naročilo?

  Potrebujete soglasje prodajalca. Čeprav so vam najprej poslali pisno ponudbo, ste v trgovini podpisali pogodbo in ta je veljavna. Natančno preberite pogoje pogodbe in preverite, ali je možno naročilo odpovedati.

Popravila, zamenjave, vračilo denarja

 • Barva sedežne garniture je nekaj mesecev po nakupu začela bledeti. V prodajalni pravijo, da je to zaradi potenja, kar se mi zdi nesprejemljivo. Kaj naj naredim?

  Po zakonodaji EU ima vsak izdelek, ki ste ga kupili v prodajalni v EU dveletno garancijsko dobo dansk Deutsch ελληνικά English español suomi français italiano Nederlands português svenska. V tem obdobju je za kakršno koli napako izdelka odgovoren prodajalec. Sedežno garnituro lahko torej uporabljate normalno, ne da bi se pojavile napake.

  Vendar je usnje občutljiv material, ki ga zlahka poškoduje znoj ali uporaba napačnih čistil. V takem primeru vas mora prodajalec že pri nakupu opozoriti, da izdelek potrebuje posebno nego.

 • Izdelke, ki sem jih kupil v spletni trgovini, nisem prejel ali pa so prispeli poškodovani. Kaj naj naredim?

  Pri spletnem nakupu imate enake pravice kot pri nakupu v trgovini:          

  • če ste kupili blago nezadovoljive kakovosti, ste upravičeni do popravila ali nadomestila blaga oziroma povračila ali znižanja cene – odvisno od okoliščin.
  • vse informacije o izdelkih ali storitvah morajo biti točne in nezavajajoče. Če ste dobili lažne ali zavajajoče informacije, ste upravičeni do povračila.

  Preverite pogoje in politiko vračanja izdelkov na spletni strani prodajalca. Od prodajalca zahtevajte rešitev težave. Če z odgovorom niste zadovoljni in ima prodajalec sedež v EU, lahko poiščete pomoč pri evropskem potrošniškem centru English v vaši državi.

 • Moj novi telefonski aparat ne dela. Na koga naj se obrnem: na prodajalca ali proizvajalca?

  To je odvisno od tega, katero od dveh vrst garancij dansk Deutsch ελληνικά English español suomi français italiano Nederlands português svenska želite uporabiti: pravno garancijo ali tržno garancijo.

  Pravna garancija zavezuje prodajalca, veljavna je dve leti in velja za izdelke, kupljene v EU.

  Prodajalec oziroma proizvajalec vam lahko zagotovi tudi tržno garancijo, katere pogoji so navedeni v pogodbi. Pogoji tržne garancije lahko ponujajo več prednosti kot pogoji pravne garancije, vendar tržna garancija ne nadomesti dveletne pravne garancije. Če ste pri nakupu izdelka dobili enoletno tržno garancijo, lahko še vedno uporabite dveletno pravno garancijo, če želite izdelek reklamirati po več kot enem letu in manj kot dveh letih od nakupa.

 • Moj televizijski sprejemnik se ne prižge, čeprav sem ga kupil šele pred tremi meseci. Trgovini, kjer sem ga kupil, ne zaupam več – ali lahko zahtevam povračilo denarja?

  NE, NE TAKOJ  – Po predpisih EU vam mora prodajalec ponuditi popravilo ali nadomestilo pokvarjenega televizorja. Če je oboje nemogoče (ker bi bilo za prodajalca predolgotrajno ali predrago), lahko zahtevate povračilo.

 • Od potujočega trgovca sem kupil kuhinjo, vendar nisem prejel vseh sestavnih delov.  Kaj naj naredim?

  EU s posebnimi predpisi dansk Deutsch ελληνικά English español suomi français italiano Nederlands português svenska ureja nakup izdelkov pri trgovcih, ki vas obiščejo na domu ali delovnem mestu ali svoje izdelke predstavijo na nekem drugem kraju zunaj svojega poslovnega sedeža.

  Preberite pogoje v pogodbi, ki določajo dostavo izdelka. Če je potekel rok za dostavo, naveden v pogodbi, se morate pisno pritožiti pri trgovcu. Če ima trgovec sedež v drugi državi EU, se obrnite na evropski potrošniški center English v vaši državi.

 • Pred dobrim letom sem kupil telefonski aparat, ki se je pokvaril in ga prodajalec noče brezplačno popraviti. Ali za aparat velja dveletna pravna garancija?

  Pravna garancija velja dve leti po vsej EU, vendar pod določenimi pogoji.

  Zajema vse napake, ki so že bile navzoče pri dostavi izdelka in ki se pojavijo v obdobju dveh let. Najpomembnejše je obdobje prvih šest mesecev po nakupu:

  • Vse napake, ki se pojavijo v tem obdobju, se bodo štele, kot da so bile navzoče že pri dostavi. Prodajalec mora nato brezplačno popraviti ali nadomestiti telefonski aparat (ali vrniti kupnino, če  popravilo ali nadomestilo ni mogoče).
  • Po šestih mesecih je prodajalec še vedno lahko odgovoren za napake, ki se pojavijo v dveletnem garancijskem obdobju. Če prodajalec temu ugovarja, morate dokazati, da je napaka obstajala že pri dostavi izdelka. To je pogosto težko dokazljivo in verjetno mora pri tem sodelovati tudi tehnični strokovnjak.
 • Prodajalec v Španiji je pripravljen popraviti moj fotografski aparat. Kdo bo plačal stroške poštnine?

  Po predpisih EU dansk Deutsch ελληνικά English español suomi français italiano Nederlands português svenska za stroške popravila ali nadomestila izdelka z napako v zakonitem dveletnem garancijskem roku ni odgovoren kupec. V stroških so vključeni tudi stroški pošiljanja. Načeloma mora torej prodajalec kriti vse stroške pošiljanja (ko vi pošljete aparat prodajalcu in vam prodajalec vrne aparat).

  Vendar pa lahko prodajalec želi preveriti, ali je imel fotografski aparat napako že pri nakupu. V tem primeru boste mogoče sami krili stroške pošiljanja, ki pa vam jih bo prodajalec povrnil, če bo ugotovil, da ste dejansko kupili aparat z napako.

 • Vrata omare, ki sem jo kupil, se ne zapirajo pravilno. Omara je bila zelo draga, zato sem zahteval nadomestno omaro, vendar prodajalec želi samo popraviti tečaj. Ali lahko sam izbiram med popravilom ali nadomestnim izdelkom?

  DA   – Sami lahko zahtevate popravilo ali nadomestilo okvarjenega izdelka, razen če to ni mogoče ali je izjemno drago za prodajalca. Če gre za manjšo napako, kot v vašem primeru, bi bilo popravilo hitrejše.

 • Živim v Združenem kraljestvu in sem v Španiji kupil fotografski aparat, ki ne dela. Kaj naj naredim?

  Po predpisih EU dansk Deutsch ελληνικά English español suomi français italiano Nederlands português svenska  mora kupljeno blago ustrezati opisu in namenu ter biti ustrezne kakovosti.

  Če imate dokazilo o plačilu s prodajalčevimi podatki, ga najprej pokličite in mu razložite težavo. Zahtevajte popravilo fotografskega aparata ali nadomestni aparat. Če to ni mogoče, zahtevajte vračilo denarja.

  Če z odgovorom prodajalca niste zadovoljni, se lahko obrnete na vaš evropski potrošniški center English ali na potrošniški center v državi, v kateri ste aparat kupili.

Garancija

 • Kdaj se začne dveletno garancijsko obdobje?

  Dveletno garancijsko obdobje se začne na dan, ko ste postali lastnik proizvoda, torej ko ste v trgovini kupili izdelek. Če ste izdelek plačali, vendar ste ga prejeli pozneje, se dveletno garancijsko obdobje začne na dan dostave.

  Zato shranite dokazila o plačilu in dostavi blaga.

 • Pred dobrim letom sem kupil računalnik, ki se je pokvaril. Prodajalec se strinja, da gre za napako, vendar ga noče brezplačno popraviti, ker je proizvajalčeva garancija veljavna samo eno leto. Kaj naj naredim?

  Vaš prodajalec omenja tržno garancijo, ki je drugačna od pravne garancije. Slednja prodajalca zavezuje dve leti.

  Če se prodajalec strinja, da ima računalnik napako, ga mora brezplačno popraviti ali nadomestiti ter zadevo urediti s proizvajalcem.

Nakup storitev

 • Na nemškem spletišču želim kupiti pralni stroj, nikjer pa ne najdem prodajalčevih kontaktnih podatkov. Ali je to normalno?

  NE   – Po zakonu mora prodajalec svoje kontaktne podatke objaviti na svojem spletišču: ime podjetja, registrsko številko, fizično lokacijo (ne samo svoj poštni predal), e-naslov in telefonsko številko.

Vračilo in preklic

 • Naročil sem zgoščenko, ki je nisem nikoli prejel. Prodajalec pravi, da je za to odgovorna poštna služba in ne on. Ali ima prav?

  NE  – Prodajalec je odgovoren za dostavo naročenega izdelka. Prodajalec mora kontaktirati dostavno službo in dokazati, da je bila dostava opravljena. Če tega ne more dokazati, vam mora izdelek ponovno poslati ali vrniti kupnino.

 • Pred petimi tedni sem na spletu naročila knjigo, ki je sicer razprodana. Kupila sem jo za rojstni dan svojega moža, vendar je nisem prejela. Kaj naj storim?

  Če naročeni izdelek ne prejmete v 30 dneh, lahko naročilo odpoveste. Če ste izdelek že plačali, vam mora prodajalec v 30 dneh vrniti denar.

Popravila, zamenjave, vračilo denarja

 • Izdelke, ki sem jih kupil v spletni trgovini, nisem prejel ali pa so bili poškodovani. Kaj naj naredim?

  Pri spletnem nakupu imate enake pravice kot pri nakupu v trgovini:

  • če ste kupili blago nezadovoljive kakovosti, ste upravičeni do popravila, nadomestila, povračila ali znižanja cene – odvisno od okoliščin;
  • vse informacije o izdelkih ali storitvah morajo biti točne in nezavajajoče. Če ste dobili lažne ali zavajajoče informacije, ste upravičeni do povračila.

  Preverite pogoje in politiko vračanja izdelkov na spletni strani prodajalca. Prodajalcu pojasnite svojo težavo in zahtevajte rešitev. Če s prodajalčevim odgovorom niste zadovoljni in ima prodajalec sedež v EU, se lahko obrnete na evropski potrošniški center English v vaši državi.

 • Tiskalnik, ki sem ga pred štirimi tedni kupil v spletni trgovini, se je pokvaril. Kaj naj naredim?

  Za spletni nakup veljajo enake pravice kot za nakup v trgovini, torej dveletna garancija za nov izdelek.

  Če se je tiskalnik pokvaril v šestih mesecih po dostavi, se obrnite na prodajalca, ki mora poskrbeti za popravilo ali nadomestilo tiskalnika ali pa vam vrniti denar, če popravilo ali nadomestilo ni možno. Po preteku šestih mesecev pa mora kupec sam dokazati, da ni povzročil okvare tiskalnika, kar ni vedno enostavno.

 • V spletni trgovini sem kupil kitaro, vendar se je med dostavo poškodovala. Prodajalec noče poslati nove kitare ali vrniti kupnine, ker trdi, da je za poškodbo krivo dostavno podjetje. Ali ima prav?

  NE   – Prodajalec je odgovoren za dostavo naročenega izdelka. Poskrbeti mora za popravilo ali nadomestilo kitare ali vam povrniti denar.


  Pri dostavi izdelka je priporočljivo, da skupaj z osebo, ki je izdelek dostavila, preverite, ali je izdelek v dobrem stanju, tako da ne bo dvoma, ali je do poškodbe prišlo pozneje.

Dražbe

 • Kakšne so moje pravice pri nakupu izdelkov na spletni dražbi?

  Spletne dražbe se razlikujejo od spletnih trgovin.

  Pri nakupu na spletni dražbi niste nujno zaščiteni z zakonodajo o prodaji blaga na daljavo Deutsch English español français italiano. Predpisi EU ne urejajo dražb, čeprav so nekatere države v zakonodajo o prodaji blaga na daljavo vključile tudi dražbe.

  Če kupujete blago od fizične osebe in ne od podjetja, kar je običajna praksa pri spletnih dražbah, takih transakcij potrošniška zakonodaja dansk Deutsch ελληνικά English español suomi français italiano Nederlands português svenska ne ureja. Potrošniška transakcija pomeni, da zasebnik blago ali storitev kupi od prodajalca, ki prodaja potrošniško blago v okviru svoje trgovske, poslovne ali poklicne dejavnosti, in ne pomeni dveh fizičnih oseb, ki posel sklepata zasebno.

  Vendar vse priznane avkcijske spletne strani kupcem ponujajo določeno raven zaščite ter nasvete o varnem nakupovanju na svojem spletišču.

 • Na spletni dražbi sem kupil kavni aparat, ki pa ne dela. Kaj naj naredim?

  Kadar izdelek kupite od fizične osebe, nimate pravice odpovedati nakup po dostavi niti pravne garancije, ki spremlja izdelek ob nakupu pri uradnem prodajalcu.

  V tem primeru se lahko sklicujete samo na informacije, ki ste jih imeli v času nakupa. Če izdelek, ki ste ga kupili, ne ustreza oglaševanemu izdelku, ga lahko pošljete nazaj in zahtevate povračilo.

  Od zasebnih prodajalcev zahtevajte podrobne informacije, saj se boste s tem izognili neprijetnim presenečenjem!

Varnost

 • Na nemškem spletišču želim kupiti pralni stroj, nikjer pa ne najdem prodajalčevih kontaktnih podatkov. Ali je to normalno?

  NE   – Po zakonu mora prodajalec svoje kontaktne podatke objaviti na svojem spletišču: ime podjetja, registrsko številko, fizično lokacijo (ne samo svoj poštni predal), e-naslov in telefonsko številko.

 • Spletni prodajalec želi izvedeti veliko osebnih podatkov. Ali je to v redu?

  Pri spletnem nakupu morate navesti nekatere osebne podatke (običajno vaše ime, naslov in bančne podatke). Na spletišču mora biti jasno navedeno, kako bodo vaši osebni podatki varovani.

  Kupec mora imeti tudi možnost, da zavrne zbiranje podatkov in da izjavi, da se njegovi kontaktni podatki ne smejo uporabiti za kakršne koli druge namene razen za zadevno transakcijo. V ta namen je treba označiti ustrezni okvirček na naročilu.

Odpiranje bančnega računa

 • Na spletu sem našel ponudbo za odprtje tekočega računa v francoski banki. Kakšne so prednosti odprtja tekočega računa v drugi državi EU? Na kaj moram biti pozoren?

  Kot rezident EU lahko kupite proizvode in storitve kjer koli v EU, vendar se lahko banke same odločijo, ali lahko pri njih odprete bančni račun.

  Preverite, kaj v praksi pomeni, da imate bančni račun v tujini. Nekateri delodajalci lahko denimo zahtevajo, da imate bančni račun v krajevni banki, kamor vam bodo nakazovali plačo.  Francoska banka pa lahko zahteva krajevni naslov prebivališča.

  Mogoče boste za odprtje bančnega računa morali priti osebno v banko, da boste dokazali istovetnost. Nekatere bančne transakcije so lahko dolgotrajnejše, če je vaš bančni račun v tujini, in težje se boste pritožili.

Splošne bančne storitve

 • Kolikšni so stroški uporabe bankomata v tujini?

  Če ste imetnik bančnega računa v evrih in želite v drugi državi EU dvigniti znesek v evrih z bančnega avtomata, ne boste plačali nič več kot pri dvigu denarja z bančnega avtomata v domači državi.

  Če želite z bančnega avtomata dvigniti drugo neevropsko valuto (danske krone, britanske funte itd.), boste morali plačati dodatne stroške.

 • Kolikšni so stroški za prenos denarja z mojega računa na račun v drugi državi EU?

  Za prenos denarja na račun v drugi državi EU vam ne smejo zaračuniti več kot za prenos denarja med dvema računama v vaši državi.

  Vendar pa bančne ustanove različno zaračunajo stroške. Po predpisih stroški prenosa denarja z bančnega računa v eni državi EU na bančni račun v drugi državi EU ne smejo presegati stroškov takega prenosa v domači državi (če gre za znesek, manjši od 50 000 EUR).

 • Moje podjetje ima zasebno pokojninsko shemo pri pokojninskem skladu v drugi državi EU. Ali je moja pokojnina varna?

  DA   – Podjetja lahko uporabijo prednosti enotnega trga EU in v drugi državi EU vzpostavijo pokojninski sklad, kar lahko pomeni tudi manj stroškov za vaše podjetje in višje pokojninske prispevke za vas.

  Pokojninski skladi morajo, ne glede na to, ali se nahajajo v domači državi ali v drugi državi EU, izpolnjevati stroga pravila, da zagotovijo visoko raven varnosti. V skladu z evropskimi predpisi o naložbah mora pokojninski sklad vaša sredstva investirati v vašo korist.

 • Na počitnicah v Združenem kraljestvu sem dvignil 100 britanskih funtov z bančnega avtomata. Banka mi je zaračunala stroške tega dviga.  Ali je to zakonito?

  DA   – Pri dvigu druge valute, ne evrov, vam banka lahko zaračuna strošek transakcije.

  Za dvig evrov v drugi državi EU vam banka ne more zaračunati več, kot bi vam zaračunala za dvig v vaši domači državi.

 • Živim v Belgiji in želim kupiti pralni stroj v Nemčiji. Ali je treba pri plačilu z bančnim nakazilom plačati bančne stroške?

  Za znesek, manjši od 50 000 EUR, vam za mednarodno bančno nakazilo v evrih v EU ne bodo zaračunali več kot za prenos med dvema bančnima računoma znotraj ene države.

  Bančno nakazilo nemškemu prodajalcu vas torej ne bo stalo več, kot če bi znesek nakazali na bančni račun v Belgiji. Banki sporočite oznako BIC in številko IBAN prodajalčevega bančnega računa, sicer vam lahko zaračunajo dodatne stroške.

Posojila in hipoteke

 • Z ženo nameravava kupiti hišo v Belgiji, kjer je žena zaposlena. Vendar banka pri obravnavi najine vloge za stanovanjsko posojilo ne upošteva mojih prihodkov (delam v Franciji). Ali gre za nezakonito diskriminacijo?

  Banke v EU se pri obravnavi vlog za stanovanjsko posojilo odločijo glede na profil tveganja.

  Državljanov EU ne smejo diskriminirati na podlagi njihovega državljanstva.  Vendar se lahko zgodi, da bo banka težje odobrila posojilo, če je vaše prebivališče, vir prihodkov  ali  lokacija nepremičnine v drugi državi.

Zavarovanje

 • Pri nakupu hiše v tujini sem zavaroval lastninsko pravico.  V moji državi zavarovanje lastninske pravice zajema tudi zavarovanje pravnih stroškov, če pride do težav pri priznanju lastništva. Zavarovalna polica za mojo novo hišo ne vsebuje nobenih podatkov o pravnih stroških. Ali so vključeni?

  NI NUJNO   – V mnogih državah EU sta zavarovanje lastninske pravice in zavarovanje pravnih stroškov ločena. Mogoče boste morali posebej skleniti zavarovanje pravnih stroškov.

Pomoč in svetovanje