Navigointipolku

Tulosta sivu

Usein kysyttyä – Ostosten teko


Euroopan kuluttajakeskuksen neuvontapalvelu on vastannut näihin sille lähetettyihin kysymyksiin. Haluaisitko sinäkin kysyä jotain? Ota yhteyttä paikalliseen Euroopan kuluttajakeskukseen. English

Valuutta ja arvonlisävero

 • Hyväksytäänkö euro maksuvälineenä kaikissa EU-maissa?

  EI – EU-maita on nyt 28, mutta euro on käytössä vain 18 maassa. Euromaita ovat Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kypros, Latvia, Luxemburg, Malta, Portugali, Ranska, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi ja Viro.

  Euron käyttöönotto muissa EU-maissa

 • Joudunko maksamaan arvonlisäveroa toisesta EU-maasta ostamistani tuotteista?

  KYLLÄ – Verottomien ostosten teko esimerkiksi lentokentällä on tarkoitettu vain EU:n ulkopuolella asuville, jotka ovat matkalla EU:n ulkopuolella sijaitseviin kohteisiin. EU:ssa asuvien on maksettava arvonlisävero myös silloin, kun he tekevät ostoksia toisessa EU-maassa.

  Joissakin tapauksissa voit saada vapautuksen arvonlisäverosta, kun ostat auton toisesta EU-maasta.

Kaupan purkaminen

 • Huonekaluliike lähetti minulle kutsun tulla tutustumaan heidän tuotevalikoimaansa. Menin liikkeeseen, tilasin erään huonekalun ja allekirjoitin siitä kauppakirjan. Nyt olen muuttanut mieleni. Voinko peruuttaa tilauksen?

  Vain siinä tapauksessa, että myyjä hyväksyy peruutuksen. Vaikka liike lähestyi sinua ensin postitse, allekirjoitit sopimuksen kuitenkin paikan päällä liikkeessä, minkä vuoksi sopimus on sitova. Tutustu sopimusehtoihin, joissa kerrotaan, millä ehdoilla tilauksen voi peruuttaa, jos se on ylipäätään mahdollista.

Korjaukset, vaihdot, hyvitykset

 • Asun Yhdistyneessä kuningaskunnassa, ja minulla on Espanjasta ostettu kamera. Kamerassa on vikaa. Miten toimin?

  EU-säädösten mukaan tuotteiden on oltava myyjän kuvauksen mukaisia, sovelluttava tarkoituksiin, joihin vastaavanlaisia tavaroita yleensä käytetään, ja oltava laadultaan ja ominaisuuksiltaan tyydyttäviä.

  Toivottavasti olet säilyttänyt kuitin, josta käyvät ilmi myyjän tiedot. Sinun olisi ensin otettava yhteyttä myyjään ja kerrottava ongelmastasi sekä pyydettävä, että kamera korjataan tai vaihdetaan uuteen. Ellei tämä käy, sinun olisi pyydettävä, että tuotteen hinta palautetaan sinulle.

  Ellet saa myyjältä tyydyttävää vastausta, voit ottaa yhteyttä Euroopan kuluttajakeskukseen English omassa maassasi tai siinä maassa, josta olet ostanut tuotteen.

 • Espanjassa sijaitseva myyjä suostui korjaamaan viallisen kamerani, mutta kuka maksaa lähetyskulut Espanjaan ja takaisin?

  EU:n lainsäädännön mukaan lain takaaman kahden vuoden takuuajan aikana vialliset tuotteet on korjattava tai vaihdettava uusiin ilman, että kuluttajalle koituu tästä kustannuksia. Tämä koskee myös lähetyskuluja. Periaatteessa myyjän on siis vastattava kaikista lähetyskuluista (sekä niistä, joita syntyy, kun lähetät viallisen kameran myyjälle, että niistä, joita syntyy, kun myyjä palauttaa korjatun kameran sinulle).

  Myyjä saattaa kuitenkin haluta tutkia kameran ja tarkistaa, oliko se viallinen jo ostettaessa. Tällaisessa tapauksessa voit joutua maksamaan kameran palautuksen itse. Jos myyjä toteaa kameran olleen viallinen, voit pyytää, että lähetyskulut korvataan sinulle.

 • Ostin kotonani käyneeltä myyjältä keittiökalusteet. Kalusteista on toimitettu vain osa. Miten toimin?

  Erityiset EU-säädökset koskevat tuotteita, jotka on ostettu kotiin tai työpaikalle tulleelta myyjältä tai myyjän tavanomaisten toimitilojen ulkopuolella järjestetyssä tapahtumassa.

  Tarkista toimitusehdot allekirjoittamastasi sopimuksesta. Jos sopimuksessa mainittu toimitusaika on jo kulunut, sinun täytyy tehdä myyjälle kirjallinen valitus. Jos myyjä sijaitsee toisessa EU-maassa, ota yhteyttä paikalliseen Euroopan kuluttajakeskukseen English.

 • Ostin reilu vuosi sitten puhelimen, joka on nyt lakannut toimimasta. Myyjä kieltäytyy korjaamasta puhelinta veloituksetta. Eikö kahden vuoden laillinen takuu pädekään?

  Laillinen takuu on voimassa kaikkialla EU:n alueella kahden vuoden ajan. Laillista takuuta koskevat kuitenkin tietyt ehdot.

  Laillinen takuu kattaa kaikki viat, joiden voidaan olettaa olleen tuotteessa jo toimitushetkellä ja jotka havaitaan kahden vuoden kuluessa. Ratkaisevin on kuitenkin kauppaa seuraava kuuden kuukauden jakso:

  • Kuuden kuukauden kuluessa havaittujen vikojen oletetaan olleen tuotteessa jo sen toimitushetkellä. Myyjän on tällöin korjattava puhelimesi tai vaihdettava se uuteen veloituksetta (tai korvattava puhelimen hinta, jos korjaaminen tai uuteen vaihtaminen on mahdotonta).
  • Kun kuusi kuukautta on kulunut, voit edelleen vedota myyjän vastuuseen vioista, kunnes kahden vuoden takuuaika on kulunut umpeen. Jos myyjä kuitenkin kiistää vastuunsa, on sinun kyettävä todistamaan, että vika oli tuotteessa jo toimitushetkellä. Tämä on usein vaikeaa, eikä luultavasti onnistu ilman teknisen asiantuntijan apua.
 • Ostin vaatekaapin, jonka ovi ei mene kunnolla kiinni. Kaappi oli erittäin kallis, ja haluaisin, että myyjä vaihtaa sen uuteen. Myyjä kieltäytyy vaihtamasta kaappia, mutta tarjoutuu sitä vastoin korjaamaan viallisen saranan. Eikö minun pitäisi saada valita, korjataanko tuote vai vaihdetaanko se uuteen?

  KYLLÄ – Sinun on saatava valita, korjataanko viallinen tuote vai vaihdetaanko se uuteen, paitsi jos valintasi on myyjän kannalta mahdoton tai tulee suhteettoman kalliiksi. Jos tuotteessa on kuitenkin vain pieni vika, kuten tässä tapauksessa, korjaaminen saattaa hyvinkin olla nopein ratkaisu.

 • Televisio ei enää mene päälle, vaikka ostin sen vain kolme kuukautta sitten. En enää luota television myyneeseen liikkeeseen. Voinko pyytää tuotteen hinnan palauttamista?

  ET SUORALTA KÄDELTÄ – EU:n lainsäädännön mukaan myyjän on annettava sinun valita, korjataanko viallinen televisio vai vaihdetaanko se uuteen. Jos kumpikin vaihtoehto osoittautuu mahdottomaksi (esimerkiksi siksi, että korjaamiseen tai vaihtamiseen kuluisi suhteettoman kauan aikaa tai se kävisi liian kalliiksi myyjälle), voit pyytää tuotteen hinnan palauttamista.

 • Uuden nahkasohvani väri on alkanut haalistua, vaikka se on ostettu vasta muutama kuukausi sitten. Myyjä väittää, että syynä on oma hikoilemiseni, mikä ei vaikuta uskottavalta. Onko mitään tehtävissä?

  EU:n lainsäädännön mukaan kahden vuoden takuu koskee kaikkia EU:n alueella toimivilta ammattikauppiailta ostettuja uusia tuotteita. Kaksi vuotta kestävänä takuuaikana myyjä vastaa kaikista tuotteessa ilmenevistä vioista. Sohvaa on siis voitava käyttää normaalisti ilman, että siihen tulee vikoja.

  Nahka on kuitenkin herkkä materiaali, jota hiki tai väärien puhdistusaineiden käyttö vahingoittaa helposti. Tällaisissa tapauksissa myyjän on ostohetkellä kerrottava sinulle, vaatiiko tuote tietynlaista hoitoa.

 • Uusi puhelimeni ei toimi. Kumpaan otan yhteyttä, myyjään vai valmistajaan?

  Vastaus riippuu siitä, kumpaan kahdesta käytössä olevasta tuotetakuusta haluat vedota: lailliseen takuuseen vai kaupalliseen takuuseen.

  Laillinen takuu sitoo myyjää. Se on voimassa kahden vuoden ajan, ja koskee EU:n alueella ostettuja tuotteita.

  Myyjä tai valmistaja voi tarjota myös kaupallista takuuta, jonka ehdot on selitetty kauppakirjassa. Valmistajan kaupallisen takuun ehdot saattavat olla sinun kannaltasi laillista takuuta edullisemmat. Kaupallinen takuu ei korvaa kaksivuotista laillista takuuta. Siinä tapauksessa, että ostamallesi tuotteelle annetaan yhden vuoden kaupallinen takuu, voit myyjältä hyvitystä vaatiessasi vedota kaksi vuotta kestävään lailliseen takuuseen, jos kaupasta on kulunut vähintään vuosi, mutta enintään kaksi vuotta.

 • Verkosta ostamani tuotteet jäivät tulematta/toimitettiin vahingoittuneina. Onko mitään tehtävissä?

  Verkko-ostoksilla sinulla on samat oikeudet kuin kaupassa asioidessasi:          

  • Jos ostamiesi tuotteiden laatu ei ole tyydyttävä, sinulla voi olla oikeus saada tuotteet korjattua tai vaihdettua uusiin tai niiden hinta hyvitettyä osittain tai kokonaan tilanteesta riippuen.
  • Tuotteista tai palveluista annettavan tiedon olisi oltava paikkansapitävää, eikä se saisi olla harhaanjohtavaa. Jos sinulle on annettu väärää tai harhaanjohtavaa tietoa, sinulla voi olla oikeus saada hyvitystä tuotteiden hinnasta.

  Tarkista kauppoja ja palautuksia koskevat ehdot myyjän verkkosivuilta. Ota yhteyttä myyjään, kerro, millainen ongelma sinulla on, ja pyydä myyjältä ratkaisuehdotusta. Jos et saa tyydyttävää vastausta, ja myyjä sijaitsee EU:n alueella, voit ottaa yhteyttä omassa maassasi toimivaan Euroopan kuluttajakeskukseen English.

Takuu

 • Milloin kaksi vuotta kestävä laillinen takuuaika alkaa?

  Kahden vuoden takuuaika alkaa siitä päivästä, jolloin sait tuotteen haltuusi. Jos menit kauppaan ja sait tuotteen heti mukaasi, takuuaika alkaa samana päivänä. Jos maksoit tuotteen, mutta se toimitettiin myöhemmin, kahden vuoden takuuaika alkaa toimituspäivästä.

  Tämän vuoksi ostokuitit ja toimitusta koskevat asiakirjat täytyisi aina säilyttää.

 • Vähän reilu vuosi sitten ostettu tietokoneeni ei enää käynnisty. Myyjänkin mielestä laite on viallinen, mutta hän ei suostu korjaamaan sitä maksutta, sillä valmistajan takuu on voimassa vain vuoden. Onko mitään tehtävissä?

  Takuu, jota myyjä tarkoittaa, on valmistajan tietokoneellesi antama kaupallinen takuu. Tällä ei ole mitään tekemistä myyjän kannalta velvoittavan, kaksi vuotta kestävän laillisen takuun kanssa.

  Jos myyjänkin mielestä tietokoneesi on viallinen, hänen on korjattava se tai vaihdettava se uuteen veloituksetta. Myyjän tehtävänä on selvittää asia valmistajan kanssa.

Palvelujen ostaminen

 • Aion ostaa pesukoneen saksalaiselta verkkosivustolta. Myyjän yhteystietoja ei löydy sivuilta ollenkaan. Onko tämä normaalia?

  EI – Lain mukaan myyjän on ilmoitettava verkkosivuillaan perustiedot, jotta voit ottaa häneen yhteyttä ongelmatapauksissa. Perustietoja ovat muun muassa yrityksen nimi, rekisterinumero, sijaintipaikka (pelkkä postilokero-osoite ei riitä), sähköpostiosoite ja puhelinnumero.

Palautukset ja peruutukset

 • Tilasin CD-levyn, mutta sitä ei toimitettu minulle. Otin yhteyttä myyjään, jonka mielestä syy on postin eikä hänen. Onko myyjä oikeassa?

  EI – Myyjä on vastuussa tilauksesi toimittamisesta. Myyjän on otettava yhteyttä toimittajaan ja todistettava, että tuote on toimitettu. Jos myyjä ei pysty todistamaan tätä, hänen on lähetettävä sinulle uusi tuote tai palautettava rahat.

 • Tilasin viisi viikkoa sitten internetistä kirjan, jonka painos on loppunut. Kirja oli tarkoitettu aviomieheni syntymäpäiväksi, joka on nyt jo mennyt, mutta tilausta ei ole kuulunut. Onko mitään tehtävissä?

  Jos tilaamaasi tuotetta ei toimiteta 30 päivän kuluessa, voit perua tilauksen. Jos olet jo maksanut tilauksen, myyjän on palautettava rahat sinulle 30 päivän kuluessa.

Korjaukset, vaihdot, hyvitykset

 • Ostin verkkokaupasta kitaran, mutta se oli rikki, kun sain sen. Myyjä ei halua lähettää tilalle uutta kitaraa tai palauttaa rahojani, vaan sanoo, että vaurio on tuotteen toimittaneen yrityksen syytä. Onko myyjä oikeassa?

  EI – Myyjä on vastuussa tilauksesi toimituksesta. Myyjän on korjattava kitara tai vaihdettava se uuteen tai palautettava rahat sinulle.


  Kun tuotteita toimitetaan sinulle, on aina hyvä tarkistaa niiden kunto ne toimittaneen henkilön läsnäollessa. Näin ei voida väittää, että vahinko on tapahtunut sen jälkeen, kun olet saanut tuotteen haltuusi.

 • Tulostin, jonka ostin internetistä neljä viikkoa sitten, meni rikki juuri äsken. Onko mitään tehtävissä?

  Sinua koskevat samat kuluttajan oikeudet kuin jos olisit ostanut tulostimen liikkeestä. Uusilla tuotteilla on siis kahden vuoden takuu.

  Jos tulostin hajosi kuuden kuukauden sisällä sen toimittamisesta, ota yhteys myyjään. Myyjän on korjattava tulostin tai vaihdettava se uuteen, tai jos tämä on mahdotonta, palautettava rahat sinulle. Kuuden kuukauden jälkeen sinun on todistettava, ettet itse aiheuttanut koneen rikkoutumista, mikä saattaa olla vaikeaa.

 • Verkosta ostamani tuotteet jäivät tulematta/toimitettiin vahingoittuneina. Onko mitään tehtävissä?

  Verkko-ostoksilla sinulla on samat oikeudet kuin kaupassa asioidessasi:

  • Jos ostamiesi tuotteiden laatu ei ole tyydyttävä, sinulla voi olla oikeus saada tuotteet korjattua tai vaihdettua uusiin tai niiden hinta hyvitettyä osittain tai kokonaan tilanteesta riippuen.
  • Tuotteista tai palveluista annettavan tiedon olisi oltava paikkansapitävää, eikä se saisi olla harhaanjohtavaa. Jos sinulle on annettu väärää tai harhaanjohtavaa tietoa, sinulla voi olla oikeus saada hyvitystä tuotteiden hinnasta.

  Tarkista kauppoja ja palautuksia koskevat ehdot myyjän verkkosivuilta. Ota yhteyttä myyjään, kerro, millainen ongelma sinulla on, ja pyydä myyjältä ratkaisuehdotusta. Jos et saa tyydyttävää vastausta, ja myyjä sijaitsee EU:n alueella, voit ottaa yhteyttä omassa maassasi toimivaan Euroopan kuluttajakeskukseen English.

Verkkohuutokaupat

 • Mitä oikeuksia minulla on, kun ostan tuotteita verkkohuutokaupasta?

  Huutokauppasivustoilla ja verkkokaupoilla on useita merkittäviä eroja:

  Kun ostat jotain verkkohuutokaupasta, etämyyntiä koskeva lainsäädäntö Deutsch English español français italiano ei välttämättä suojaa sinua. Verkkohuutokaupat on jätetty asiaa koskevan EU-lainsäädännön ulkopuolelle. Tosin joidenkin maiden oma etämyyntiä koskeva lainsäädäntö kattaa myös verkkohuutokaupat.

  Jos ostat tuotteita yrityksen sijasta yksityishenkilöltä, kuten verkkohuutokaupoissa usein tapahtuu, kuluttajia koskevaa lainsäädäntöä ei sovelleta tällaisessa kaupassa. Niin sanotussa kuluttajakaupassa yksityishenkilö ostaa tuotteita tai palveluita myyjältä, joka myy tuotteita osana elinkeinoaan tai ammatti- tai liiketoimintaansa, toisin kuin yksityishenkilöiden välisessä kaupassa.

  Kaikki luotettavat verkkohuutokauppasivut kuitenkin tarjoavat ostajille jonkinlaista suojaa sekä runsaasti neuvoja siitä, miten sivuilla voi tehdä ostoksia turvallisesti.

 • Ostin verkkohuutokaupasta kahvinkeittimen, mutta se ei toimi. Onko mitään tehtävissä?

  Kun myyjänä on yksityishenkilö, sinulla ei ole oikeutta peruuttaa tilaustasi toimituksen jälkeen, eikä tuotetta koske sama laillinen takuu, jota sovelletaan ammattikauppiailta ostettaessa.

  Tässä tapauksessa sinun on vain luotettava siihen tietoon, joka sinulla oli ostohetkellä. Jos ostamasi tuote ei ole sellainen kuin sen piti olla, voit palauttaa sen ja pyytää rahojasi takaisin.

  Kun myyjänä on yksityishenkilö, kannattaa ennen kaupantekoa rohkeasti tehdä yksityiskohtaisiakin kysymyksiä, sillä näin voi välttää ikävät yllätykset.

Turvallisuus

 • Aion ostaa pesukoneen saksalaiselta verkkosivustolta. Myyjän yhteystietoja ei löydy sivuilta ollenkaan. Onko tämä normaalia?

  EI – Lain mukaan myyjän on ilmoitettava verkkosivuillaan perustiedot, jotta voit ottaa häneen yhteyttä ongelmatapauksissa. Perustietoja ovat muun muassa yrityksen nimi, rekisterinumero, sijaintipaikka (pelkkä postilokero-osoite ei riitä), sähköpostiosoite ja puhelinnumero.

 • Verkkokaupan myyjä kyselee minulta monenlaisia henkilötietoja. Pitäisikö tästä huolestua?

  Jos haluat ostaa tuotteita verkkokaupasta, sinun on kerrottava myyjälle eräitä henkilötietoja (tavallisesti nimesi, osoitteesi ja pankkiyhteystietosi). Verkkosivustolla on kuitenkin ilmoitettava, miten yksityisiä tietojasi suojataan.

  Verkkosivustolla on annettava sinulle mahdollisuus kieltää tietojen kerääminen ja ilmoittaa, ettet halua yhteystietojasi käytettävän muissa yhteyksissä kuin tuolloin meneillään olevassa kaupassa. Käytännössä tämä tapahtuu yleensä laittamalla rasti tilauslomakkeessa olevaan ruutuun.

Pankkitilin avaaminen

 • Netissä surffatessani löysin ranskalaisen pankin tarjouksen käyttötileistä. Mitä hyötyä on käyttötilin avaamisesta toisessa EU-maassa? Mitä riskejä siihen liittyy?

  Koska asut EU:ssa, voit ostaa tuotteita ja palveluita kaikkialta EU:sta. Pankit voivat kuitenkin vapaasti päättää, avaavatko ne sinulle tiliä.

  Ota erittäin tarkasti selvää siitä, mitä käytännön seurauksia sinulle on ulkomaisesta pankkitilistä. Eräät työnantajat saattavat esimerkiksi vaatia, että sinulla on paikallinen pankkitili palkanmaksua varten. Toisaalta ranskalainen pankki, jonka tileistä olet kiinnostunut, saattaa vaatia, että sinulla on oltava ranskalainen osoite.

  Voit mahdollisesti joutua käymään pankissa henkilökohtaisesti tilin avaamista varten, jotta henkilöllisyytesi voidaan todentaa. Eräät tavalliset pankkitapahtumat saattavat kestää kauemmin, jos tilisi on ulkomailla, ja valituksen tekeminen saattaa olla vaikeampaa.

Pankkiasiointi

 • Asun Belgiassa, ja aion ostaa pesukoneen saksalaiselta myyjältä. Joudunko maksamaan ylimääräisiä pankin kuluja, jos maksan pankkisiirrolla?

  Alle 50 000 euron suuruinen kansainvälinen, euromääräinen pankkisiirto EU-maiden välillä ei maksa enempää kuin kahden samassa maassa sijaitsevan tilin välillä tehty tilisiirto.

  Saksalaiselle myyjälle tehtävä pankkisiirto ei siis maksa sinulle enempää kuin belgialaiselle tilille tehtävä tilisiirto. Muista ilmoittaa pankillesi myyjän pankkitilin BIC-koodi ja IBAN-tilinumero. Jos unohdat ilmoittaa ne, voit joutua maksamaan ylimääräistä.

 • Miten paljon joudun maksamaan kuluja, jos siirrän rahaa omalta tililtäni toisessa EU-maassa olevalle tilille?

  Kun siirrät rahaa toisessa EU-maassa olevalle tilille, sinulta voidaan veloittaa enintään yhtä suuri summa kuin tilisiirrosta kahden omassa maassasi olevan tilin välillä.

  Erilaisista maksuista perittävät veloitukset vaihtelevat huomattavasti eri rahoituslaitoksilla. Lainsäädäntö edellyttää vain, että toiseen EU-maahan tehtävästä tilisiirrosta voidaan veloittaa enintään yhtä paljon kuin maan sisällä tehtävästä samantyyppisestä tilisiirrosta (silloin, kun siirrettävä summa on alle 50 000 euroa).

 • Mitä maksuja peritään pankkiautomaatin käytöstä ulkomailla?

  Jos sinulla on euromääräinen pankkitili ja nostat euroja toisen maan pankkiautomaatista, maksat vain saman verran kuin nostosta omassa maassasi.

  Jos nostat pankkiautomaatista muuta valuuttaa kuin euroja (Tanskan kruunuja, Ison-Britannian puntia tms.), joudut maksamaan ylimääräistä.

 • Nostin pankkiautomaatista sata puntaa, kun olin lomalla Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Tiliotteesta käy ilmi, että minulta perittiin nostosta maksu. Onko se laillista?

  KYLLÄ – Jos nostat muuta valuuttaa kuin euroja, maksutapahtumassa mukana olevat pankit saattavat periä tästä maksun.

  Kun nostat euroja toisessa EU-maassa, pankki ei saa veloittaa siitä enempää kuin omassa maassasi tekemästäsi vastaavanlaisesta nostosta.

 • Yrityksessäni käytössä olevan yksityisen eläkevakuutuksen tarjoaa toisessa EU-maassa toimiva eläkerahasto. Ovatko eläke-etuni turvassa?

  KYLLÄ – Yritykset voivat käyttää hyväkseen EU:n yhtenäismarkkinoita ja säästää eläkevaroja toiseen EU-maahan. Näin yrityksesi saattaa säästää rahaa ja sinä voit saada parempia eläke-etuja.

  Sekä omassa maassasi että muissa EU-maissa toimivien eläkerahastojen on noudatettava toiminnan vakavaraisuutta koskevia tiukkoja sääntöjä, joilla varmistetaan toiminnan turvallisuus. EU:n sijoituksia koskevissa säännöissä edellytetään esimerkiksi, että eläkerahastot sijoittavat rahasi sinun kannaltasi mahdollisimman edullisesti.

Lainat ja luotot

 • Haluaisin ostaa vaimoni kanssa talon Belgiasta, jossa vaimoni on töissä. Hänen pankkinsa ei kuitenkaan ota huomioon minun palkkaani asuntolainahakemustamme arvioidessaan (olen itse töissä Ranskassa). Eikö tässä ole kyse laittomasta syrjinnästä?

  EU:ssa toimivat pankit päättävät liiketoiminnallisin perustein ja haetun lainan riskiprofiilin perusteella, hyväksyvätkö ne lainahakemuksen.

  Pankit eivät saa syrjiä EU-kansalaisia heidän kansalaisuutensa perusteella.  Tästä huolimatta on mahdollista, että asuinmaa, työskentelymaa tai lainoitettavan asunnon sijaintimaa saattaa muodostaa ongelman lainansaannin kannalta, jos nämä ovat eri maita.

Vakuutukset

 • Otin omistusoikeusvakuutuksen samalla kun ostin talon ulkomailta. Kotimaassani omistusoikeusvakuutus kattaa oikeudenkäyntikulut, jos omistussuhteiden tunnustamisessa on epäselvyyttä. Uuden taloni vakuutussopimuksessa ei mainita mitään oikeudenkäyntikuluista. Sisältyvätkö ne vakuutukseen?

  EIVÄT VÄLTTÄMÄTTÄ – Useissa EU-maissa omistusoikeusvakuutus ja oikeusturvavakuutus katsotaan erillisiksi vakuutuksiksi. Oikeudenkäyntikuluja varten voit joutua ottamaan erillisen vakuutuksen.

Apua ja neuvoja