Sti

Print siden

Spørgsmål og svar - Indkøb


Disse spørgsmål blev stillet til og besvaret af en europæisk rådgivningstjeneste for forbrugere. Har du dine egne spørgsmål? Kontakt dit lokale europæiske forbrugercenter. English

Valuta og moms

 • Kan man betale med euro i alle europæiske lande?

  NEJ   - Der er i øjeblikket 28 lande i EU, men kun 18, der bruger euroen: Østrig, Belgien, Cypern, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Holland, Irland, Italien, Letland, Luxembourg, Malta, Portugal, Slovakiet, Slovenien, Spanien og Tyskland.

  Andre lande er på vej.

 • Skal jeg betale moms af varer, jeg køber i et andet EU-land?

  JA   - Afgiftsfri butikker, f.eks. i lufthavne, er kun for EU-borgere, der skal rejse til et land uden for EU. Bor man i EU, skal man også betale moms, når man køber ting i et andet EU-land.

  Du kan sommetider være fritaget for at betale moms, når du køber en bil i et andet EU-land.

Annullering af køb

 • Jeg fik en invitation fra en møbelforretning, tog derhen og underskrev en købsaftale. Nu har jeg ombestemt mig. Kan jeg annullere bestillingen?

  Kun hvis sælgeren er enig. Selv om du oprindelig fik en henvendelse med posten, underskrev du aftalen i forretningen. Derfor er den endelig. Læs det med småt i købsaftalen for at se, om du eventuelt kan annullere bestillingen og på hvilke vilkår.

Reparationer, erstatninger, tilbagebetaling

 • Jeg bor i England og købte et kamera i Spanien. Det virker ikke. Hvad skal jeg gøre?

  EU-reglerne siger, at varerne skal være, som sælgeren beskrev dem, egnet til det sædvanlige formål og af tilfredsstillende kvalitet og ydeevne.

  Forhåbentlig har du stadig kvitteringen med sælgerens navn og adresse. Du skal først kontakte sælgeren og forklare, hvad der er galt, og bede om at få kameraet repareret eller erstattet. Hvis det ikke kan lade sig gøre, skal du bede om at få pengene tilbage.

  Hvis du ikke får et tilfredsstillende svar fra sælgeren, kan du kontakte dit lokale europæiske forbrugercenter English eller et europæisk forbrugercenter i det land, hvor du købte kameraet.

 • Jeg kan ikke længere tænde for min fladskærm, selv om den kun er tre måneder gammel. Jeg stoler ikke længere på den forretning, hvor jeg købte den. Kan jeg bede om at få pengene tilbage?

  NEJ, IKKE UMIDDELBART   - EU-reglerne siger, at sælgeren skal give dig valget mellem at få dit defekte tv repareret eller udskiftet. Hvis ingen af de to løsninger viser sig at være mulige (f.eks. fordi det ville tage urimeligt lang tid eller være for dyrt for sælgeren), kan du bede om at få pengene tilbage.

 • Jeg købte en telefon for godt et år siden. Nu virker den ikke mere. Sælgeren vil ikke reparere den gratis. Gælder garantien ikke i to år?

  Retsgarantien gælder i to år i hele EU. Der er dog visse betingelser.

  Retsgarantien dækker alle defekter, som formodes at have eksisteret på leveringstidspunktet, og som viser sig inden for to år. Det afgørende tidsrum er imidlertid seks måneder efter købet:

  • Enhver fejl, der viser sig i løbet af seks måneder, formodes at have eksisteret på leveringstidspunktet. Sælgeren skal så reparere eller erstatte din telefon gratis (eller betale dig pengene tilbage, hvis det ikke er muligt at reparere eller erstatte den).
  • Efter seks måneder er sælgeren stadig ansvarlig for eventuelle defekter i hele den toårige garantiperiode. Men hvis sælgeren protesterer, skal du kunne bevise, at defekten eksisterede på leveringstidspunktet. Det er ofte vanskeligt, og du skal sandsynligvis have hjælp fra en teknisk ekspert.
 • Jeg købte et køkken af en sælger, som besøgte mig i mit hjem. Kun en del af det er blevet leveret. Hvad skal jeg gøre?

  Der er særlige EU-regler for varer, du køber af en sælger i dit hjem eller på din arbejdsplads eller ved et arrangement uden for sælgerens normale forretningssted.

  Tjek leveringsbetingelserne i den kontrakt, du skrev under på. Hvis leveringsfristen i kontrakten er overskredet, skal du klage skriftligt til sælgeren. Hvis sælgeren er fra et andet EU-land, skal du kontakte dit lokale europæiske forbrugercenter English.

 • Jeg købte et skab, men en af skabsdørene lukker ikke ordentligt. Det var meget dyrt, og jeg vil gerne have sælgeren til at give mig et andet. Det vil han imidlertid ikke og tilbyder i stedet at reparere hængslet. Kan jeg ikke selv vælge, om jeg vil have skabet repareret eller få et andet?

  JA - Du kan selv vælge, om du vil have det defekte skab repareret eller have et andet skab, medmindre dit valg viser sig at være umuligt eller uforholdsmæssigt dyrt for sælgeren. Hvis der kun er tale om en mindre fejl - som i dit tilfælde - er det dog nok hurtigere at vælge at få skabet repareret.

 • Min nye lædersofa begyndte at falme nogle få måneder efter, at jeg havde købt den. Sælgeren påstår, at det er, fordi jeg har svedt i den. Det virker helt absurd. Hvad kan jeg gøre?

  EU-retten giver dig en toårig garanti på alle nye varer, du køber af en erhvervssælger i EU. I de to år er sælgeren ansvarlig for enhver defekt ved varen - du skal kunne bruge din sofa normalt, uden at der opstår fejl.

  Imidlertid er læder et sart materiale, som let bliver beskadiget af sved eller rengøring med de forkerte produkter. I en sag som din skal sælgeren oplyse, om varen skal behandles på en bestemt måde, når du køber den.

 • Min nye telefon virker ikke. Hvem skal jeg kontakte, sælgeren eller producenten?

  Det kommer an på, hvilken af de to former for produktgaranti, du vil henvise til: retsgarantien eller den kommercielle garanti.

  Retsgarantien er bindende for sælgeren. Den løber i to år og dækker varer, der er købt i EU.

  Sælgeren eller producenten kan også give dig en kommerciel garanti. Vilkårene er forklaret i kontrakten. Producentens kommercielle garanti kan give dig større fordele end retsgarantien. Den kommercielle garanti træder ikke i stedet for den toårige retsgaranti. Hvis du får et års kommerciel garanti, når du køber et produkt, kan du stadig kræve erstatning af sælgeren efter mere end et år, men altså inden der er gået to år, under henvisning til din retsgaranti.

 • Nogle varer, jeg købte på nettet, blev ikke leveret/var beskadiget ved leveringen. Hvad kan jeg gøre?

  Når du køber varer på nettet, har du samme rettigheder, som  når du køber dem i en forretning:          

  • Hvis du køber varer, som er af utilfredsstillende kvalitet, kan du have ret til at få dem repareret eller udskiftet, få pengene tilbage eller få et nedslag i prisen - afhængigt af omstændighederne.
  • Alle oplysninger om varer og tjenesteydelser skal være korrekte og må ikke være misvisende. Hvis du har fået forkerte eller misvisende oplysninger, kan du have ret til at få pengene igen.

  Tjek vilkår og returneringspolitik på sælgerens websted. Kontakt sælgeren, forklar problemet og bed om en løsning. Hvis du ikke får et tilfredsstillende svar, og sælgeren er etableret i EU, kan du kontakte det europæiske forbrugercenter English i dit hjemland.

 • Sælgeren i Spanien vil gerne reparere mit kamera, men hvem skal betale for forsendelsen frem og tilbage?

  EU-retten siger, at inden for garantiperioden på to år skal defekte varer repareres eller erstattes uden udgifter for forbrugeren. Det gælder også forsendelse. Så i princippet skal sælgeren dække alle forsendelsesomkostninger (når du sender det defekte kamera til sælgeren, og når sælgeren sender det reparerede kamera tilbage til dig).

  Dog vil sælgeren måske gerne undersøge kameraet for at se, om det var defekt, da du købte det. I så fald bliver du nødt til at betale for at sende kameraet tilbage og bede sælgeren refundere dine udgifter, hvis han er enig i, at det var defekt.

Garanti

 • Den computer, jeg købte for over et år siden, vil ikke boote mere. Sælgeren er enig i, at den er defekt, men vil ikke reparere den gratis, fordi producentens garanti kun gælder i et år. Hvad kan jeg gøre?

  Den garanti, sælgeren henviser til, er producentens kommercielle garanti for din computer. Det har ikke noget at gøre med din retsgaranti, som er bindende for sælgeren og gælder i to år.

  Hvis sælgeren er enig i, at computeren er defekt, skal han reparere den eller give dig en anden gratis. Derefter må han afgøre sagen med producenten.

 • Hvornår starter den toårige retsgaranti?

  De to år regnes fra den dag, du overtog varen. Hvis du gik ind i en forretning og købte varen, starter garantiperioden den dag. Hvis du betalte for varen, men fik den leveret senere, starter de to år på leveringsdagen.

  Derfor skal du altid gemme dine kvitteringer og eventuelle leveringsrapporter.

Køb af tjenesteydelser

 • Jeg vil gerne købe en vaskemaskine på et tysk websted. Jeg kan ikke finde sælgerens kontaktoplysninger på webstedet. Er det normalt?

  NEJ   - Loven siger, at sælgere skal afgive basale oplysninger på deres websteder, så du kan kontakte dem, hvis der opstår problemer. Det vil sige navnet på virksomheden, dens fysiske adresse (ikke bare en postboks), e-mail-adresse og telefonnummer.

Returret og annullering

 • For fem uger siden bestilte jeg en bog på nettet, som var udsolgt fra forlaget. Det var en fødselsdagsgave til min mand, men den var ikke kommet på dagen. Hvad kan jeg gøre?

  Hvis en vare, du har bestilt, ikke bliver leveret i løbet af 30 dage, kan du afbestille den. Hvis du allerede har betalt, skal sælgeren give dig pengene tilbage i løbet af 30 dage.

 • Jeg bestilte en cd, som jeg aldrig fik. Jeg kontaktede sælgeren, som sagde, at det var postvæsenet, og ikke ham, der var ansvarligt. Har han ret?

  NEJ  - Sælgeren er ansvarlig for, at din vare bliver leveret. Det er sælgeren, som skal kontakte postvæsenet og bevise, at varen er leveret. Hvis han ikke kan bevise det, skal han sende dig varen igen eller give dig pengene tilbage.

Reparationer, erstatninger, tilbagebetaling

 • Den printer, jeg købte på nettet for fire uger siden, er lige brudt sammen. Hvad kan jeg gøre?

  Du har de samme forbrugerrettigheder, som hvis du havde købt den i en forretning, dvs. to års garanti på nye varer.

  Hvis din printer er brudt sammen mindre end seks måneder efter leveringen, skal du kontakte sælgeren. Han skal reparere din printer, give dig en anden eller give dig pengene tilbage, hvis det ikke er muligt at reparere den eller give dig en anden. Efter seks måneder skal du bevise, at du ikke er skyld i, at den brød sammen. Det kan være svært.

 • Jeg købte en guitar på nettet, men den var i stykker, de jeg modtog den. Sælgeren vil ikke sende mig en ny guitar eller give mig pengene tilbage. Han siger, at skaden ikke er hans, men transportfirmaets ansvar. Har han ret?

  NEJ   - Sælgeren er ansvarlig for forsendelsen af din vare. Sælgeren skal reparere din guitar, give dig en anden eller give dig pengene tilbage.


  Når du får varer leveret, er det altid en god idé at tjekke, hvilken stand de er i, mens den, der leverer dem, stadig er der. Så kan ingen hævde, at skaden skete, efter at du modtog dem.

 • Nogle varer, jeg købte på nettet, blev ikke leveret/var beskadiget ved leveringen. Hvad kan jeg gøre?

  Når du køber varer på nettet, har du samme rettigheder, som  når du køber dem i en forretning:

  • hvis du køber varer, som er af utilfredsstillende kvalitet, kan du have ret til at få dem repareret eller udskiftet, få pengene tilbage eller få et nedslag i prisen - afhængigt af omstændighederne.
  • Alle oplysninger om varer og tjenesteydelser skal være korrekte og må ikke være misvisende. Hvis du har fået forkerte eller misvisende oplysninger, kan du have ret til at få pengene igen.

  Tjek vilkår og returneringspolitik på sælgerens websted. Kontakt sælgeren, forklar problemet og bed om en løsning. Hvis du ikke får et tilfredsstillende svar, og sælgeren er etableret i EU, kan du kontakte det europæiske forbrugercenter English i dit hjemland.

Auktionswebsteder

 • Hvilke rettigheder har jeg, når jeg køber noget på en netauktion?

  Netauktionssteder afskiller sig fra internetbutikker på en række afgørende måder:

  Når du køber noget på en netauktion, er du ikke nødvendigvis beskyttet af lovgivningen om fjernsalg Deutsch English español français italiano. Auktioner er ikke omfattet af EU-lovgivningen, men nogle lande har udvidet deres lovgivning om fjernsalg til også at gælde for netauktioner.

  Hvis du køber varer af en privatperson og ikke en virksomhed, som det ofte sker på netauktioner, er handelen ikke omfattet af forbrugerlovgivningen. Ved en forbrugertransaktion køber en privatperson varer eller tjenesteydelser af en sælger, der handler som led i sin erhvervsmæssige virksomhed, i modsætning til to enkeltpersoner, der handler som private.

  Alle velrenommerede netauktionssteder giver dog kunderne en vis grad af beskyttelse og masser af råd om sikker handel på deres websted.

 • Jeg købte en kaffemaskine på en netauktion, men den virker ikke. Hvad kan jeg gøre?

  Når du køber noget af en privatperson, har du hverken fortrydelsesret efter leveringen eller de retsgarantier, du har, når du køber af en erhvervssælger.

  Det eneste, du har at regne med, er de oplysninger, du fik i forbindelse med købet. Hvis det, du købte, viser sig ikke at være, som sælgeren hævdede, kan du sende det tilbage og bede om at få pengene igen.

  Du skal ikke holde dig tilbage fra at stille private sælgere detaljerede spørgsmål, så du undgår ubehagelige overraskelser!

Sikkerhed

 • En onlinesælger vil have en masse personoplysninger af mig. Har jeg grund til at være bekymret?

  For at købe noget på nettet, skal du give sælgeren visse personoplysninger (normalt navn, adresse og bankoplysninger). Det skal dog fremgå af webstedet, i hvilken grad dine personoplysninger bliver beskyttet.

  Webstedet skal give dig mulighed for at afvise indsamling af data og sige, at du ikke vil have, at dine kontaktoplysninger bliver brugt til andre formål end den pågældende handel. I praksis gør man det normalt ved at sætte et flueben i et felt på bestillingsformularen.

 • Jeg vil gerne købe en vaskemaskine på et tysk websted. Jeg kan ikke finde sælgerens kontaktoplysninger på webstedet. Er det normalt?

  NEJ   - Loven siger, at sælgere skal afgive basale oplysninger på deres websteder, så du kan kontakte dem, hvis der opstår problemer. Det vil sige navnet på virksomheden, dens fysiske adresse (ikke bare en postboks), e-mail-adresse og telefonnummer.

At åbne en bankkonto

 • På nettet har jeg fundet et tilbud på at oprette en anfordringskonto i en bank i Frankrig. Hvad er fordelene ved at have en konto i et andet EU-land? Hvilke risici er der?

  Som EU-borger kan du købe varer og tjenesteydelser overalt i EU. Bankerne kan dog selv afgøre, om de vil give dig en konto.

  Du skal være meget opmærksom på, hvad det kommer til at betyde for dig at have en bankkonto i udlandet i praksis. For eksempel vil nogle arbejdsgivere insistere på, at du skal have en konto i en lokal bank, som de kan indbetale din løn på. Eller måske kræver den franske bank, du er interesseret i, at du har adresse i Frankrig.

  Måske skal du selv møde op i banken for at åbne en konto og dermed bevise din identitet. Nogle almindelige banktransaktioner kan tage længere, hvis du har konto i udlandet, og det kan være sværere for dig at klage.

Daglig brug af banken

 • Hvad er gebyret for at bruge en pengeautomat i udlandet?

  Hvis du har en bankkonto i euro og hæver euro i et andet EU-land, skal du ikke betale mere, end du gør, når du hæver penge i dit hjemland.

  Hvis du hæver andre valutaer end euro (danske kroner, pund osv.) i en pengeautomat, skal du betale ekstragebyrer.

 • Hvor meget skal jeg betale i gebyrer for at overføre penge fra min konto til en konto i et andet EU-land?

  Bankerne må ikke tage mere for at overføre penge til en konto i et andet EU-land, end de gør for en overførsel mellem to konti i dit hjemland.

  Gebyrerne for forskellige betalinger varierer fra bank til bank. Det eneste lovkrav er, at gebyret for en overførsel til et andet EU-land ikke må være højere end for samme type overførsel inden for landets grænser (for beløb på under 50 000 euro).

 • Jeg bor i Belgien og vil gerne købe en vaskemaskine af en tysk forhandler. Skal jeg betale et gebyr for at lave en bankoverførsel?

  Når beløbet er under 50 000 euro koster en international bankoverførsel i euro inden for EU ikke mere end en overførsel mellem to bankkonti i samme land.

  Din bankoverførsel til den tyske forhandler vil derfor ikke koste dig mere, end hvis du overførte pengene til en bankkonto i Belgien. Husk at give din bank BIC- og IBAN-koderne til forhandlerens bankkonto. Ellers kan du komme til at betale ekstra.

 • Jeg hævede 100 pund i en pengeautomat i England under min ferie. På det seneste kontoudtog kan jeg se, at jeg kom til at betale et gebyr for at hæve pengene. Er det lovligt?

  JA   - Hvis ud hæver andre valutaer end euro, kan de banker, der er med i transaktionen, kræve gebyrer.

  Når du hæver euro i et andet EU-land, må banken ikke kræve mere, end den ville, hvis du hævede euro i dit hjemland.

 • Min virksomheds private pensionsordning drives af en pensionskasse i et andet EU-land. Er mine pensionsydelser beskyttet?

  JA   - Virksomhederne kan udnytte fordelene ved EU's indre marked til at oprette pensionskasser i et andet EU-land. Det kan give omkostningsbesparelser for din virksomhed og mulighed for højere pensionsydelser til dig.

  Pensionskasser skal følge strenge forsigtighedsregler for at skabe størst mulig sikkerhed, uanset om de ligger i dit hjemland eller et andet EU-land. EU's investeringsregler siger f.eks., at pensionskasserne skal investere dine penge i din bedste interesse.

Kredit, lån og realkredit

 • Min kone og jeg vil gerne købe et hus i Belgien, hvor hun arbejder. Imidlertid vil banken ikke tage hensyn til min løn, når de skal vurdere vores ansøgning om et huslån (jeg arbejder i Frankrig). Er det ikke ulovlig forskelsbehandling?

  Banken træffer en kommerciel afgørelse om, hvorvidt de vil godkende jeres ansøgning om et huslån på grundlag af lånets risikoprofil.

  Bankerne må ikke forskelsbehandle EU-borgere på grund af deres nationalitet.  Dog kan dit bopælsland, din indtægtskildes placering eller ejendommens beliggenhed ofte gøre det vanskeligt at få et huslån på tværs af grænserne.

Forsikring

 • Jeg tegnede en ejendomsretsforsikring, da jeg købte et hus i udlandet. I mit hjemland dækker en ejendomsretsforsikring sagsomkostningerne, hvis der opstår problemer med anerkendelse af ejendomsretten. Forsikringspolicen for mit nye hus indeholder ikke noget specifikt om sagsomkostninger - er de dækket?

  IKKE NØDVENDIGVIS   - I mange EU-lande omfatter ejendomsretsforsikring ikke forsikring mod sagsomkostninger. Du er måske nødt til at tegne en særskilt forsikring, der dækker sagsomkostninger.

Hjælp og rådgivning

Hjælp og rådgivning

Kontakt de specialiserede hjælpetjenester

Få rådgivning om dine EU-rettigheder / Løs problemer med en offentlig myndighed