Navigacijska pot

Posodobitev : 08/09/2015

shopping

Spletno nakupovanje

Za spletne nakupe izdelkov in storitev po 13. juniju 2014 veljajo ugodnejša pravila o varstvu potrošnikov. Navajamo samo nekatera:

 • dostop do pomembnih informacij pred sklenitvijo pogodbe,
 • nobenih neupravičenih dodatnih pristojbin za plačilo s kreditno kartico (ali drug način plačila),
 • dostava izdelka ali storitve v dogovorjenem roku,
 • vračilo neželenega izdelka,
 • kupec plača le za stvari, ki jih je izrecno odobril.

Kaj morate vedeti pred nakupom

Preden kupite izdelek ali storitev v trgovini ali na spletu v EU, vam mora prodajalec dati jasne, pravilne in razumljive ključne informacije o izdelku ali storitvi.

Preden sklenete pogodbo s spletnim prodajalcem ali ponudnikom storitev, vas mora seznaniti z naslednjimi podrobnejšimi informacijami:

 • glavne značilnosti blaga ali storitve;
 • ime in naslov prodajalca;
 • e-naslov in/ali telefonska številka;
 • skupna cena, vključno z dodatnimi stroški, denimo stroški dostave, ali če cena ni vnaprej znana, vsaj informacije o tem, kako bo izračunana;
 • informacije o plačilu in dostavi, zlasti če v nekaterih državah velja omejitev dostave;
 • pravica do odstopa od pogodbe;
 • poprodajne storitve;
 • trajanje pogodbe;
 • mehanizmi za reševanje sporov;
 • številka vpisa v poslovni register;
 • poklicni naziv in številka DDV (po potrebi);
 • poklicno združenje, ki mu pripada ponudnik storitev (po potrebi).

 

Te predhodne informacije so del pogodbe, razen če se kupec in prodajalec strinjata glede sprememb pogojev, objavljenih denimo na spletišču prodajalca.

Pogodbe morajo biti napisane v enostavnem in razumljivem jeziku in ne smejo vsebovati nepoštenih pogodbenih pogojev.

Po pravilih EU pravice potrošnikov veljajo tudi za nakupe v spletnih trgovinah zunaj EU. Vendar pa boste morda svoje pravice teže uveljavljali pri spletnih prodajalcih, ki imajo sedež zunaj EU.

Dobro je vedeti, kje ima prodajalec sedež. Internetni naslov s končnico „.eu", „.ie" ali „.co.uk" itd. NE jamči, da ima prodajalec sedež – in je registriran – v EU.

 

Digitalne vsebine

Posebne zahteve glede informacij veljajo pri spletnem nakupu digitalnih vsebin, npr.: prenosu glasbenih ali videoposnetkov. Pred nakupom mora biti kupec obveščen o združljivosti vsebine z ustrezno strojno/programsko opremo (interoperabilnost) in o njeni funkcionalnosti, vključno z morebitnimi geografskimi omejitvami uporabe in možnostjo kopiranja.

 

Kupec ima tudi pravico, da odstopi od pogodbe, in sicer v 14 dneh od sklenitve pogodbe. Vendar po začetku prenosa vsebine ne more več odstopiti od nakupa, če je prodajalec izpolnil vse svoje obveznosti. Prodajalec mora pridobiti izrecno soglasje kupca za takojšen prenos, kupec pa mora izrecno soglašati, da izgubi pravico do odstopa od pogodbe, takoj ko začne s prenosom vsebine.

Praktični primer:

Lucrezia si je želela ogledati film na spletni strani z videoposnetki na zahtevo. Še pred plačilom je morala v pojavnem oknu označiti soglasje s takojšnjim predvajanjem in soglasje o izgubi pravice do odstopa od pogodbe po začetku predvajanja.

Lucrezia je označila zadevno okence, nato pa je sistem odprl stran s plačilom. Po opravljenem plačilu se je začel prenos filma in od pogodbe ni bilo več mogoče odstopiti.

 

Potrditev nakupa, dostava in dodatni stroški

Potrditev nakupa

Pri spletnem nakupu mora kupec takoj prejeti potrditev o opravljeni transakciji. Potrditev je lahko v obliki e-sporočila ali sporočila na osebnem računu kupca na spletni strani prodajalca. Potrdilo o nakupu mora biti poslano tako, da ga lahko kupec shrani, prodajalec pa ga ne more enostransko spremeniti.

 

Stroški dostave

Pri spletnem nakupu mora biti kupec jasno obveščen o skupni ceni, vključno s stroški dostave in drugimi povezanimi stroški, in tudi jasno potrditi, npr. s klikom gumba ali podobnim, da se zaveda, da naročilo pomeni obveznost plačila.

Vedeti morate, da mora biti blago, naročeno na spletu, tako kot blago, kupljeno v trgovini, dostavljeno v 30 dneh, razen če se s prodajalcem ne dogovorite o drugačnem roku dostave.

 

Praktični primer

Sredi novembra je Andrej s Slovaške po spletu naročil zaboj vina iz Italije za družinsko praznovanje božiča. Za božič vina še ni prejel.

Ker blago ni bilo dostavljeno v 30 dneh, kljub temu, da je Andrej prodajalca opozoril in mu dal na voljo več časa za dostavo, je Andrej upravičen do povračila.

 

Stroški uporabe plačilnih sredstev

Če vam želi prodajalec zaračunati uporabo posebnega načina plačila – denimo kreditne kartice – pristojbina ne sme biti višja od stroška za obdelavo plačila. V nekaterih državah so lahko take pristojbine popolnoma prepovedane.

 

Dodatni „skriti" stroški – prepoved vnaprej označenih okenc

Pri nakupu na spletu mora kupec vedno imeti možnost, da soglaša z dodatnimi „skritimi" stroški, denimo potovalnim zavarovanjem pri rezervaciji leta. Prodajalec nezakonito sklepa o vašem soglasju, tako da so okenca med postopkom nakupa že odkljukana.

 

Vračilo neželenega izdelka

Ko blago ali storitve kupite po pošti, telefonu, telefaksu ali na internetu pri poklicnem prodajalcu s sedežem v EU, imate pravico, da neželeno blago vrnete v 14 dneh po prejemu.

 

Naročanje internetnih storitev

 

Ponudnik mora zagotoviti informacije o:

 • veljavnih cenah, tarifah in pristojbinah, vključno z možnostmi plačila in paketi
 • standardnih pogojih
 • kakovosti storitev (denimo hitrost prenosa)

 

Praktični primer

Laura iz Romunije se je želela naročiti na internet, vendar se ni mogla odločiti med različnimi paketi.

K sreči so – v skladu z zakonom – vsi ponudniki storitev na svojih spletiščih zagotovili dovolj informacij. Še več informacij je dobila pri romunskem regulativnem organu za elektronske komunikacije.

 

Ponudnik mora tudi:

 • potrošnika pravočasno vnaprej obvestiti o spremembi pogodbe (denimo če želi povečati svoje cene);
 • dovoliti, da potrošnik odstopi od pogodbe brez kazni, če ne sprejme novih pogodbenih pogojev;
 • ponuditi razumno minimalno pogodbeno obdobje vezave – denimo 1 leto. Najkrajše obdobje dveh let ali več je nezakonito.

 

Praktični primer

Eric se je želel naročiti na internet med enoletno študijsko izmenjavo v Londonu – več ponudnikov mu je zagotovilo, da je minimalno pogodbeno obdobje 2 leti.

Posvetoval se je z nacionalnim organom za elektronske komunikacije in se pozanimal o svojih pravicah. Nato se je ponovno obrnil na ponudnike storitev, ki so mu tokrat ponudili enoletno naročniško razmerje.

Pomoč in svetovanje