Uformel konfliktløsning for forbrugere

Kontakt forhandleren

Kontakt i første omgang forhandlerens kundeserviceafdeling – kontaktoplysningerne findes normalt på forhandlerens hjemmeside. Gør dem opmærksom på, at de ikke har overholdt EU-reglerne eller de nationale regler, og bed dem om at løse problemet. Du kan gøre dem opmærksom på deres forpligtelser, som er beskrevet kort på denne side. Det er altid en god idé at underbygge din påstand med dokumentation (faktura, kontrakt osv.). Hvis dette ikke hjælper, kan du overveje at gå videre med sagen.

Eksempel

Firmaets kundeservice kan ofte løse dit problem

Jutta fra Tyskland var ikke tilfreds med hastigheden på sin internetforbindelse, som var langsommere end angivet i kontrakten.

Hun klagede til sin internetudbyder, som straks øgede hendes hastighed. Jutta behøvede ikke at gå videre med sagen.

Hvis du og forhandleren ikke kan løse jeres tvist om kontrakten direkte, skal forhandleren fortælle dig, hvad du så kan gøre, f.eks.:

Kontakt en forbrugerorganisation eller en tilsynsmyndighed

Forbrugerorganisationer i dit hjemland kan normalt:

  • give dig mere information om dine rettigheder
  • hjælpe dig med at sørge for, at de bliver overholdt.

Hvis du har et problem med en serviceudbyder, kan du også kontakte den kompetente nationale tilsynsmyndighed. Hver sektor har sin egen nationale tilsynsmyndighed, hvis præcise opgaver kan variere fra land til land. Mange tilsynsmyndigheder har specifikke procedurer for serviceudbydere i deres sektor og kan løse konflikter hurtigt og retfærdigt.

Læs mere om:

  • nationale tilsynsmyndigheder inden for elektronisk kommunikation en
  • nationale tilsynsmyndigheder/ombudsmænd i energisektoren
  • nationale tilsynsmyndigheder i finanssektoren en

De europæiske forbrugercentre

Hvis du får problemer i forbindelse med køb af varer eller tjenesteydelser i et andet EU-land, Norge eller Island, kan du kontakte et af de europæiske forbrugercentre i Det Europæiske Netværk af Forbrugercentre (ECC-Net). Disse centre kan:

  • fortælle dig om dine rettigheder ifølge EU-reglerne og den nationale forbrugerlovgivning
  • rådgive dig om, hvordan du kan følge op på din forbrugerklage
  • hjælpe dig med at nå til en mindelig løsning med en forhandler i udlandet, som du har købt varer eller tjenesteydelser af, uanset om det var online eller ansigt til ansigt
  • henvise dig til det rette organ, hvis ECC-Net ikke kan hjælpe.

De europæiske forbrugercentre kan hjælpe dig gratis, hvis:

  • du har et problem med en forhandler i et andet EU-land
  • du allerede har klaget skriftligt til forhandleren
  • du klager som privatperson og ikke på vegne af en virksomhed.

Eksempel

Sofia fra Portugal købte en bærbar computer i en spansk netbutik. Da hun modtog computeren opdagede hun, at den desværre ikke fungerede ordentligt. Forhandleren rådede hende til at sende den tilbage til fabrikanten og få den repareret. Det gjorde hun, men det varede ikke længe, før hun havde det samme problem igen.

Sofia kontaktede forhandleren igen og bad om at få pengene tilbage, men fik besked om, at dette ikke kunne lade sig gøre, før computeren var blevet repareret 3 gange. Hun besluttede så at kontakte det europæiske forbrugercenter i Portugal for at få hjælp. Det portugisiske kontor sendte sagen videre til det europæiske forbrugercenter i Spanien, som kontaktede forhandleren. Efter at det spanske forbrugercenter greb ind, hentede forhandleren computeren og gav Sofia de 445,92 euro tilbage, den havde kostet.

Selvom du kontakter forhandleren eller et europæisk forbrugercenter, som beskrevet ovenfor, har du stadig ret til at lægge sag an ved en domstol på et senere tidspunkt.

Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?

Kontakt de specialiserede hjælpetjenester

Senest tjekket: 20/11/2023
Del denne side