Navigacijska pot

Pogosta vprašanja – Osebne finance


Vprašanja smo poslali mreži evropskih centrov za varstvo potrošnikov, ki je nanje tudi odgovorila. Imate še kakšno vprašanje? Obrnite se na evropski potrošniški center v vaši državi. English

Odpiranje bančnega računa

 • Na spletu sem našel ponudbo za odprtje tekočega računa v francoski banki. Kakšne so prednosti odprtja tekočega računa v drugi državi EU? Na kaj moram biti pozoren?

  Kot rezident EU lahko kupite proizvode in storitve kjer koli v EU, vendar se lahko banke same odločijo, ali lahko pri njih odprete bančni račun.

  Preverite, kaj v praksi pomeni, da imate bančni račun v tujini. Nekateri delodajalci lahko denimo zahtevajo, da imate bančni račun v krajevni banki, kamor vam bodo nakazovali plačo.  Francoska banka pa lahko zahteva krajevni naslov prebivališča.

  Mogoče boste za odprtje bančnega računa morali priti osebno v banko, da boste dokazali istovetnost. Nekatere bančne transakcije so lahko dolgotrajnejše, če je vaš bančni račun v tujini, in težje se boste pritožili.

Splošne bančne storitve

 • Kolikšni so stroški uporabe bankomata v tujini?

  Če ste imetnik bančnega računa v evrih in želite v drugi državi EU dvigniti znesek v evrih z bančnega avtomata, ne boste plačali nič več kot pri dvigu denarja z bančnega avtomata v domači državi.

  Če želite z bančnega avtomata dvigniti drugo neevropsko valuto (danske krone, britanske funte itd.), boste morali plačati dodatne stroške.

 • Kolikšni so stroški za prenos denarja z mojega računa na račun v drugi državi EU?

  Za prenos denarja na račun v drugi državi EU vam ne smejo zaračuniti več kot za prenos denarja med dvema računama v vaši državi.

  Vendar pa bančne ustanove različno zaračunajo stroške. Po predpisih stroški prenosa denarja z bančnega računa v eni državi EU na bančni račun v drugi državi EU ne smejo presegati stroškov takega prenosa v domači državi (če gre za znesek, manjši od 50 000 EUR).

 • Moje podjetje ima zasebno pokojninsko shemo pri pokojninskem skladu v drugi državi EU. Ali je moja pokojnina varna?

  DA   – Podjetja lahko uporabijo prednosti enotnega trga EU in v drugi državi EU vzpostavijo pokojninski sklad, kar lahko pomeni tudi manj stroškov za vaše podjetje in višje pokojninske prispevke za vas.

  Pokojninski skladi morajo, ne glede na to, ali se nahajajo v domači državi ali v drugi državi EU, izpolnjevati stroga pravila, da zagotovijo visoko raven varnosti. V skladu z evropskimi predpisi o naložbah mora pokojninski sklad vaša sredstva investirati v vašo korist.

 • Na počitnicah v Združenem kraljestvu sem dvignil 100 britanskih funtov z bančnega avtomata. Banka mi je zaračunala stroške tega dviga.  Ali je to zakonito?

  DA   – Pri dvigu druge valute, ne evrov, vam banka lahko zaračuna strošek transakcije.

  Za dvig evrov v drugi državi EU vam banka ne more zaračunati več, kot bi vam zaračunala za dvig v vaši domači državi.

 • Živim v Belgiji in želim kupiti pralni stroj v Nemčiji. Ali je treba pri plačilu z bančnim nakazilom plačati bančne stroške?

  Za znesek, manjši od 50 000 EUR, vam za mednarodno bančno nakazilo v evrih v EU ne bodo zaračunali več kot za prenos med dvema bančnima računoma znotraj ene države.

  Bančno nakazilo nemškemu prodajalcu vas torej ne bo stalo več, kot če bi znesek nakazali na bančni račun v Belgiji. Banki sporočite oznako BIC in številko IBAN prodajalčevega bančnega računa, sicer vam lahko zaračunajo dodatne stroške.

Posojila in hipoteke

 • Z ženo nameravava kupiti hišo v Belgiji, kjer je žena zaposlena. Vendar banka pri obravnavi najine vloge za stanovanjsko posojilo ne upošteva mojih prihodkov (delam v Franciji). Ali gre za nezakonito diskriminacijo?

  Banke v EU se pri obravnavi vlog za stanovanjsko posojilo odločijo glede na profil tveganja.

  Državljanov EU ne smejo diskriminirati na podlagi njihovega državljanstva.  Vendar se lahko zgodi, da bo banka težje odobrila posojilo, če je vaše prebivališče, vir prihodkov  ali  lokacija nepremičnine v drugi državi.

Zavarovanje

 • Pri nakupu hiše v tujini sem zavaroval lastninsko pravico.  V moji državi zavarovanje lastninske pravice zajema tudi zavarovanje pravnih stroškov, če pride do težav pri priznanju lastništva. Zavarovalna polica za mojo novo hišo ne vsebuje nobenih podatkov o pravnih stroških. Ali so vključeni?

  NI NUJNO   – V mnogih državah EU sta zavarovanje lastninske pravice in zavarovanje pravnih stroškov ločena. Mogoče boste morali posebej skleniti zavarovanje pravnih stroškov.

Pomoč in svetovanje