Cale de navigare

Întrebări şi răspunsuri - Servicii financiare


Aceste întrebări au fost adresate unui serviciu european de consiliere a consumatorilor. Aveţi alte întrebări? Contactaţi Centrul european pentru consumatori din ţara dumneavoastră. English

Deschiderea unui cont bancar

 • Navigând pe internet, am descoperit o ofertă de cont curent propusă de o bancă din Franţa. Ce avantaje am dacă îmi deschid un cont curent în altă ţară din UE şi la ce riscuri mă expun?

  Ca cetăţean european puteţi cumpăra bunuri şi servicii din orice ţară a UE. Totuşi, băncile au dreptul de a decide dacă acceptă sau nu cererea de deschidere a unui cont curent.

  Trebuie totuşi să vă gândiţi bine la consecinţele practice pe care le implică deschiderea unei cont bancar în străinătate. De exemplu, unii angajatori nu acceptă să transfere salariile decât în conturi deschise la bănci locale. Totodată, banca franceză a cărei ofertă vă interesează v-ar putea cere să îi comunicaţi o adresă locală.

  De asemenea, aţi putea fi nevoit să mergeţi personal la bancă pentru a vă declina identitatea. Unele tranzacţii bancare obişnuite ar putea dura mai mult în cazul în care contul dumneavoastră este deschis la o bancă din străinătate, iar dacă doriţi să înaintaţi o plângere, s-ar putea să vă confruntaţi cu mai multe dificultăţi.

Servicii bancare curente

 • Am fost în vacanţă în Regatul Unit şi am scos 100 de lire de la un bancomat. Potrivit ultimului extras de cont, se pare că am fost taxat pentru această operaţiune. Este legal?

  DA - Dacă retrageţi o sumă de bani într-o monedă diferită de euro, băncile implicate în tranzacţie vă pot percepe taxe.

  Dacă suma respectivă este în euro, banca nu vă poate aplica un comision mai mare decât cel perceput în cazul tranzacţiilor efectuate în propria ţară.

 • Ce comision mi se percepe dacă transfer bani din contul meu într-un cont deschis în altă ţară a UE?

  Într-o astfel de situaţie nu vi se poate percepe un comision mai mare decât cel aplicat în cazul unui transfer între două conturi deschise pe teritoriul aceleiaşi ţări.

  Trebuie să ştiţi însă că valoarea comisionului  variază de la o instituţie la alta. Singura cerinţă legală prevede că taxele pentru un transfer bancar în altă ţară a UE nu trebuie să fie mai mari decât cele aplicabile la nivel naţional pentru acelaşi tip de transfer (cu condiţia ca suma transferată să fie mai mică de 50 000 de euro).

 • Ce taxe trebuie să plătesc dacă scot bani de la un bancomat din străinătate?

  Dacă aveţi un cont bancar în euro şi doriţi să retrageţi o sumă în euro de la un bancomat din altă ţară a UE, nu va trebui să plătiţi mai mult decât dacă aţi retrage bani în ţara dumneavoastră.

  Dacă este vorba despre altă monedă (coroană daneză, liră sterlină, leu, etc.), va trebui să plătiţi taxe suplimentare.

 • Locuiesc în Belgia şi vreau să cumpăr o maşină de spălat de la un vânzător din Germania. Dacă efectuez un transfer bancar va trebui să plătesc un comision?

  Pentru sume mai mici de 50 000 de euro, un transfer în euro între două bănci din state membre diferite nu ar trebui să coste mai mult decât un transfer între două bănci din aceeaşi ţară.

  Prin urmare, transferul bancar către vânzătorul din Germania nu va costa mai mult decât efectuarea unei plăţi într-un cont bancar din Belgia. Nu uitaţi să-i comunicaţi băncii dumneavoastră codurile BIC şi IBAN corespunzătoare contului bancar al vânzătorului. Dacă nu faceţi acest lucru, aţi putea plăti taxe suplimentare.

 • Sistemul de pensii private al companiei pentru care lucrez este gestionat de un fond de pensii din altă ţară a UE. Drepturile mele de pensie vor fi protejate?

  DA - Companiile pot beneficia de avantajele oferite de piaţa unică europeană pentru a înfiinţa fonduri de pensii în altă ţară a UE. În acest fel, compania ar putea economisi bani, iar dumneavoastră aţi putea beneficia de prestaţii mai mari.

  Indiferent de ţara în care se înfiinţează, fondurile de pensii trebuie să urmeze reguli stricte pentru a garanta un nivel ridicat de securitate. Potrivit normelor europene în materie de investiţii, fondurile de pensii trebuie să investească banii ţinând cont de interesele dumneavoastră.

Credite, împrumuturi, ipoteci

 • Soţia mea lucrează în Belgia şi am dori să ne cumpărăm o casă în această ţară. Am solicitat un credit ipotecar, dar banca nu vrea să ia în considerare şi salariul meu, pentru că locul meu de muncă este în Franţa. Avem de-a face cu un caz de discriminare ilegală?

  Când se hotărăsc să accepte o solicitare de credit ipotecar, băncile din UE iau decizii comerciale pe baza profilului de risc al creditului propus.

  Băncile nu au voie să manifeste discriminare faţă de cetăţenii europeni, pe motiv de naţionalitate.  Totuşi, ţara de reşedinţă, sursa veniturilor sau locul în care se situează proprietatea care urmează a fi ipotecată ar putea ridica unele probleme în momentul solicitării împrumutului.

Asigurări

 • Am încheiat o poliţă de asigurare de titlu de proprietate când am cumpărat o casă în străinătate. În ţara mea, acest tip de asigurare acoperă cheltuielile judiciare în cazul în care apar probleme cu recunoaşterea proprietăţii. Contractul de asigurare al noii mele case nu conţine dispoziţii specifice privind protecţia juridică. Se presupune că aceasta este inclusă?

  NU NEAPĂRAT - În multe ţări europene asigurarea de titlu şi protecţia juridică sunt două lucruri separate. Aveţi nevoie de o altă poliţă de asigurare, care să acopere cheltuielile judiciare.

Ajutor