Kruimelpad

Veelgestelde vragen - Persoonlijke financiën


Deze vragen werden gesteld aan en beantwoord door een Europese consumentenorganisatie. Hebt u vragen? Neem contact op met uw Europees bureau voor consumentenvoorlichting. English

Een bankrekening openen

 • Ik heb op internet een aanbieding gezien voor een lopende rekening bij een bank in Frankrijk. Heeft het voordelen om een rekening te openen in een ander EU-land? Wat zijn de risico's?

  Als inwoner van de EU kunt u overal in de EU goederen en diensten kopen. Banken kunnen echter weigeren om een rekening voor u te openen.

  U moet goed nagaan wat het voor u in de praktijk zou betekenen om een rekening in het buitenland te hebben. Zo eisen sommige werkgevers dat u een rekening heeft in het land waar u werkt, zodat ze daarop het loon kunnen uitbetalen. En omgekeerd kan een bank in het buitenland eisen dat u een adres hebt in dat land zelf.

  U moet persoonlijk naar de bank gaan als u een rekening wilt openen omdat u uw identiteit moet bewijzen. Sommige gewone transacties kunnen langer duren bij een bank in het buitenland en ook is het soms moeilijker om een klacht in te dienen.

Dagelijks bankieren

 • De pensioenregeling van mijn bedrijf wordt beheerd door een pensioenfonds in een ander EU-land. Is mijn pensioen beschermd?

  JA   - Bedrijven kunnen profiteren van de voordelen van interne EU-markt door pensioenfondsen op te zetten in een ander EU-land. Dit kan voordeliger zijn voor uw bedrijf en u eventueel meer rendement opleveren.

  Ieder pensioenfonds moet, in welk EU-land het ook gevestigd is, voldoen aan strenge voorschriften voor optimale zekerheid. De EU-regels voor investeringen bepalen bijvoorbeeld dat uw belang voorop moet staan wanneer pensioenfondsen uw geld investeren.

 • Hoeveel moet ik betalen als ik geld van mijn rekening overschrijf naar een rekening in een ander EU-land?

  U hoeft nooit méér te betalen voor het overschrijven naar een rekening in een ander EU-land dan voor een overschrijving naar een rekening in eigen land.

  De kosten verschillen wel per bank. De enige wettelijke eis is dat de kosten van een overschrijving naar een ander EU-land (voor bedragen tot 50.000 euro) niet hoger zijn dan voor een vergelijkbare overschrijving in eigen land.

 • Ik woon in België en wil een wasmachine kopen bij een Duitse verkoper. Moet ik bankkosten betalen als ik per overschrijving betaal?

  Voor een bedrag onder de 50.000 euro kost een internationale overschrijving in euro's u niet meer dan een overschrijving tussen twee bankrekeningen in hetzelfde land.

  Uw overschrijving naar Duitsland kost u dus niet meer dan een overschrijving naar een rekening in België. Geef uw bank de BIC- en IBAN-codes voor de rekening van de verkoper. Als u dat niet doet, kan de bank u iets extra's laten betalen.

 • Toen ik in Engeland op vakantie was heb ik daar 100 pond uit een automaat gehaald. Op mijn laatste bankafschrift zie ik dat ik voor die afhaling extra kosten heb moeten betalen. Is dit legaal?

  JA   - Als u geld afhaalt in een andere munteenheid dan euro's, mogen de betrokken banken u iets extra's aanrekenen.

  Als u in een ander EU-land euro's afhaalt, dan mag de bank u niet meer aanrekenen dan voor dezelfde transactie in eigen land.

 • Wat moet ik betalen als ik in het buitenland geld uit een automaat haal?

  Heeft u een bankrekening in euro's en haalt u in een ander EU-land euro's uit een automaat, dan betaalt u niet meer dan in eigen land.

  Haalt u geld af in een andere munteenheid (Deense kronen, Britse ponden enz.), dan zult u iets extra's moeten betalen.

Kredieten, leningen en hypotheken

 • Mijn vrouw en ik willen een huis kopen in België, waar zij werkt. Haar bank houdt echter geen rekening met mijn salaris bij de hypotheekaanvraag (ik werk in Frankrijk). Is dat geen onwettige discriminatie?

  Banken in de EU beslissen op basis van een afweging van de risico's van de lening of zij uw hypotheekaanvraag inwilligen.

  Daarbij mogen ze EU-burgers niet discrimineren op basis van nationaliteit.  Maar als uw woonplaats, uw bron van inkomsten, en het onroerend goed niet allemaal in hetzelfde land liggen, dan is het soms moeilijk om een hypootheek te krijgen.

Verzekeringen

 • Ik heb een eigendomsverzekering genomen toen ik een huis in het buitenland kocht. In mijn eigen land dekt die verzekering de juridische kosten bij een eventuele betwisting van de eigendom. In de verzekeringspolis bij mijn nieuwe huis staat niets over juridische kosten, zijn die wel gedekt?

  NIET AUTOMATISCH   - In veel EU-landen zijn de eigendomsverzekering en de rechtsbijstandverzekering twee verschillende verzekeringen. Misschien moet u zich dus bijverzekeren tegen juridische kosten.

Hulp en advies