Navigációs útvonal

Gyakran feltett kérdések – Személyes pénzügyek


Az alábbi kérdések az európai fogyasztóvédelmi tanácsadó szolgálatok egyikéhez érkeztek be. A kérdéseket a szolgálat munkatársai válaszolták meg.  Ha Önnek is vannak kérdései, azt tanácsoljuk, forduljon a helyi Európai Fogyasztói Központhoz. English

Bankszámlanyitás

 • Böngészés közben az interneten egy franciaországi bank folyószámlákra vonatkozó ajánlatára akadtam, amely felkeltette érdeklődésemet. Milyen előnyöm származhat abból, illetve milyen kockázatokkal jár, ha folyószámlát nyitok külföldön, egy másik EU-tagországban?

  Az EU lakosaként Ön bárhol vásárolhat termékeket és szolgáltatásokat az EU területén. A bankok azonban szabadon dönthetnek arról, engedélyezik-e Önnek, hogy bankszámlát nyisson náluk.

  Érdemes alaposan átgondolnia, mit jelent a gyakorlatban az, ha Önnek külföldön bankszámlája van. Egyes munkaadók például ragaszkodnak ahhoz, hogy a munkavállaló a munkahely szerinti országban rendelkezzen bankszámlával, ahova átutalhatják a fizetését. Az is előfordulhat, hogy a szóban forgó francia bank feltételül szabja azt, hogy Önnek lakóhelye legyen Franciaországban.

  A bankszámlanyitáshoz valószínűleg személyesen meg kell jelennie a bankban, hogy személyazonosságát igazolja. Előfordulhat, hogy az általános banki műveletek is hosszabb ideig tartanak, ha a folyószámla külföldön van, és a panasztétel is nehezebbnek bizonyulhat.

Napi bankügyletek

 • A cégem magánnyugdíjrendszerét olyan nyugdíjalap működteti, melynek székhelye egy másik uniós országban van. Biztonságban van-e a nyugdíjam?

  IGEN   – A cégek kamatoztathatják az EU egységes piacának előnyeit, és nyugdíjalapokat hozhatnak létre más uniós országokban. Ez a cégeknek megtakarítást, Önnek pedig magasabb nyugellátást jelenthet.

  A nyugdíjalapoknak, akár az Ön hazájában, akár más uniós tagállamban van a székhelyük, szigorú prudenciális szabályoknak kell eleget tenniük, hogy magas szintű védelmet biztosítsanak. Az uniós befektetési szabályok például arra kötelezik a nyugdíjalapokat, hogy ügyfeleik érdekeit a lehető legjobban szolgálják, amikor pénzüket befektetik.

 • Bankjegykiadó automatából 100 fontot vettem fel az Egyesült Királyságban, ahol szabadságomat töltöttem. A bankom által legutóbb küldött bankszámlakivonat azt mutatja, hogy díjat számoltak fel a pénzfelvételért. Jogszerűen jártak-e el?

  IGEN   – Ha Ön nem eurót , hanem más valutát vesz ki az automatából, a tranzakciót lebonyolító bankok díjat számíthatnak fel Önnek a műveletért.

  Ha Ön eurót vesz ki külföldön egy bankautomatából az EU területén, a bank nem számíthat fel többet a műveletért, mint amennyit akkor számítana fel, ha Ön a hazájában venné fel pénzt.

 • Belgiumban élek, és mosógépet szeretnék vásárolni egy német kereskedőtől. Kell-e bankköltségekre számítanom, ha átutalással fizetek?

  Az 50 000 eurónál kisebb összegű átutalások esetében az euróban történő nemzetközi átutalások az Európai Unión belül nem kerülnek többe, mint a belföldi bankközi átutalások.

  A német kereskedő javára történő átutalásért tehát Önnek nem kell többet fizetnie, mint amennyit akkor fizet, ha belga bankszámlára utal át pénzt. Fontos, hogy Ön a kereskedő bankszámlájához tartozó nemzetközi (IBAN) bankszámlaszámot és a bankazonosító (BIC) kódot is megadja a bankjának, különben előfordulhat, hogy pluszköltségeket kell fizetnie.

 • Mennyit kell fizetnem azért, ha külföldön bankjegy-automatából pénzt veszek fel?

  Ha Önnek eurószámlája van, és euróban vesz fel készpénzt a bankjegy-automatából egy másik uniós országban, a műveletért nem kell többet fizetnie, mint amennyit hazájában fizetne.

  Ha nem eurót, hanem más valutát (dán koronát, font sterlinget stb.) vesz ki az automatából, Önnek pluszköltségekre kell számítania.

 • Mennyit számít fel a bank azért, ha pénzt utalok át a számlámról egy másik uniós országbeli számlára?

  Ha Ön uniós országban él, és pénzt utal át egy másik uniós országba, a bank nem számíthat fel a belföldi átutalások díjánál nagyobb összeget a műveletért.

  Fontos tudni azonban, hogy a különböző pénzintézetek díjszabása különbözik egymástól. Az egyetlen jogi követelmény ebből a szempontból az, hogy egy adott bank nem számíthat fel magasabb díjat a más uniós országokba irányuló átutalásokért, mint amennyibe az ugyanolyan típusú belföldi átutalás kerül (feltéve, hogy az átutalt összeg kevesebb, mint 50 000 euró).

Hitelek, kölcsönök és jelzáloghitelek

 • Házat szeretnénk venni Belgiumban, ahol a feleségem munkahelye van. A feleségem bankja azonban a hiteligénylésünk elbírálása során nem akarja figyelembe venni az én fizetésemet (én ugyanis Franciaországban dolgozom). Nem minősül-e ez jogellenes diszkriminációnak?

  Az Európai Unióban működő bankok gazdasági alapon, a kérdéses hitel kockázati profilja alapján döntenek arról, hogy elfogadják-e az Ön hitelkérelmét vagy sem.

  A bankok egyetlen uniós polgárral szemben sem alkalmazhatnak hátrányos megkülönböztetést az illető állampolgársága alapján.  Ennek ellenére a jelzáloghitel megszerzését gyakran megnehezíti, ha a lakóhely, a munkahely és a megvenni kívánt ingatlan nem ugyanabban az országban található.

Biztosítás

 • Házat vásároltam külföldön, és jogcímbiztosítást kötöttem rá. Abban az országban, ahol élek, a tulajdonjog elismerésével kapcsolatos problémák esetén a jogcímbiztosítás a jogi költségeket is fedezi. Az új házamra kötött biztosítási szerződés azonban nem tartalmaz semmilyen rendelkezést a jogi költségek tekintetében. Vajon biztosításom kiterjed-e ezekre a költségekre?

  NEM FELTÉTLENÜL   – Sok uniós országban a jogcímbiztosítás és a jogvédelmi biztosítás két külön biztosítási fajtának minősül. Előfordulhat, hogy Önnek külön biztosítást kell kötnie az esetleges jogi költségek fedezésére.

Segítség és tanácsadás

Segítség és tanácsadás

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Kérjen tanácsot az Önt megillető uniós jogokkal kapcsolatban / Tagállami hatóságokkal kapcsolatos problémák megoldása