Navigointipolku

Usein kysyttyä – Henkilökohtaiset raha-asiat


Euroopan kuluttajakeskuksen neuvontapalvelu on vastannut näihin sille lähetettyihin kysymyksiin. Haluaisitko sinäkin kysyä jotain? Ota yhteyttä paikalliseen Euroopan kuluttajakeskukseen. English

Pankkitilin avaaminen

 • Netissä surffatessani löysin ranskalaisen pankin tarjouksen käyttötileistä. Mitä hyötyä on käyttötilin avaamisesta toisessa EU-maassa? Mitä riskejä siihen liittyy?

  Koska asut EU:ssa, voit ostaa tuotteita ja palveluita kaikkialta EU:sta. Pankit voivat kuitenkin vapaasti päättää, avaavatko ne sinulle tiliä.

  Ota erittäin tarkasti selvää siitä, mitä käytännön seurauksia sinulle on ulkomaisesta pankkitilistä. Eräät työnantajat saattavat esimerkiksi vaatia, että sinulla on paikallinen pankkitili palkanmaksua varten. Toisaalta ranskalainen pankki, jonka tileistä olet kiinnostunut, saattaa vaatia, että sinulla on oltava ranskalainen osoite.

  Voit mahdollisesti joutua käymään pankissa henkilökohtaisesti tilin avaamista varten, jotta henkilöllisyytesi voidaan todentaa. Eräät tavalliset pankkitapahtumat saattavat kestää kauemmin, jos tilisi on ulkomailla, ja valituksen tekeminen saattaa olla vaikeampaa.

Pankkiasiointi

 • Asun Belgiassa, ja aion ostaa pesukoneen saksalaiselta myyjältä. Joudunko maksamaan ylimääräisiä pankin kuluja, jos maksan pankkisiirrolla?

  Alle 50 000 euron suuruinen kansainvälinen, euromääräinen pankkisiirto EU-maiden välillä ei maksa enempää kuin kahden samassa maassa sijaitsevan tilin välillä tehty tilisiirto.

  Saksalaiselle myyjälle tehtävä pankkisiirto ei siis maksa sinulle enempää kuin belgialaiselle tilille tehtävä tilisiirto. Muista ilmoittaa pankillesi myyjän pankkitilin BIC-koodi ja IBAN-tilinumero. Jos unohdat ilmoittaa ne, voit joutua maksamaan ylimääräistä.

 • Miten paljon joudun maksamaan kuluja, jos siirrän rahaa omalta tililtäni toisessa EU-maassa olevalle tilille?

  Kun siirrät rahaa toisessa EU-maassa olevalle tilille, sinulta voidaan veloittaa enintään yhtä suuri summa kuin tilisiirrosta kahden omassa maassasi olevan tilin välillä.

  Erilaisista maksuista perittävät veloitukset vaihtelevat huomattavasti eri rahoituslaitoksilla. Lainsäädäntö edellyttää vain, että toiseen EU-maahan tehtävästä tilisiirrosta voidaan veloittaa enintään yhtä paljon kuin maan sisällä tehtävästä samantyyppisestä tilisiirrosta (silloin, kun siirrettävä summa on alle 50 000 euroa).

 • Mitä maksuja peritään pankkiautomaatin käytöstä ulkomailla?

  Jos sinulla on euromääräinen pankkitili ja nostat euroja toisen maan pankkiautomaatista, maksat vain saman verran kuin nostosta omassa maassasi.

  Jos nostat pankkiautomaatista muuta valuuttaa kuin euroja (Tanskan kruunuja, Ison-Britannian puntia tms.), joudut maksamaan ylimääräistä.

 • Nostin pankkiautomaatista sata puntaa, kun olin lomalla Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Tiliotteesta käy ilmi, että minulta perittiin nostosta maksu. Onko se laillista?

  KYLLÄ – Jos nostat muuta valuuttaa kuin euroja, maksutapahtumassa mukana olevat pankit saattavat periä tästä maksun.

  Kun nostat euroja toisessa EU-maassa, pankki ei saa veloittaa siitä enempää kuin omassa maassasi tekemästäsi vastaavanlaisesta nostosta.

 • Yrityksessäni käytössä olevan yksityisen eläkevakuutuksen tarjoaa toisessa EU-maassa toimiva eläkerahasto. Ovatko eläke-etuni turvassa?

  KYLLÄ – Yritykset voivat käyttää hyväkseen EU:n yhtenäismarkkinoita ja säästää eläkevaroja toiseen EU-maahan. Näin yrityksesi saattaa säästää rahaa ja sinä voit saada parempia eläke-etuja.

  Sekä omassa maassasi että muissa EU-maissa toimivien eläkerahastojen on noudatettava toiminnan vakavaraisuutta koskevia tiukkoja sääntöjä, joilla varmistetaan toiminnan turvallisuus. EU:n sijoituksia koskevissa säännöissä edellytetään esimerkiksi, että eläkerahastot sijoittavat rahasi sinun kannaltasi mahdollisimman edullisesti.

Lainat ja luotot

 • Haluaisin ostaa vaimoni kanssa talon Belgiasta, jossa vaimoni on töissä. Hänen pankkinsa ei kuitenkaan ota huomioon minun palkkaani asuntolainahakemustamme arvioidessaan (olen itse töissä Ranskassa). Eikö tässä ole kyse laittomasta syrjinnästä?

  EU:ssa toimivat pankit päättävät liiketoiminnallisin perustein ja haetun lainan riskiprofiilin perusteella, hyväksyvätkö ne lainahakemuksen.

  Pankit eivät saa syrjiä EU-kansalaisia heidän kansalaisuutensa perusteella.  Tästä huolimatta on mahdollista, että asuinmaa, työskentelymaa tai lainoitettavan asunnon sijaintimaa saattaa muodostaa ongelman lainansaannin kannalta, jos nämä ovat eri maita.

Vakuutukset

 • Otin omistusoikeusvakuutuksen samalla kun ostin talon ulkomailta. Kotimaassani omistusoikeusvakuutus kattaa oikeudenkäyntikulut, jos omistussuhteiden tunnustamisessa on epäselvyyttä. Uuden taloni vakuutussopimuksessa ei mainita mitään oikeudenkäyntikuluista. Sisältyvätkö ne vakuutukseen?

  EIVÄT VÄLTTÄMÄTTÄ – Useissa EU-maissa omistusoikeusvakuutus ja oikeusturvavakuutus katsotaan erillisiksi vakuutuksiksi. Oikeudenkäyntikuluja varten voit joutua ottamaan erillisen vakuutuksen.

Apua ja neuvoja