Διαδρομή πλοήγησης

Συχνές ερωτήσεις - Προσωπικές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες


Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις αυτές δόθηκαν από ευρωπαϊκή υπηρεσία παροχής συμβουλών σε καταναλωτές. Έχετε άλλες ερωτήσεις; Επικοινωνήστε με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτών στη χώρα σας. English

Άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού

 • Βρήκα τυχαία στο Διαδίκτυο μια προσφορά για λογαριασμούς όψεως σε τράπεζα της Γαλλίας. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποιοι οι κίνδυνοι σχετικά με το άνοιγμα λογαριασμού όψεως σε άλλη χώρα της ΕΕ;

  Ως κάτοικος της ΕΕ, μπορείτε να αγοράζετε προϊόντα και υπηρεσίες οπουδήποτε στην ΕΕ. Οι τράπεζες, ωστόσο, είναι ελεύθερες να αποφασίζουν αν θα σας ανοίξουν λογαριασμό.

  Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για το τι ακριβώς σημαίνει για σας στην πράξη το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, ορισμένοι εργοδότες μπορεί να θέλουν οπωσδήποτε να έχετε τοπικό τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο θα καταθέτουν τον μισθό σας. Η γαλλική τράπεζα για την οποία ενδιαφέρεστε μπορεί επίσης να θέτει ως όρο το να έχετε διεύθυνση στη Γαλλία.

  Μπορεί να χρειαστεί να ανοίξετε οι ίδιοι τον λογαριασμό σας στην τράπεζα, ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία σχετικά με την ταυτότητά σας. Ορισμένες συνήθεις τραπεζικές συναλλαγές μπορεί να διαρκούν περισσότερο αν ο λογαριασμός σας βρίσκεται στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα ενδεχομένως να σας είναι δυσκολότερο να υποβάλετε κάποια καταγγελία.

Συνήθεις τραπεζικές συναλλαγές

 • Ζω στο Βέλγιο και θέλω να αγοράσω ένα πλυντήριο από Γερμανό πωλητή. Θα επιβαρυνθώ με τραπεζικά έξοδα αν πληρώσω μεταφέροντας χρήματα μέσω τραπέζης;

  Για ποσό μικρότερο των 50.000 μια διεθνής τραπεζική μεταφορά σε ευρώ εντός της ΕΕ δεν κοστίζει περισσότερο από μια μεταφορά μεταξύ δύο τραπεζικών λογαριασμών στην ίδια χώρα.

  Συνεπώς, η μεταφορά χρημάτων στον Γερμανό πωλητή δεν θα σας κοστίσει περισσότερο από μια ανάλογη μεταφορά σε βελγικό λογαριασμό. Θα πρέπει να δώσετε στην τράπεζά σας τους κωδικούς BIC και IBAN το τραπεζικού λογαριασμού του πωλητή. Αν δεν τους δώσετε, ίσως χρειαστεί να επιβαρυνθείτε περισσότερο.

 • Πήρα 100 λίρες από ένα ATM στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου βρισκόμουν για διακοπές. Βλέπω στο τελευταίο απόκομμα του λογαριασμού μου ότι χρεώθηκα για την ανάληψη. Είναι νόμιμη αυτή η χρέωση;

  ΝΑΙ   - Αν κάνετε ανάληψη άλλων νομισμάτων εκτός του ευρώ, η τράπεζα μπορεί να σας χρεώσει.

  Όταν κάνετε ανάληψη ευρώ σε άλλη χώρα της ΕΕ, η τράπεζα δεν μπορεί να σας χρεώσει περισσότερο από αυτό που ισχύει για τέτοιου είδους συναλλαγές στη χώρα σας.

 • Πόσο επιβαρύνομαι όταν χρησιμοποιώ μηχάνημα αυτόματης συναλλαγής (ATM ) στο εξωτερικό;

  Αν έχετε τραπεζικό λογαριασμό σε ευρώ και χρησιμοποιείτε ΑΤΜ για ανάληψη ευρώ σε άλλη χώρα της ΕΕ, η επιβάρυνσή σας είναι ακριβώς η ίδια με αυτή που ισχύει για την ανάληψη χρημάτων στη χώρα σας.

  Αν πραγματοποιείτε ανάληψη από ATM σε νόμισμα εκτός του ευρώ (δανικές κορόνες, λίρες στερλίνες, κ.λπ.), έχετε μεγαλύτερη επιβάρυνση.

 • Πόσο θα επιβαρυνθώ αν μεταφέρω χρήματα από τον λογαριασμό μου σε λογαριασμό σε άλλη χώρα της ΕΕ;

  Δεν μπορείτε να επιβαρυνθείτε για τη μεταφορά χρημάτων σε λογαριασμό σε άλλη χώρα της ΕΕ περισσότερο από όσο επιβαρύνεστε για τη μεταφορά από λογαριασμό σε λογαριασμό στη χώρα σας.

  Οι επιβαρύνσεις για διάφορες πληρωμές  ποικίλλουν από τράπεζα σε τράπεζα. Ο μόνος κανόνας που ισχύει είναι ότι η επιβάρυνση για μεταφορά σε άλλη χώρα της ΕΕ δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερη από την επιβάρυνση για τον ίδιο τύπο συναλλαγής στο εσωτερικό της χώρας (εφόσον το μεταφερόμενο ποσό είναι μικρότερο από 50.000 ευρώ).

 • Το ιδιωτικό σύστημα συνταξιοδότησης της εταιρείας μου υπάγεται σε ταμείο συντάξεων άλλης χώρας της ΕΕ. Προστατεύονται τα συνταξιοδοτικά μου δικαιώματα;

  ΝΑΙ   - Οι εταιρείες μπορούν να αξιοποιούν τα πλεονεκτήματα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ συστήνοντας ταμεία συντάξεων σε άλλη χώρα της ΕΕ. Έτσι, η εταιρεία σας μπορεί να εξοικονομεί πόρους και εσείς να έχετε καλύτερους όρους συνταξιοδότησης.

  Ανεξάρτητα από το εάν τα ταμεία συντάξεων είναι εγκατεστημένα στη δική σας ή άλλη χώρα της ΕΕ, οφείλουν να εφαρμόζουν αυστηρούς κανόνες προληπτικής εποπείας για υψηλό βαθμό ασφάλειας. Οι κανόνες της ΕΕ σχετικά με τις επενδύσεις, για παράδειγμα, επιβάλλουν στα ταμεία να επενδύουν τα χρήματά σας κατά τρόπο που να εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά σας.

Πιστώσεις, δάνεια και υποθήκες

 • Η σύζυγός μου και εγώ θέλουμε να αγοράσουμε ένα σπίτι στο Βέλγιο, όπου εργάζεται. Όμως, η τράπεζά της δεν συνυπολογίζει τον μισθό μου για την εξέταση της αίτησής της για ενυπόθηκο δάνειο (εγώ εργάζομαι στη Γαλλία). Μήπως πρόκειται για παράνομη διακριτική μεταχείριση;

  Οι τράπεζες στην ΕΕ λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με την αποδοχή ή την απόρριψη αιτήσεων για ενυπόθηκα δάνεια βάσει του κινδύνου που ενέχει το προτεινόμενο δάνειο.

  Οι τράπεζες δεν επιτρέπεται να κάνουν διακρίσεις με βάση την υπηκοότητα πολιτών της ΕΕ.  Ωστόσο, αν η χώρα διαμονής, καταγωγής ή εργασίας σας δεν είναι ίδια με τη χώρα στην οποία βρίσκεται το ακίνητο που πρόκειται να υποθηκεύσετε, μπορεί να υπάρξουν δυσκολίες όσον αφορά τη χορήγηση ενυπόθηκου δανείου.

Ασφαλιστικός κλάδος

 • Όταν αγόρασα σπίτι στο εξωτερικό, αγόρασα και μια ασφάλεια τίτλων κυριότητας. Στη χώρα μου αυτή η ασφάλεια καλύπτει τα δικαστικά έξοδα σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα αναγνώρισης της ιδιοκτησίας. Το ασφαλιστικό συμβόλαιο για το νέο μου σπίτι δεν περιέχει ειδικούς όρους για δικαστικά έξοδα. Καλύπτονται τα έξοδα αυτά από την ασφάλεια;

  ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ   - Σε πολλές χώρες της ΕΕ, η ασφάλεια τίτλων κυριότητας είναι ξεχωριστή από την ασφάλεια για δικαστικά έξοδα. Ίσως χρειαστεί να αγοράσετε άλλη ασφάλεια για να καλύψετε τα δικαστικά έξοδα.

Βοήθεια και Συμβουλές

Βοήθεια και Συμβουλές

Επικοινωνήστε με ειδικευμένες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Μάθετε για τα δικαιώματα που έχετε ως ευρωπαίος πολίτης / Προβλήματα με δημόσιες αρχές