Sti

Spørgsmål og svar – Privatøkonomi


Disse spørgsmål blev stillet til og besvaret af en europæisk rådgivningstjeneste for forbrugere. Har du dine egne spørgsmål? Kontakt dit lokale europæiske forbrugercenter. English

At åbne en bankkonto

 • På nettet har jeg fundet et tilbud på at oprette en anfordringskonto i en bank i Frankrig. Hvad er fordelene ved at have en konto i et andet EU-land? Hvilke risici er der?

  Som EU-borger kan du købe varer og tjenesteydelser overalt i EU. Bankerne kan dog selv afgøre, om de vil give dig en konto.

  Du skal være meget opmærksom på, hvad det kommer til at betyde for dig at have en bankkonto i udlandet i praksis. For eksempel vil nogle arbejdsgivere insistere på, at du skal have en konto i en lokal bank, som de kan indbetale din løn på. Eller måske kræver den franske bank, du er interesseret i, at du har adresse i Frankrig.

  Måske skal du selv møde op i banken for at åbne en konto og dermed bevise din identitet. Nogle almindelige banktransaktioner kan tage længere, hvis du har konto i udlandet, og det kan være sværere for dig at klage.

Daglig brug af banken

 • Hvad er gebyret for at bruge en pengeautomat i udlandet?

  Hvis du har en bankkonto i euro og hæver euro i et andet EU-land, skal du ikke betale mere, end du gør, når du hæver penge i dit hjemland.

  Hvis du hæver andre valutaer end euro (danske kroner, pund osv.) i en pengeautomat, skal du betale ekstragebyrer.

 • Hvor meget skal jeg betale i gebyrer for at overføre penge fra min konto til en konto i et andet EU-land?

  Bankerne må ikke tage mere for at overføre penge til en konto i et andet EU-land, end de gør for en overførsel mellem to konti i dit hjemland.

  Gebyrerne for forskellige betalinger varierer fra bank til bank. Det eneste lovkrav er, at gebyret for en overførsel til et andet EU-land ikke må være højere end for samme type overførsel inden for landets grænser (for beløb på under 50 000 euro).

 • Jeg bor i Belgien og vil gerne købe en vaskemaskine af en tysk forhandler. Skal jeg betale et gebyr for at lave en bankoverførsel?

  Når beløbet er under 50 000 euro koster en international bankoverførsel i euro inden for EU ikke mere end en overførsel mellem to bankkonti i samme land.

  Din bankoverførsel til den tyske forhandler vil derfor ikke koste dig mere, end hvis du overførte pengene til en bankkonto i Belgien. Husk at give din bank BIC- og IBAN-koderne til forhandlerens bankkonto. Ellers kan du komme til at betale ekstra.

 • Jeg hævede 100 pund i en pengeautomat i England under min ferie. På det seneste kontoudtog kan jeg se, at jeg kom til at betale et gebyr for at hæve pengene. Er det lovligt?

  JA   - Hvis ud hæver andre valutaer end euro, kan de banker, der er med i transaktionen, kræve gebyrer.

  Når du hæver euro i et andet EU-land, må banken ikke kræve mere, end den ville, hvis du hævede euro i dit hjemland.

 • Min virksomheds private pensionsordning drives af en pensionskasse i et andet EU-land. Er mine pensionsydelser beskyttet?

  JA   - Virksomhederne kan udnytte fordelene ved EU's indre marked til at oprette pensionskasser i et andet EU-land. Det kan give omkostningsbesparelser for din virksomhed og mulighed for højere pensionsydelser til dig.

  Pensionskasser skal følge strenge forsigtighedsregler for at skabe størst mulig sikkerhed, uanset om de ligger i dit hjemland eller et andet EU-land. EU's investeringsregler siger f.eks., at pensionskasserne skal investere dine penge i din bedste interesse.

Kredit, lån og realkredit

 • Min kone og jeg vil gerne købe et hus i Belgien, hvor hun arbejder. Imidlertid vil banken ikke tage hensyn til min løn, når de skal vurdere vores ansøgning om et huslån (jeg arbejder i Frankrig). Er det ikke ulovlig forskelsbehandling?

  Banken træffer en kommerciel afgørelse om, hvorvidt de vil godkende jeres ansøgning om et huslån på grundlag af lånets risikoprofil.

  Bankerne må ikke forskelsbehandle EU-borgere på grund af deres nationalitet.  Dog kan dit bopælsland, din indtægtskildes placering eller ejendommens beliggenhed ofte gøre det vanskeligt at få et huslån på tværs af grænserne.

Forsikring

 • Jeg tegnede en ejendomsretsforsikring, da jeg købte et hus i udlandet. I mit hjemland dækker en ejendomsretsforsikring sagsomkostningerne, hvis der opstår problemer med anerkendelse af ejendomsretten. Forsikringspolicen for mit nye hus indeholder ikke noget specifikt om sagsomkostninger - er de dækket?

  IKKE NØDVENDIGVIS   - I mange EU-lande omfatter ejendomsretsforsikring ikke forsikring mod sagsomkostninger. Du er måske nødt til at tegne en særskilt forsikring, der dækker sagsomkostninger.

Hjælp og rådgivning

Hjælp og rådgivning

Kontakt de specialiserede hjælpetjenester

Få rådgivning om dine EU-rettigheder / Løs problemer med en offentlig myndighed