Kruimelpad

Delen op 
	Delen op Facebook
 
	Delen op Twitter
 
	Delen op Google+
 
	Delen op linkedIn

Werknemers en gepensioneerden – Faq

Bijgewerkt : 11/06/2014

Rechten, voorwaarden en formaliteiten

FAQs Rechten, voorwaarden en formaliteiten

 • Ik ben vergeten me na een verblijf van 3 maanden in een ander EU-land bij het gemeentebestuur in te schrijven. Moet ik nu het land uit?

  NEE - Men kan u niet dwingen om te vertrekken. Maar in sommige landen kunt u wel een boete krijgen als u zich niet inschrijft.

 • Ik heb meer dan vijf jaar legaal in een ander EU-land gewerkt. Kunnen de lokale autoriteiten mij, wanneer ik mijn inschrijving wil verlengen, nog altijd vragen om te bewijzen dat ik daar werk?

  NEE - Na 5 jaar hebt u automatisch recht op permanent verblijf in uw nieuwe land. U moet uw inschrijving dus niet verlengen maar een vaste verblijfsvergunning aanvragen, waaruit blijkt dat u daar mag wonen zelfs als u er niet werkt of als u inkomenssteun nodig hebt.

 • Ik reis ieder jaar een paar keer naar een ander EU-land en blijf er telkens ten hoogste een week. Moet ik daarvoor bepaalde formaliteiten verrichten?

  NEE - Als u nooit langer dan 3 maanden blijft, hoeft u alleen uw aanwezigheid te melden als het land dit eist.

 • Ik ben las zelfstandige recent naar een ander EU-land verhuisd. Daar hoef ik mij de eerste drie maanden niet in te schrijven. Mag ik er beginnen te werken terwijl ik nog niet ingeschreven ben?

  JA - U mag werken ongeacht of  u er al dan niet ingeschreven bent.

 • Ik ben financieel onafhankelijk en wil naar een ander EU-land verhuizen. Moet ik de autoriteiten daar bewijzen dat ik voldoende middelen van bestaan heb?

  JA - Als u kunt bewijzen dat u voldoende inkomsten en een in dat land geldige volledige ziekteverzekering hebt, mag u er langer dan drie maanden blijven.

 • Ik ben een Fins gepensioneerde die naar Italië wil verhuizen. Ik kan van mijn pensioen leven en heb via dat pensioen ook een volledige ziekteverzekering die in Italië geldig is. Mag ik daar permanent verblijven als ik dat kan bewijzen?

  NEE - Niet onmiddellijk. De Italiaanse autoriteiten zullen eerst een verklaring van inschrijving afleveren. Als u daarna vijf jaar ononderbroken in Italië woont, krijgt u het recht om er uw vaste verblijfplaats van te maken. Zodra u dat recht hebt, kan u niet langer verplicht worden te bewijzen dat u voldoende middelen van bestaan hebt om in Italië te blijven.

 • Ik ben een Deense gepensioneerde die vijf jaar gelden naar Italië is verhuisd. Twee jaar geleden ben ik voor een operatie naar Denemarken teruggekeerd en er tien maanden gebleven. Heb ik desondanks nog steeds recht op permanent verblijf in Italië?

  JA - Het ononderbroken karakter van het verblijf wordt niet beïnvloed door afwezigheden van minder twaalf maanden wegens ernstige gezondheidsredenen.

 • Ik ben als Italiaans projectmanager gedurende zeven maanden in België en die termijn loopt binnen drie maanden af. Ik woon er (gratis) in het appartement van mijn Belgische vriendin. Ben ik, omdat ik geen huur of energie betaal, vrijgesteld van de verplichting om me in België in te schrijven?

  NEE - U moet zich zo snel mogelijk inschrijven. Dit is in België verplicht voor alle EU-burgers die langer dan drie maanden blijven. Als u zich niet inschrijft, zult u niet worden weggestuurd maar is het mogelijk dat u een boete moet betalen.

 • Ik woon als zes jaar legaal in een ander EU-land. Word ik als een langdurig ingezetene beschouwd?

  JA - U kunt bij de nationale overheid een bewijs van die status aanvragen.

 • Moet ik tijdens mijn verblijf als toerist in een ander EU-land bepaalde formaliteiten verrichten?

  NEE - Als u er minder dan drie maanden blijft, kan u alleen gevraagd worden om de autoriteiten in te lichten over uw aanwezigheid, maar meestal doet het hotel dat.

 • Ieder jaar breng ik twee maanden door in mijn appartement aan de kust van een ander EU-land. Moet ik mij daar bij de gemeente inschrijven?

  NEE - Als u minder dan drie maanden blijft, hoeft u alleen uw aanwezigheid te melden, als dat in het bewuste land moet.

Meer hulp nodig?

Meer hulp nodig?

Heeft u nog niet gevonden wat u zocht? Zit u met een probleem?

Advies inwinnen over uw EU-rechten

Hulp bij problemen met overheidsinstanties