Kruimelpad

Bijgewerkt : 23/06/2015

Veelgestelde vragen - Rechten van werknemers en gepensioneerden

 • Ik woon al meer dan 3 maanden in een ander EU-land en ben vergeten me bij de gemeente in te schrijven. Moet ik nu het land uit?

  NEE, men kan u niet dwingen te vertrekken. Maar in sommige landen kunt u wel een boete krijgen als u zich niet inschrijft.

 • Ik heb meer dan vijf jaar legaal in een ander EU-land gewerkt. Mag de gemeente mij, wanneer ik mijn inschrijving wil verlengen, nog steeds vragen om te bewijzen dat ik daar werk?

  NEE, na 5 jaar hebt u automatisch recht op permanent verblijf in uw nieuwe land. U hoeft uw inschrijving dus niet te verlengen, u kunt een vaste verblijfsvergunning aanvragen. Daarmee mag u daar wonen, zelfs als u uw werk verliest of als u een uitkering nodig heeft.

 • Ik reis ieder jaar een paar keer naar een ander EU-land en blijf er nooit langer dan een week. Moet ik daarvoor bepaalde formaliteiten verrichten?

  NEE, niet als u er nooit langer dan 3 maanden blijft. Maar in sommige landen moet u wel uw aanwezigheid melden. Soms gaat dat automatisch, bijvoorbeeld als u in een hotel verblijft.

 • Ik ben als zelfstandige onlangs naar een ander EU-land verhuisd. Daar hoef ik mij de eerste drie maanden niet in te schrijven. Mag ik er beginnen te werken terwijl ik nog niet ingeschreven ben?

  JA, u mag er werken, ook als u nog niet ingeschreven bent.

 • Ik ben financieel onafhankelijk en wil naar een ander EU-land verhuizen. Moet ik de autoriteiten daar bewijzen dat ik voldoende middelen van bestaan heb?

  JA, als u kunt bewijzen dat u voldoende inkomsten en een in dat land geldige volledige ziekteverzekering hebt, mag u er langer dan drie maanden blijven.

 • Ik ben een Finse gepensioneerde. Ik wil naar Italië verhuizen. Ik kan van mijn pensioen leven en heb via dat pensioen ook een volledige ziekteverzekering die in Italië geldig is. Mag ik daar permanent verblijven als ik dat kan bewijzen?

  NEE, niet onmiddellijk. De Italiaanse autoriteiten zullen u eerst een verklaring van inschrijving geven. Als u daarna vijf jaar ononderbroken in Italië woont, krijgt u het recht om er permanent te blijven. Zodra u dat recht hebt, bent u niet langer verplicht te bewijzen dat u voldoende middelen van bestaan hebt om in Italië te blijven.

 • Ik ben een Deense gepensioneerde. Ik ben vijf jaar geleden naar Italië verhuisd. Twee jaar geleden ben ik voor een operatie naar Denemarken teruggekeerd en er tien maanden gebleven. Heb ik desondanks nog steeds recht op permanent verblijf in Italië?

  JA, het ononderbroken karakter van het verblijf wordt niet beïnvloed door afwezigheden van minder twaalf maanden wegens ernstige gezondheidsredenen.

 • Ik ben als Italiaans projectleider gedurende zeven maanden in België gedetacheerd en die termijn loopt over drie maanden af. Ik woon er (gratis) in het appartement van mijn Belgische vriendin. Ben ik, omdat ik geen huur of energie betaal, vrijgesteld van de verplichting om me in België in te schrijven?

  NEE, u moet zich zo snel mogelijk inschrijven. Dit is in België verplicht voor alle EU-burgers die langer dan drie maanden blijven. Als u zich niet inschrijft, zult u niet worden weggestuurd, maar kunt u wel een boete krijgen.

 • Ik woon al zes jaar legaal in een ander EU-land. Word ik als een permanent ingezetene beschouwd?

  JA, u kunt bij de nationale overheid een bewijs van die status aanvragen.

 • Moet ik tijdens mijn verblijf als toerist in een ander EU-land bepaalde formaliteiten verrichten?

  NEE, als u er minder dan drie maanden blijft, kan u alleen gevraagd worden om de autoriteiten in te lichten over uw aanwezigheid, maar meestal doet het hotel dat.

 • Ik breng elk jaar 2 maanden door in mijn appartement aan de zee in een ander EU-land. Moet ik me inschrijven bij de gemeente?

  NEE, niet als u er nooit langer dan 3 maanden blijft. Maar in sommige landen moet u wel uw aanwezigheid melden.

 • Ik ben Oostenrijker en heb een baan aangeboden gekregen in een ander EU-land. Maar het is deeltijds en niet goed betaald. Kunnen de lokale autoriteiten mij het recht van verblijf ontzeggen?

  NEE, zolang u kunt aantonen dat uw werk een reële en daadwerkelijke economische activiteit is, hebt u het recht te verblijven in het land waar u werkt.
  Als werknemer met een laag inkomen hebt u net zo goed recht op sociale bijstand als de nationale werknemers met een laag inkomen. Het recht van verblijf kan u niet worden ontzegd omdat u niet over voldoende middelen van bestaan voor u en uw gezinsleden beschikt.
  Dezelfde regels gelden als u zelfstandige bent en werk doet waarmee u niet voldoende verdient.

 

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
Vraag hulp of advies