Navigointipolku

Päivitetty : 23/06/2015

Usein kysyttyä - Työssäkäyvien ja eläkeläisten oleskeluoikeudet

 • Unohdin rekisteröityä kunnanvirastossa, kun olin ollut toisessa EU-maassa kolme kuukautta. Karkotetaanko minut nyt maasta?

  EI – Sinua ei voida karkottaa. Maasta riippuen voit joutua kuitenkin maksamaan sakkoa, koska olet laiminlyönyt vaaditun rekisteröitymisen.

 • Olen ollut laillisesti töissä toisessa EU-maassa yli viisi vuotta. Voivatko maan viranomaiset vieläkin pyytää todistusta työsuhteesta, kun uusin oleskeluoikeuden rekisteröintitodistukseni?

  EIVÄT – Viiden vuoden jälkeen sinulla on automaattisesti pysyvä oleskeluoikeus uudessa kotimaassasi. Rekisteröintitodistuksen uusimisen sijaan sinun täytyy hakea pysyvän oleskeluoikeuden todistavaa asiakirjaa, jolla vahvistetaan, että sinulla on oikeus oleskella maassa, vaikket olisikaan työssä tai vaikka tarvitsisit toimeentulotukea.

 • Matkustan toiseen EU-maahan useita kertoja vuodessa työn vuoksi ja vietän maassa aina enintään viikon. Vaaditaanko minulta joitain muodollisuuksia?

  EI – Jos oleskelet maassa alle kolme kuukautta kerrallaan, ainoa mahdollisesti vaadittava muodollisuus on ilmoitus oleskelusta, jos kyseinen maa sellaista edellyttää.

 • Olen itsenäinen ammatinharjoittaja, ja muutin jokin aika sitten toiseen EU-maahan. Kolmen ensimmäisen kuukauden aikana minun ei tarvitse rekisteröidä oleskeluoikeuttani. Voinko ryhtyä tekemään työtä ennen rekisteröintiä?

  KYLLÄ – Sinulla on oikeus tehdä työtä, vaikkei sinulla vielä olisikaan oleskeluoikeuden rekisteröintitodistusta.

 • Minulla on jonkin verran säästöjä, ja aion muuttaa toiseen EU-maahan. Onko minun todistettava toisen maan viranomaisille, että minulla on varaa elättää itseni?

  KYLLÄ – Jos pystyt todistamaan, että sinulla on riittävästi varoja ja kyseisessä maassa voimassa oleva kattava sairausvakuutus, voit oleskella maassa yli kolme kuukautta.

 • Olen suomalainen eläkeläinen, ja suunnittelen Italiaan muuttoa. Tulen toimeen eläkkeelläni, ja minulla on eläkkeeseeni kytketty kattava sairausvakuutus, joka on voimassa myös Italiassa. Jos pystyn todistamaan tämän, saanko pysyvän oleskeluluvan?

  ET – Et heti. Aluksi Italian viranomaiset myöntävät sinulle oleskeluoikeuden rekisteröintitodistuksen. Jos oleskelet Italiassa yhtäjaksoisesti viiden vuoden ajan, voit saada pysyvän oleskeluluvan. Pysyvän oleskeluluvan saaneen henkilön ei enää tarvitse osoittaa, että hänellä on riittävästi varoja Italiassa oleskelua varten.

 • Olen tanskalainen eläkeläinen, ja viisi vuotta sitten muutin Italiaan. Kaksi vuotta sitten jouduin palaamaan takaisin Tanskaan leikkaukseen, ja jäin sinne kymmeneksi kuukaudeksi. Voinko silti saada pysyvän oleskeluluvan Italiassa?

  KYLLÄ – Oleskelusi ei katsota keskeytyneen, jos olet ollut maasta poissa merkittävien terveydellisten syiden takia alle kaksitoista kuukautta.

 • Olen italialainen projektipäällikkö. Olen tällä hetkellä Belgiassa seitsemän kuukautta kestävällä komennuksella, joka päättyy kolmen kuukauden kuluttua. Asun belgialaisen tyttöystäväni asunnossa, enkä maksa vuokraa. Koskeeko pakollinen oleskeluoikeuden rekisteröinti Belgiassa minuakin, vaikka minulla ei ole vuokrasopimusta enkä maksa mitään laskuja Belgiaan?

  KYLLÄ – Sinun on rekisteröitävä oleskeluoikeutesi mahdollisimman pian. Belgiassa rekisteröinti on pakollista kaikille EU:n kansalaisille, jotka oleskelevat maassa yli kolme kuukautta. Jos laiminlyöt rekisteröitymisen, sinua ei voida karkottaa maasta, mutta voit joutua maksamaan sakkoa.

 • Olen asunut toisessa EU-maassa kuusi vuotta. Katsotaanko minut jo maassa pysyvästi asuvaksi?

  KYLLÄ – Voit hakea kansallisilta viranomaisilta todistusta pysyvästä oleskelusta.

 • Jos menen toiseen EU-maahan matkailijana, täytyykö minun huolehtia joistain muodollisuuksista?

  EI – Jos olet maassa alle kolme kuukautta, ainut vaadittava muodollisuus on oleskelustasi ilmoittaminen viranomaisille. Yleensä hotelli, jossa asut, huolehtii tästä.

 • Oleskelen vuosittain kaksi kuukautta toisessa EU-maassa olevassa merenranta-asunnossani. Täytyykö minun rekisteröityä kunnanvirastossa?

  EI – Jos oleskelusi kestää alle kolme kuukautta, sinulta voidaan vaatia enintään oleskelusta ilmoittamista, jos kyseinen maa tätä edellyttää.

 • Olen itävaltalainen ja minulle on tarjottu työpaikkaa toisesta EU-maasta. Työ on kuitenkin osa-aikaista ja pienipalkkaista. Voivatko paikalliset viranomaiset evätä minulta oleskeluoikeuden?

  EIVÄT – Jos pystyt osoittamaan, että olet aidosti työssä, josta maksetaan palkkaa, sinulla on oleskeluoikeus työskentelymaassasi.
  Pienipalkkaisena työntekijänä sinulla on samat oikeudet sosiaaliavustuksiin kuin paikallisillakin työntekijöillä. Oleskeluoikeuttasi ei voida evätä siitä syystä, että sinulla ei ole riittävästi varoja itsesi ja perheenjäsentesi elättämiseen.
  Tätä sääntöä sovelletaan myös itsenäisiin ammatinharjoittajiin, jotka eivät saa toiminnastaan riittävästi tuloja.

 

Tarvitsetko asiantuntija-apua?
Apua ja neuvontaa