Sökväg

Dela med dig 
	Facebook
 
	Twitter
 
	Dela på Google+
 
	linkedIn

Arbetstagare och pensionärer – Faq

Uppdaterat : 11/06/2014

Anhöriga som inte är EU-medborgare

FAQs Anhöriga som inte är EU-medborgare

 • Jag ska jobba i ett annat EU-land en månad. Krävs det några särskilda formaliteter för att min fru, som inte är EU-medborgare, ska kunna följa med mig?

  NEJ – Om ni stannar högst tre månader behöver hon inte registrera sig hos myndigheterna, men hon kan behöva anmäla sin närvaro. Hon måste dock alltid ha med sig ett giltigt pass – det räcker för att ge henne uppehållsrätt.

 • Jag är en tysk läkare som ska jobba i Nederländerna. Min registrerade partner, som är från Mexiko, ska följa med mig. Räknas han som min make när det gäller uppehållsrätt?

  JA – I Nederländerna har en registrerad partner fullständig uppehållsrätt. Det är samma formaliteter som för gifta par.

  Men inte alla EU-länder jämställer registrerade partner med äkta makar. I dessa länder har partnern inte automatisk uppehållsrätt, utan det avgör landets myndigheter från fall till fall.

 • Jag är från Bulgarien och har fått jobb som läkare på ett ungerskt sjukhus. Min halvbror vill gärna följa med mig till Budapest. Han är rysk medborgare men har bott med mig och mina föräldrar i Bulgarien sedan han var barn. Har han automatiskt rätt att bo i Ungern som anhörig till en EU-medborgare?

  NEJ – Eftersom han inte är släkt med dig i rakt upp- eller nedstigande led. Men om han nekas uppehållstillstånd måste myndigheterna motivera sitt beslut, så de måste först utreda ert personliga förhållande.

Mer hjälp?

Mer hjälp?

Hittade du inte det du letade efter? Behöver du hjälp?

Få råd om dina rättigheter i EU

Få hjälp att lösa problem med en myndighet