Sökväg

Uppdaterat : 16/07/2015

Vanliga frågor - Arbetstagares och pensionärers anhöriga som inte är EU-medborgare

 • Jag ska jobba i ett annat EU-land en månad. Krävs det några särskilda formaliteter för att min fru, som inte är EU-medborgare, ska kunna följa med mig?

  NEJ – Om ni stannar högst tre månader behöver hon inte registrera sig hos myndigheterna, men hon kan behöva anmäla sin närvaro. Hon måste dock alltid ha med sig ett giltigt pass – det räcker för att ge henne uppehållsrätt.

 • Jag är en tysk läkare som ska jobba i Nederländerna. Min registrerade partner, som är från Mexiko, ska följa med mig. Räknas hon som min maka när det gäller upphållsrätt?

  JA – I Nederländerna har en registrerad partner fullständig uppehållsrätt. Det är samma formaliteter som för gifta par.

  Men inte alla EU-länder jämställer registrerade partner med äkta makar. I dessa länder har partnern inte automatisk uppehållsrätt, utan det avgör landets myndigheter från fall till fall.

 • Jag är från Bulgarien och har fått jobb som läkare på ett ungerskt sjukhus. Min halvbror vill gärna följa med mig till Budapest. Han är rysk medborgare men har bott med mig och mina föräldrar i Bulgarien sedan han var barn. Har han automatiskt rätt att bo i Ungern som anhörig till en EU-medborgare?

  NEJ, eftersom han inte är släkt med dig i rakt upp- eller nedstigande led. Men om han nekas uppehållstillstånd måste myndigheterna motivera sitt beslut, så de måste först utreda ert personliga förhållande.

 • Jag är grekisk medborgare och bor och arbetar i Storbritannien. Min man som är från Tunisien kommer snart hit. Har han rätt att bo och arbeta här?

  JA – Som anhörig har din man rätt att bosätta sig i Storbritannien och arbeta som anställd eller egenföretagare.
 • Jag är ungersk medborgare och bor i Slovakien. De slovakiska myndigheterna har gett min ukrainske bror rätt att bo med mig i Slovakien. Får han också arbeta här trots att han inte är EU-medborgare?

  JA – Om myndigheterna har gett din bror uppehållsrätt i Slovakien har han samma rättigheter som andra anhöriga, t.ex. en make. Han kan alltså jobba som anställd eller egenföretagare i Slovakien.
 • Min fru och jag är från Colombia, men bor i Belgien. Vår yngsta dotter är född i Belgien och är belgisk medborgare. Kan vi med stöd av hennes rättigheter som EU-medborgare stanna kvar och arbeta i Belgien?

  JA – Eftersom ni är vårdnadshavare till er dotter, som är EU-medborgare, har ni rätt att bo och arbeta i Belgien, om hela familjen annars skulle behöva flytta från EU.
 • Min fru och jag är från Kina, men vår sjuårige son är född på Irland och irländsk medborgare. Kan vi med stöd av hans rätt till fri rörlighet inom EU flytta till Tyskland tillsammans?

  JA – Som föräldrar är ni ansvariga för er son. Om ni anser att det är bättre för honom att bo i Tyskland kan ni flytta dit. Ni måste dock kunna visa att familjen har tillräckliga medel för att inte ligga det tyska socialföräkringssystemet till last. Ni måste också ha en heltäckande sjukförsäkring.
 • Jag är från Brasilien. Tillsammans med min sexåriga dotter flyttade jag till Frankrike där min portugisiske man jobbade. Tyvärr skildes vi strax därefter. Får jag behålla min uppehållsrätt i Frankrike om jag får vårdnaden om vår dotter?

  JA – Du behåller din uppehållsrätt i Frankrike, dvs. barnets bostadsland, om du får vårdnaden om din dotter efter en överenskommelse med din man eller ett domstolsbeslut. Detsamma gäller om din man får vårdnaden, men du har umgängesrätt och domstolen anser att umgänget med ditt barn måste ske i Frankrike.
 • Jag är från Nigeria och bodde i Storbritannien med min tyske man. När han dog hade jag inget permanent uppehållstillstånd eftersom vi inte hade bott tillräckligt länge i Storbritannien tillsammans. Vår dotter som också är nigeriansk medborgare går i engelsk skola. Måste vi lämna Storbritannien nu?

  NEJ. Din mans död påverkar varken din eller din dotters uppehållsrätt om ni bodde i Storbritannien i minst ett år innan han dog. Om din dotter går i skola i Storbritannien behöver ni inte heller uppfylla det villkoret.

 

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?
Få hjälp och råd