Kruimelpad

Delen op 
	Delen op Facebook
 
	Delen op Twitter
 
	Delen op Google+
 
	Delen op linkedIn

Werknemers en gepensioneerden – Faq

Bijgewerkt : 11/06/2014

Gezinsleden van buiten de EU

FAQs Gezinsleden van buiten de EU

 • Als ik een maand in een ander EU-land ga werken en mijn vrouw, die geen EU-burger is, gaat mee, moet zij  dan bepaalde formaliteiten verrichten?

  NEE - Als zij er minder dan drie maanden woont, hoeft ze zich niet in te schrijven maar kan er haar wel gevraagd worden om haar aanwezigheid te melden. Ze moet er wel op letten dat ze te allen tijde een geldig paspoort bij zich heeft, dat is voldoende voor haar om verblijfsrecht te hebben.

 • Ik ben Duitser en ga in Nederland als dokter werken. Mijn geregistreerde partner is Mexicaanse en zal mee verhuizen. Zal ze voor de verblijfsformaliteiten als mijn echtgenote worden behandeld?

  JA - Wat verblijfsrechten betreft, hebben geregistreerde partners in Nederland alle rechten. De formaliteiten zijn hetzelfde als voor wie getrouwd is.

  Er zijn echter landen waar geregistreerde partners niet op dezelfde manier behandeld worden. In die landen zou uw partner niet automatisch verblijfsrecht hebben en beoordeelt de nationale overheid ieder geval apart.

 • Ik ben een Bulgaarse arts en ga binnenkort in een Hongaars ziekenhuis aan de slag. Mijn halfbroer, een Rus die sinds zijn kinderjaren bij mij en mijn ouders in Bulgarije heeft gewoond, wil me naar Budapest vergezellen. Krijgt hij in Hongarije als familielid van een EU-burger automatisch verblijfsrecht?

  NEE - Hij is immers geen ten laste komende  (groot-)ouder of (klein-)kind van u. Maar als de Hongaarse autoriteiten hem verblijfsrecht weigeren, moeten ze dat motiveren wat ze alleen kunnen via uitgebreid onderzoek naar uw persoonlijke relatie met uw halfbroer.

Meer hulp nodig?

Meer hulp nodig?

Heeft u nog niet gevonden wat u zocht? Zit u met een probleem?

Advies inwinnen over uw EU-rechten

Hulp bij problemen met overheidsinstanties