Sökväg

Dela med dig 
	Facebook
 
	Twitter
 
	Dela på Google+
 
	linkedIn

Vanliga frågor – Arbetstagare och pensionärer


Rättigheter, villkor och formaliteter

 • Jag har arbetat lagligt i ett annat EU-land i över fem år. Kan myndigheterna fortfarande be mig att bevisa att jag jobbar där när jag ska förnya mitt registreringsbevis?

  NEJ – Efter fem år har du automatiskt permanent uppehållsrätt i landet. Du behöver inte förnya ditt registreringsbevis, men om du vill kan du ansöka om ett intyg om permanent uppehållsrätt. Det intygar att du har rätt att stanna där även om du är arbetslös eller behöver bidrag.

 • Jag har bott i ett annat EU-land i sex år. Anses jag vara permanent bosatt där?

  JA – Du kan ansöka om intyg på det från de nationella myndigheterna.

 • Jag har vistats i ett annat EU-land i tre månader och har glömt att registrera mig hos myndigheterna. Kommer jag att bli utvisad?

  NEJ – Du kan inte bli utvisad. Men i vissa länder kan du få böta om du inte registrerar dig i tid.

 • Jag kommer från Italien och jobbar som projektledare i Belgien i sju månader. Kontraktet upphör om tre månader. Jag bor (gratis) hos min belgiska flickvän. Slipper jag att registrera mig i Belgien eftersom jag inte har något hyreskontrakt eller betalar någon hyra?

  NEJ – Du måste fortfarande registrera dig så snart som möjligt. I Belgien är det obligatoriskt för alla EU-medborgare som stannar längre än tre månader. Du kan inte bli utvisad om du inte registrerar dig, men du riskerar böter.

 • Jag reser inom EU i jobbet flera gånger om året och stannar högst en vecka i taget. Krävs det några särskilda formaliteter?

  NEJ – Om du stannar högst tre månader varje gång behöver du bara anmäla din närvaro, om landet kräver det.

 • Jag tillbringar två månader varje år i min semesterbostad i ett annat EU-land. Måste jag registrera mig hos myndigheterna?

  NEJ – Om du stannar i högst tre månader måste du bara anmäla din närvaro till myndigheterna, om landet kräver det.

 • Jag är egenföretagare och har nyligen flyttat till ett annat EU-land. De första tre månaderna behöver jag inte registrera mig. Kan jag börja jobba innan jag har registrerat mig?

  JA – Du får lov att jobba oavsett om du har ett registreringsbevis eller inte.

 • Jag är ekonomiskt oberoende och planerar att flytta till ett annat EU-land. Måste jag bevisa för myndigheterna att jag kan försörja mig själv?

  JA – Om du kan visa att du har tillräckligt med pengar och en sjukförsäkring som gäller i landet får du stanna där längre än tre månader.

 • Jag är en dansk pensionär och flyttade till Italien för fem år sedan. För två år sedan blev jag tvungen att åka tillbaka till Danmark för en operation och stannade i tio månader. Har jag fortfarande rätt att bosätta mig permanent i Italien?

  JA – Om du är borta mindre än ett år på grund av allvarliga hälsoskäl uppfyller du ändå kravet på sammanhängande vistelse i fem år.

 • Jag är en finländsk pensionär och vill flytta till Italien. Jag kan försörja mig på min pension och har en heltäckande sjukförsäkring kopplad till pensionen som gäller även i Italien. Har jag rätt att bosätta mig permanent i Italien?

  NEJ – Inte på en gång. När du först registrerar dig hos de italienska myndigheterna får du ett registreringsbevis. När du har bott i Italien i fem år har du permanent uppehållsrätt. Då behöver du inte längre visa att du kan försörja dig för att få stanna.

 • När jag åker till ett annat EU-land som turist, krävs det några särskilda formaliteter?

  NEJ – Om du stannar högst tre månader behöver du eventuellt bara meddela myndigheterna att du befinner dig i landet, men det sköter i regel ditt hotell.

Anhöriga från EU

 • Jag kommer från Slovakien och flyttade till min man i Tyskland för sex år sedan. Han dog för två månader sedan och nu har jag ingen egen inkomst. Det var min man som försörjde oss. De tyska myndigheterna säger att jag måste kunna visa att jag kan försörja mig, men det kan jag inte just nu. Måste jag flytta tillbaka till Slovakien tills jag hittar ett jobb?

  NEJ – Enligt EU:s regler får du bo kvar i Tyskland utan några särskilda villkor eftersom du har bott där lagligt i över fem år.

 • Jag måste se efter min kusin som är svårt sjuk. Han är EU-medborgare men har ingen inkomst. Jag har blivit erbjuden ett fast jobb i ett annat EU-land. Kan min kusin flytta med mig dit?

  JA – Din kusin bör registrera sin uppehållsrätt som en person med tillräckliga medel.

  Han måste kunna visa att du försörjer honom och att han har en giltig sjukförsäkring i det nya landet. Sitt registreringsbevis borde han då få på en gång.

 • Jag är norrman och ska flytta till Spanien med min man. Hur kommer de spanska myndigheterna att behandla honom?

  Spanien erkänner samkönade äktenskap så han kan bosätta sig där utan problem.

  Flera länder erkänner samkönade äktenskap eller jämställer registrerade partner med äkta makar – men inte alla. I dessa länder har partnern inte automatisk uppehållsrätt, utan det avgör landets myndigheter från fall till fall.

Anhöriga som inte är EU-medborgare

 • Jag ska jobba i ett annat EU-land en månad. Krävs det några särskilda formaliteter för att min fru, som inte är EU-medborgare, ska kunna följa med mig?

  NEJ – Om ni stannar högst tre månader behöver hon inte registrera sig hos myndigheterna, men hon kan behöva anmäla sin närvaro. Hon måste dock alltid ha med sig ett giltigt pass – det räcker för att ge henne uppehållsrätt.

 • Jag är en tysk läkare som ska jobba i Nederländerna. Min registrerade partner, som är från Mexiko, ska följa med mig. Räknas han som min make när det gäller uppehållsrätt?

  JA – I Nederländerna har en registrerad partner fullständig uppehållsrätt. Det är samma formaliteter som för gifta par.

  Men inte alla EU-länder jämställer registrerade partner med äkta makar. I dessa länder har partnern inte automatisk uppehållsrätt, utan det avgör landets myndigheter från fall till fall.

 • Jag är från Bulgarien och har fått jobb som läkare på ett ungerskt sjukhus. Min halvbror vill gärna följa med mig till Budapest. Han är rysk medborgare men har bott med mig och mina föräldrar i Bulgarien sedan han var barn. Har han automatiskt rätt att bo i Ungern som anhörig till en EU-medborgare?

  NEJ – Eftersom han inte är släkt med dig i rakt upp- eller nedstigande led. Men om han nekas uppehållstillstånd måste myndigheterna motivera sitt beslut, så de måste först utreda ert personliga förhållande.

Rösta i val

 • Om jag står med på röstlängden i mitt nya hemland och det är obligatoriskt att rösta där, är jag då skyldig att rösta?

  JA – Precis som landets medborgare.

Mer hjälp?

Mer hjälp?

Hittade du inte det du letade efter? Behöver du hjälp?

Få råd om dina rättigheter i EU

Få hjälp att lösa problem med en myndighet