Cale de navigare

Distribuie pe 
	Distribuie pe Facebook
 
	Distribuie pe Twitter
 
	Distribuie pe google+
 
	Distribuie pe linkedIn

Întrebări şi răspunsuri - Lucrători şi pensionari


Drepturi, condiţii şi formalităţi

 • Călătoresc în altă ţară din UE de mai multe ori pe an, în interes de serviciu, dar nu petrec niciodată acolo mai mult de o săptămână. Trebuie să îndeplinesc vreo formalitate?

  NU. Dacă şederea dumneavoastră nu depăşeşte 3 luni, singura formalitate pe care aţi putea să o îndepliniţi este să vă semnalaţi prezenţa, dacă ţara respectivă solicită acest lucru.

 • Dacă merg în altă ţară din UE ca turist, trebuie să îndeplinesc vreo formalitate?

  NU. Dacă petreceţi în ţara respectivă mai puţin de 3 luni, vi se poate cere eventual să semnalaţi prezenţa dumneavoastră autorităţilor - dar hotelul în care staţi face de obicei acest lucru.

 • De 5 ani lucrez legal în altă ţară din UE. În aceste condiţii, autorităţile din ţara respectivă au dreptul să îmi ceară dovada că sunt angajat când îmi reînnoiesc certificatul de înregistrare?

  NU. După 5 ani, aveţi automat dreptul de a deveni rezident permanent al ţării în care vă aflaţi. Nu trebuie să vă reînnoiţi certificatul de înregistrare, ci să solicitaţi un permis de şedere permanentă, care confirmă faptul că puteţi locui în ţara respectivă chiar dacă nu aveţi un loc de muncă sau o sursă de venituri.

 • De 6 ani locuiesc în altă ţară din UE. Pot fi considerat rezident permanent?

  DA. Le puteţi solicita autorităţilor naţionale dovezi care să confirme acest statut.

 • De trei luni locuiesc în altă ţară din UE, dar am uitat să mă înregistrez la primărie. Voi fi expulzat?

  NU. Nu puteţi fi expulzat. Totuşi, în funcţie de ţara în care vă aflaţi, aţi putea fi amendat din cauză că nu v-aţi înregistrat.

 • Sunt cetăţean italian şi, în calitate de responsabil de proiect, am fost detaşat în Belgia pe o perioadă de 7 luni, din care au trecut deja 4. Locuiesc gratuit în apartamentul prietenei mele, care este cetăţean belgian. Faptul că nu am contract de închiriere şi nu plătesc utilităţi înseamnă că sunt scutit de la înscrierea obligatorie pe lângă autorităţile belgiene?

  NU. Trebuie să vă înregistraţi cât mai repede posibil. Această condiţie este obligatorie pentru toţi cetăţenii europeni care stau în Belgia pe o perioadă mai mare de 3 luni. Dacă nu vă înregistraţi, nu veţi fi expulzat, dar puteţi fi amendat.

 • Sunt independent din punct de vedere financiar şi intenţionez să mă mut în altă ţară din UE. Trebuie să le dovedesc autorităţilor că am mijloace suficiente pentru a mă întreţine?

  DA. Dacă puteţi dovedi că aveţi resurse financiare suficiente şi o asigurare de sănătate valabilă şi completă, puteţi sta în ţara respectivă mai mult de 3 luni.

 • Sunt liber profesionist şi m-am mutat recent în altă ţară din UE. În primele 3 luni nu sunt obligat să mă înregistrez. Pot să încep munca înainte de a mă înregistra?

  DA. Aveţi dreptul de a munci, indiferent dacă aveţi sau nu un certificat de înregistrare.

 • Sunt pensionar de origine daneză şi, în urmă cu 5 ani, m-am stabilit în Italia. Acum 2 ani a trebuit să mă întorc în Danemarca pentru o intervenţie chirurgicală şi am petrecut acolo 10 luni. Mai am dreptul de a deveni rezident permanent în Italia?

  DA. Condiţia referitoare la „continuitatea rezidenţei” nu este afectată de absenţe mai mici de 12 luni, justificate de motive medicale serioase.

 • Sunt pensionar de origine finlandeză şi doresc să mă stabilesc în Italia. Pensia îmi permite să mă întreţin singur şi am asigurare completă de sănătate, valabilă în Italia. Dacă pot să dovedesc acest lucru, am dreptul de a deveni rezident permanent?

  NU. Nu imediat. Autorităţile italiene vă vor emite iniţial un certificat de înregistrare. Apoi, dacă locuiţi în Italia continuu timp de 5 ani, veţi obţine dreptul de a deveni rezident permanent. Odată dobândit acest drept, nu vi se mai poate cere să dovediţi că aveţi resurse suficiente pentru a locui în Italia.

 • În fiecare an, petrec 2 luni pe litoralul unei alte ţări din UE, unde deţin un apartament. Trebuie să mă înregistrez la primărie?

  NU. Dacă şederea nu depăşeşte 3 luni, tot ce ar trebui eventual să faceţi este să le semnalaţi prezenţa dumneavoastră autorităţilor, dacă ţara respectivă impune acest lucru.

Membri de familie din UE

 • Sunt cetăţean norvegian şi mă mut în Spania cu soţul meu (de acelaşi sex). Cum ne vor trata autorităţile spaniole?

  Nu ar trebui să fie o problemă, având în vedere faptul că Spania recunoaşte căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

  Totuşi, nu toate ţările europene tratează în acelaşi fel parteneriatele înregistrate/căsătoriile între persoane de acelaşi sex. În unele dintre ele, dreptul de şedere nu se acordă automat, ci în urma unei evaluări efectuate de autorităţile naţionale pentru fiecare caz în parte.

 • Sunt din Slovacia şi, în urmă cu 6 ani, m-am mutat la soţul meu care lucra în Germania. El a murit acum 2 luni, iar eu nu am resurse financiare - salariul soţului meu a fost singura noastră sursă de venit. Autorităţile germane îmi cer să dovedesc faptul că am suficiente resurse pentru a mă întreţine, dar pe moment nu am. Trebuie să mă întorc în Slovacia până găsesc un loc de muncă?

  NU. În baza legislaţiei UE, puteţi locui în continuare în Germania, fără a vi se cere să îndepliniţi vreo condiţie, dat fiind faptul că aţi locuit legal în această ţară timp de cel puţin  5 ani.

 • Trebuie să am grijă de vărul meu care suferă de o boală gravă. Este cetăţean european, dar nu are niciun venit. Mi s-a oferit un loc de muncă permanent în altă ţară din UE. Vărul meu se poate muta cu mine?

  DA. Vărul dumneavoastră ar trebui să solicite drept de rezidenţă ca persoană cu resurse independente. Este posibil să i se ceară să dovedească acest lucru.

  În acest caz, va trebui să demonstreze că îl sprijiniţi financiar în mod stabil şi regulat şi că are asigurare de sănătate în noua ţară. Certificatul de înregistrare ar trebui să fie emis imediat.

Membri de familie din afara UE

 • Sunt cetăţean german şi voi lucra ca medic în Olanda. Partenera mea înregistrată, de origine mexicană, va merge cu mine. Poate fi considerată soţia mea din punctul de vedere al formalităţilor de şedere?

  DA. În Olanda, partenerii înregistraţi beneficiază de drepturi depline în materie de rezidenţă. Va trebui să îndepliniţi aceleaşi formalităţi ca şi în cazul în care aţi fi căsătoriţi.

  Nu toate ţările europene tratează în acelaşi fel partenerii înregistraţi. În unele dintre ele, dreptul de şedere nu se acordă automat, ci în urma unei evaluări realizate de autorităţile naţionale pentru fiecare caz în parte.

 • Sunt medic bulgar şi mi-am găsit un loc de muncă într-un spital din Ungaria. Am un frate vitreg, de origine rusă, care a locuit cu mine şi cu părinţii mei în Bulgaria, încă din copilărie. Acum ar dori să mă însoţească la Budapesta. În calitate de membru de familie al unui cetăţean european, primeşte în mod automat dreptul de şedere în Ungaria?

  NU, deoarece nu este nici ascendent nici descendent direct şi nu se află în întreţinerea dumneavoastră. Însă, dacă autorităţile maghiare refuză să îi acorde dreptul de şedere, acestea sunt obligate să îşi justifice decizia, ceea ce implică o cercetare aprofundată cu privire la relaţia pe care o aveţi cu fratele dumneavoastră vitreg.

 • Voi lucra în altă ţară din UE timp de o lună. Soţia mea, care provine dintr-o ţară terţă, doreşte să mă însoţească. Va trebui să îndeplinească vreo formalitate?

  NU. Pentru o şedere mai mică de 3 luni, nu trebuie să se înregistreze pe lângă autorităţi, dar s-ar putea să i se ceară să îşi semnaleze prezenţa. În orice caz, ar trebui să aibă permanent asupra sa un paşaport valabil - este singurul document de care are nevoie pentru a beneficia de dreptul de şedere.

Alegeri

 • Locuiesc în altă ţară din UE în care participarea la vot este obligatorie. Dacă figurez pe listele electorale sunt obligat să votez?

  DA. Sunteţi obligat să votaţi, ca şi cetăţenii ţării respective.

Încă mai aveți nevoie de ajutor?