Navigointipolku

Jaa 
	Jaa Facebookissa
 
	Lähetä Twitteriin
 
	Jaa Google+:ssa
 
	Jaa LinkedInissa

Usein kysyttyä – Työssäkäyvät ja eläkeläiset


Oikeudet, ehdot ja muodollisuudet

 • Jos menen toiseen EU-maahan matkailijana, täytyykö minun huolehtia joistain muodollisuuksista?

  EI – Jos olet maassa alle kolme kuukautta, ainut vaadittava muodollisuus on oleskelustasi ilmoittaminen viranomaisille. Tästä yleensä huolehditaan hotellissa, jossa asut.

 • Matkustan toiseen EU-maahan useita kertoja vuodessa työn vuoksi ja vietän maassa aina enintään viikon. Vaaditaanko minulta joitain muodollisuuksia?

  EI – Jos oleskelet maassa alle kolme kuukautta kerrallaan, ainoa mahdollisesti vaadittava muodollisuus on ilmoitus oleskelusta, jos kyseinen maa sellaista edellyttää.

 • Minulla on jonkin verran säästöjä, ja aion muuttaa toiseen EU-maahan. Onko minun todistettava toisen maan viranomaisille, että minulla on varaa elättää itseni?

  KYLLÄ – Jos pystyt todistamaan, että sinulla on riittävästi rahaa ja kyseisessä maassa voimassa oleva kattava sairausvakuutus, voit oleskella maassa yli kolme kuukautta.

 • Olen asunut toisessa EU-maassa kuusi vuotta. Katsotaanko minut jo maassa pysyvästi asuvaksi?

  KYLLÄ – Voit hakea kansallisilta viranomaisilta todistusta pysyvästä oleskelusta.

 • Olen italialainen projektipäällikkö. Olen tällä hetkellä Belgiassa seitsemän kuukautta kestävällä komennuksella, joka päättyy kolmen kuukauden kuluttua. Asun belgialaisen tyttöystäväni asunnossa, enkä maksa vuokraa. Koskeeko pakollinen oleskeluoikeuden rekisteröinti Belgiassa minuakin, vaikka minulla ei ole vuokrasopimusta enkä maksa mitään laskuja Belgiaan?

  KYLLÄ – Sinun on rekisteröitävä oleskeluoikeutesi mahdollisimman pian. Belgiassa rekisteröinti on pakollista kaikille EU:n kansalaisille, jotka oleskelevat maassa yli kolme kuukautta. Jos laiminlyöt rekisteröitymisen, sinua ei voida karkottaa maasta, mutta voit joutua maksamaan sakkoa.

 • Olen itsenäinen ammatinharjoittaja, ja muutin jokin aika sitten toiseen EU-maahan. Kolmen ensimmäisen kuukauden aikana minun ei tarvitse rekisteröidä oleskeluoikeuttani. Voinko ryhtyä tekemään työtä ennen rekisteröintiä?

  KYLLÄ – Sinulla on oikeus tehdä työtä, vaikkei sinulla vielä olisikaan oleskeluoikeuden rekisteröintitodistusta.

 • Olen ollut laillisesti töissä toisessa EU-maassa yli viisi vuotta. Voivatko maan viranomaiset vieläkin pyytää todistusta työsuhteen olemassaolosta, kun uusin oleskeluoikeuden rekisteröintitodistukseni?

  EIVÄT – Viiden vuoden jälkeen sinulla on automaattisesti pysyvä oleskeluoikeus uudessa kotimaassasi. Rekisteröintitodistuksen uusimisen sijaan sinun täytyy anoa pysyvän oleskeluoikeuden todistavaa asiakirjaa, jolla vahvistetaan, että sinulla on oikeus oleskella maassa, vaikket olisikaan työssä tai tarvitsisit toimeentulotukea.

 • Olen suomalainen eläkeläinen, ja suunnittelen Italiaan muuttoa. Tulen toimeen eläkkeelläni, ja minulla on eläkkeeseeni kytketty kattava sairausvakuutus, joka on voimassa myös Italiassa. Jos pystyn todistamaan tämän, saanko pysyvän oleskeluluvan?

  ET – Et heti. Aluksi Italian viranomaiset myöntävät sinulle oleskeluoikeuden rekisteröintitodistuksen. Jos oleskelet Italiassa yhtäjaksoisesti viiden vuoden ajan, voit saada pysyvän oleskeluluvan. Pysyvän oleskeluluvan saaneen henkilön ei enää tarvitse osoittaa, että hänellä on riittävästi rahaa Italiassa oleskelua varten.

 • Olen tanskalainen eläkeläinen, ja viisi vuotta sitten muutin Italiaan. Kaksi vuotta sitten jouduin palaamaan takaisin Tanskaan leikkaukseen, ja jäin sinne kymmeneksi kuukaudeksi. Voinko silti saada pysyvän oleskeluluvan Italiassa?

  KYLLÄ – Oleskelusi ei katsota keskeytyneen, jos olet ollut maasta poissa alle kaksitoista kuukautta merkittävien terveydellisten syiden takia.

 • Oleskelen vuosittain kaksi kuukautta toisessa EU-maassa olevassa merenranta-asunnossani. Täytyykö minun rekisteröityä kunnanvirastossa?

  EI – Jos oleskelusi kestää alle kolme kuukautta, sinulta voidaan vaatia enintään oleskelusta ilmoittamista, jos kyseinen maa tätä edellyttää.

 • Unohdin rekisteröityä kunnanvirastossa, kun olin ollut toisessa EU-maassa kolme kuukautta. Karkotetaanko minut nyt maasta?

  EI – Sinua ei voida karkottaa. Maasta riippuen voit joutua kuitenkin maksamaan sakkoa, koska olet laiminlyönyt vaadittavan rekisteröitymisen.

Perheenjäsenet (EU-kansalaiset)

 • Minun on huolehdittava vakavasti sairaasta serkustani. Hän on EU:n kansalainen, mutta hänellä ei ole lainkaan tuloja. Minulle on tarjottu vakituista työpaikkaa toisesta EU-maasta. Voiko serkkuni muuttaa kanssani?

  KYLLÄ – Serkullesi olisi järkevintä hakea oleskelulupaa henkilönä, jolla on omia varoja. Häntä saatetaan pyytää todistamaan, että hänellä on tarpeeksi rahaa elättää itsensä.

  Hänen täytyy todistaa, että elätät häntä pysyvästi ja jatkuvasti ja että hänellä on sairausvakuutus uudessa asuinmaassaan. Näin hänen pitäisi saada oleskeluoikeuden rekisteröintitodistus viipymättä.

 • Olen Slovakian kansalainen, ja kuusi vuotta sitten muutin Saksassa työskentelevän aviomieheni luokse asumaan. Mieheni kuoli kaksi kuukautta sitten, eikä minulla ole omia tuloja, sillä miehen työ oli perheemme ainoa tulonlähde. Saksan viranomaiset vaativat minua osoittamaan, että minulla on riittävästi omia tuloja, mutta tällä hetkellä tuloja ei ole. Onko minun palattava Slovakiaan, kunnes löydän töitä?

  EI – EU:n lainsäädännön nojalla saat edelleen asua Saksassa ilman mitään ehtoja, koska olet asunut siellä laillisesti viiden vuoden ajan.

 • Olen norjalainen, ja aion muuttaa Espanjaan samaa sukupuolta olevan aviopuolisoni kanssa. Miten Espanjan viranomaiset suhtautuvat häneen?

  Hänellä ei pitäisi olla ongelmia Espanjassa oleskelun suhteen, sillä Espanjassa tunnustetaan samaa sukupuolta olevien henkilöiden väliset avioliitot.

  Samaa sukupuolta olevia aviopuolisoita/rekisteröityjä kumppaneita ei kuitenkaan kohdella kaikissa EU-maissa samalla tavalla. Näissä maissa samaa sukupuolta olevan aviopuolison/rekisteröidyn kumppanin oleskeluoikeus ei ole automaattinen, vaan kansalliset viranomaiset arvioivat kunkin tapauksen erikseen.

Perheenjäsenet (muut kuin EU-kansalaiset)

 • Jos lähden toiseen EU-maahan kuukaudeksi töihin, onko mukanani muuttavan vaimoni, joka ei ole EU:n kansalainen, huolehdittava joistain muodollisuuksista?

  EI – Jos hän asuu toisessa maassa kanssasi alle kolmen kuukauden ajan, hänen ei tarvitse rekisteröidä oleskeluoikeuttaan, mutta häntä voidaan pyytää ilmoittamaan maassa oleskelusta. Hänen pitää kuitenkin pitää aina mukanaan voimassa olevaa passia – muita edellytyksiä oleskeluluvan saamiselle ei ole.

 • Olen bulgarialainen lääkäri, ja minulla on tiedossa työpaikka unkarilaisesta sairaalasta. Minulla on velipuoli, joka on Venäjän kansalainen, mutta on asunut perheeni luona Bulgariassa lapsesta saakka. Hän haluaisi muuttaa mukanani Budapestiin. Onko hänellä automaattinen oleskeluoikeus Unkarissa, koska hän on EU:n kansalaisen perheenjäsen?

  EI – Velipuolesi ei ole huollettavanasi oleva (iso)vanhempi tai (lapsen)lapsi. Mutta jos Unkarin viranomaiset epäävät häneltä oleskeluoikeuden, heidän on perusteltava päätöksensä, mitä varten heidän on ensin tutkittava perusteellisesti sinun ja velipuolesi välinen suhde.

 • Olen saksalainen lääkäri ja lähdössä töihin Alankomaihin. Meksikolainen rekisteröity kumppanini muuttaa mukanani. Kohdellaanko häntä oleskelua koskevissa muodollisuuksissa aviopuolison tapaan?

  KYLLÄ – Rekisteröidyillä kumppaneilla on Alankomaissa oleskeluoikeusasioissa kaikki samat oikeudet kuin aviopuolisoilla. Muodollisuudet ovat samanlaiset kuin jos olisitte naimisissa keskenänne.

  Rekisteröityjä kumppaneita ei kuitenkaan kohdella kaikissa EU-maissa samalla tavalla. Näissä maissa kumppanisi oleskeluoikeus ei ole automaattinen, vaan kansalliset viranomaiset arvioivat kunkin tapauksen erikseen.

Vaalit

 • Jos olen uuden oleskelumaani vaaliluettelossa ja äänestäminen on kyseisessä maassa pakollista, onko minunkin pakko äänestää?

  KYLLÄ – samaan tapaan kuin maan omien kansalaisten.

Tarvitsetko apua?

Tarvitsetko apua?

Etkö löytänyt etsimääsi tietoa? Onko sinulla ongelma vailla ratkaisua?

Neuvontapalvelu kertoo oikeuksistasi EU:ssa

Apua julkisten elinten kanssa ilmenneiden ongelmien ratkaisuun