Sti

Del på 
	Del på Facebook
 
	Send til Twitter
 
	Del på google+
 
	Del på linkedIn

Spørgsmål og svar - Arbejdstagere og pensionister


Rettigheder, betingelser og formaliteter

 • Hvert år tilbringer jeg to måneder i min ferielejlighed i et andet EU-land. Skal jeg registrere mig på rådhuset?

  NEJ - Hvis du opholder dig i landet i mindre end tre måneder, skal du kun gøre opmærksom på det, hvis det pågældende land kræver det.

 • Hvis jeg rejser til et andet EU-land som turist, skal jeg så være opmærksom på nogle formaliteter?

  NEJ - Hvis du bliver i mindre end tre måneder, kan myndighederne kun bede dig om at gøre opmærksom på, at du er i landet - men det gør det hotel, du bor på, normalt.

 • Jeg er dansk pensionist og flyttede til Italien for fem år siden. For to år siden var jeg nødt til at tage hjem til Danmark for at få en operation, og jeg var der i ti måneder. Har jeg stadig ret til tidsubegrænset ophold i Italien?

  JA - Kravet om uafbrudt ophold berøres ikke af fravær på under 12 måneder af helbredsårsager.

 • Jeg er finsk pensionist og vil gerne flytte til Italien. Jeg kan forsørge mig selv med min pension og har omfattende sygesikring som en del af pensionen, så jeg er dækket i Italien. Hvis jeg kan bevise det, har jeg så ret til tidsubegrænset ophold?

  NEJ - Ikke lige med det samme. De italienske myndigheder giver dig først et bevis for registrering. Hvis du så bliver i Italien i fem år, får du ret til tidsubegrænset ophold. Når du har fået denne ret, skal du ikke længere bevise, at du har tilstrækkelige midler til at leve i Italien.

 • Jeg er italiener, men er udstationeret i syv måneder i Belgien og rejser hjem om tre måneder. Jeg bor i min belgiske kærestes lejlighed (gratis). Er jeg fritaget fra den obligatoriske registrering i Belgien, når jeg ikke har en lejekontrakt og ikke skal betale for el- eller vandforbrug?

  NEJ - Du skal stadig registreres snarest muligt. I Belgien er det obligatorisk for alle EU-borgere, der bliver i landet i over tre måneder. Du bliver ikke udvist for ikke at registrere dig, men du kan få en bøde.

 • Jeg er selvstændig og er for nylig flyttet til et andet EU-land. Jeg behøver ikke registrere mig der i de første tre måneder. Kan jeg begynde at arbejde, inden jeg bliver registreret?

  JA - Du må gerne arbejde, uanset om du har et bevis for registrering.

 • Jeg er økonomisk uafhængig og har planer om at flytte til et andet EU-land. Skal jeg bevise over for myndighederne, at jeg er i stand til at forsørge mig selv?

  JA - Hvis du kan bevise, at du har tilstrækkelige midler og en omfattende sygesikring i landet, kan du blive der i over tre måneder.

 • Jeg glemte at registrere mig på rådhuset efter at have været i et andet EU-land i tre måneder. Bliver jeg nu udvist?

  NEJ - Du kan ikke blive udvist. I nogle lande kan du dog få en bøde for ikke at have registreret dig i tide.

 • Jeg har arbejdet lovligt i et andet EU-land i over fem år. Kan myndighederne i landet stadig kræve, at jeg skal bevise, at jeg har job der, når jeg fornyer mit bevis for registrering?

  NEJ - Efter fem år har du krav på permanent ophold i dit nye land. Du skal ikke forny dit bevis for registrering, men søge om en permanent opholdstilladelse, der bekræfter, at du har ret til at bo der, selv om du ikke arbejder eller har behov for hjælp.

 • Jeg har boet i et andet EU-land i seks år. Kan jeg blive betragtet som fastboende?

  JA - Du kan søge om bevis for din status hos landets myndigheder.

 • Jeg rejser til et andet EU-land på mit arbejde flere gange om året og bliver der højst en uge ad gangen. Er der nogle formaliteter, jeg skal være opmærksom på?

  NEJ - Hvis du bliver der i mindre end tre måneder hver gang, er den eneste formalitet, du skal være opmærksom på, at nogle lande kræver, at du gør opmærksom på, at du er der.

Familiemedlemmer fra EU

 • Jeg er nordmand, men i færd med at flytte til Spanien sammen med min ægtefælle af samme køn. Hvordan vil de spanske myndigheder behandle ham?

  Han skulle ikke få problemer med at bo i Spanien, som anerkender ægteskab mellem personer af samme køn.

  Det er dog ikke alle EU-lande, der behandler ægtefæller af samme køn/registrerede partnere på samme måde. I nogle lande har partneren ikke automatisk opholdsret. Det bliver vurderet af myndighederne fra sag til sag.

 • Jeg er slovakisk statsborger, men flyttede sammen med min mand (der arbejdede i Tyskland) for seks år siden. Han døde for to måneder siden, og jeg har ingen selvstændig indtægt - min mands løn var vores eneste indtægtskilde. De tyske myndigheder siger, at jeg skal bevise, at jeg har tilstrækkelige midler til at klare mig selv, men det har jeg ikke lige nu. Er jeg nødt til at tage tilbage til Slovakiet, indtil jeg finder et job?

  NEJ - EU-retten siger, at du kan blive boede i Tyskland uden betingelser, fordi du har boet der lovligt i over fem år.

 • Jeg passer min fætter, som er alvorligt syg. Han er EU-borger, men har ingen indtægt. Jeg har nu fået tilbudt et fast job i et andet EU-land. Kan min fætter flytte med mig?

  JA - Det bedste, din fætter kan gøre, er at søge om ophold som person, der er økonomisk uafhængig. Han skal måske bevise, at han har midler nok til at klare sig selv.

  Han skal så bevise, at du forsørger ham fast, og at han har en sygesikring i det nye land. Hans bevis for registrering skulle blive udstedt med det samme.

Familiemedlemmer fra lande uden for EU

 • Hvis jeg rejser til et andet EU-land for at arbejde der i en måned, er der så nogle formaliteter, som min kone, der er fra et land uden for EU, skal være opmærksom på?

  NEJ - Når hun skal bo der sammen med dig i mindre end tre måneder, behøver hun ikke at blive registreret hos myndighederne, men hun kan blive bedt om at gøre opmærksom på, at hun er i landet. Hun bør dog altid have et gyldigt pas på sig - det er nok til at give hende opholdsret.

 • Jeg er læge og kommer fra Bulgarien, men har fået job på et hospital i Ungarn. Min halvbror er russisk statsborger, men har boet sammen med mig og vores forældre i Bulgarien, siden han var barn. Han vil gerne rejse med mig til Budapest. Har han automatisk opholdsret i Ungarn, når han er i familie med en EU-borger?

  NEJ - fordi han ikke er forsørget af dig og ikke er din direkte efterkommer eller slægtning i opadstigende linje, men hvis de ungarske myndigheder afviser at give ham opholdstilladelse, skal de begrunde det, hvilket kræver grundig efterforskning af dit personlige forhold til din halvbror.

 • Jeg er tysker, men skal til at arbejde som læge i Holland. Min registrerede partner fra Mexico tager med mig. Bliver hun betragtet som min ægtefælle med hensyn til opholdsret?

  JA - Når det gælder opholdsret, har registrerede partnere fulde rettigheder i Holland. Formaliteterne er de samme, som hvis I var gift.

  Det er dog ikke alle EU-lande, der behandler registrerede partnere på samme måde - i nogle lande har partneren ikke automatisk opholdsret. Det bliver vurderet af myndighederne fra sag til sag.

Valg

 • Hvis jeg står på valglisten i mit nye hjemland, og det er obligatorisk at stemme i landet, skal jeg så gøre det?

  JA - Ligesom landets egne borgere.

Har du stadig brug for hjælp?

Har du stadig brug for hjælp?

Fandt du ikke de oplysninger, du ledte efter? Har du et problem, du skal have løst?

Få rådgivning om dine EU-rettigheder

Løs problemer med en offentlig myndighed