Cale de navigare

Distribuie pe 
	Distribuie pe Facebook
 
	Distribuie pe Twitter
 
	Distribuie pe google+
 
	Distribuie pe linkedIn

Lucrători şi pensionari – Faq

Actualizare : 11/06/2014

Membri de familie din UE

FAQs Membri de familie din UE

 • Sunt din Slovacia şi, în urmă cu 6 ani, m-am mutat la soţul meu care lucra în Germania. El a murit acum 2 luni, iar eu nu am resurse financiare - salariul soţului meu a fost singura noastră sursă de venit. Autorităţile germane îmi cer să dovedesc faptul că am suficiente resurse pentru a mă întreţine, dar pe moment nu am. Trebuie să mă întorc în Slovacia până găsesc un loc de

  NU. În baza legislaţiei UE, puteţi locui în continuare în Germania, fără a vi se cere să îndepliniţi vreo condiţie, dat fiind faptul că aţi locuit legal în această ţară timp de cel puţin  5 ani.

 • Sunt cetăţean norvegian şi mă mut în Spania cu soţul meu (de acelaşi sex). Cum ne vor trata autorităţile spaniole?

  Nu ar trebui să fie o problemă, având în vedere faptul că Spania recunoaşte căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

  Totuşi, nu toate ţările europene tratează în acelaşi fel parteneriatele înregistrate/căsătoriile între persoane de acelaşi sex. În unele dintre ele, dreptul de şedere nu se acordă automat, ci în urma unei evaluări efectuate de autorităţile naţionale pentru fiecare caz în parte.

 • Trebuie să am grijă de vărul meu care suferă de o boală gravă. Este cetăţean european, dar nu are niciun venit. Mi s-a oferit un loc de muncă permanent în altă ţară din UE. Vărul meu se poate muta cu mine?

  DA. Vărul dumneavoastră ar trebui să solicite drept de rezidenţă ca persoană cu resurse independente. Este posibil să i se ceară să dovedească acest lucru.

  În acest caz, va trebui să demonstreze că îl sprijiniţi financiar în mod stabil şi regulat şi că are asigurare de sănătate în noua ţară. Certificatul de înregistrare ar trebui să fie emis imediat.

Încă mai aveți nevoie de ajutor?