Cale de navigare

Actualizare : 23/06/2015

Întrebări şi răspunsuri - Membrii de familie din UE ai lucrătorilor/pensionarilor

 • Sunt din Slovacia și, în urmă cu 6 ani, m-am mutat la soțul meu care lucra în Germania. El a murit acum 2 luni, iar eu nu am resurse financiare - salariul soțului era singura noastră sursă de venit. Autoritățile germane îmi cer să dovedesc faptul că am suficiente resurse pentru a mă întreține, dar pe moment nu am. Trebuie să mă întorc în Slovacia până găsesc un loc de muncă?

  NU. În baza legislației UE, puteți locui în continuare în Germania, fără a vi se cere să îndepliniți vreo condiție, dat fiind faptul că ați locuit legal în această țară timp de cel puțin 5 ani.

 • Sunt norvegian și mă mut în Spania cu soțul meu (de același sex). Cum îl vor trata autoritățile spaniole?

  Nu ar trebui să fie o problemă, având în vedere faptul că Spania recunoaște căsătoriile între persoane de același sex.

  Totuși, nu toate țările europene tratează în același fel parteneriatele înregistrate/ căsătoriile între persoane de același sex. În unele dintre ele, dreptul de ședere nu se acordă automat, ci în urma unei evaluări realizate de autoritățile naționale pentru fiecare caz în parte.

 • Trebuie să am grijă de vărul meu care suferă de o boală gravă. Este cetățean european, dar nu are niciun venit. Mi s-a oferit un loc de muncă permanent în altă țară din UE. Vărul meu se poate muta cu mine?

  DA. Vărul dumneavoastră ar trebui să solicite drept de rezidență ca persoană cu resurse independente. Este posibil să i se ceară să dovedească acest lucru.

  În acest caz, va trebui să demonstreze că îl sprijiniți financiar în mod stabil și regulat și că are asigurare de sănătate în noua țară. Certificatul de înregistrare ar trebui să fie emis imediat.

 • Eu și soțul meu suntem estoni, dar el lucrează în Germania de mult timp. Acum 3 ani, m-am mutat și eu în Germania, pentru a-i fi alături. Din păcate, acum divorțăm. Îmi voi pierde dreptul de ședere în Germania?

  Vă păstrați dreptul de ședere în Germania și după divorț, atâta timp cât sunteți angajată sau desfășurați activități independente ori dacă puteți dovedi că aveți suficiente resurse financiare și dețineți o asigurare completă de sănătate. Acest lucru este valabil și dacă soțul dvs. părăsește Germania sau moare.

 

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?
Solicitați sprijin și consiliere