Navigacijska pot

Posodobitev : 23/06/2015

Pogosta vprašanja - Študenti - družinski člani, ki niso državljani EU

 • Sem japonska državljanka in živim na Švedskem v registriranem partnerstvu s švedskim državljanom. Z nama živi tudi moj 23-letni sin iz prejšnjega zakona. Moj partner odhaja na Islandijo na magistrski študij. Skupaj s sinom bi rada šla z njim. Sin je državljan Japonske in študent, torej finančno odvisen od naju. Ali bo na Islandiji lahko pridobil dovoljenje za prebivanje?

  DA – vaš sin je potomec registriranega partnerja državljana EU, zato zanj veljajo enaka pravila kot za družinske člane: lahko dobi dovoljenje za prebivanje, čeprav je starejši od 21 let, saj ga še vedno preživljate.

 • Na Nizozemskem bom na enomesečnem jezikovnem tečaju. Spremljala me bo moja istospolna partnerica, s katero sem se poročila v Belgiji in ki ni državljanka EU. Ali je treba zanjo izpolniti kakšne formalnosti?

  NE – Na Nizozemskem jo bodo obravnavali enako kot vse druge zakonske partnerje.

  Če bo na Nizozemskem prebivala manj kot 3 mesece, potrebuje samo veljaven potni list (čeprav bo morda potrebovala tudi vizum, kar je odvisno od njene matične države).

  Morda bo svoj prihod v državo morala tudi prijaviti in vedno imeti pri sebi svoj potni list.

 • Sem romunska študentka na enoletnem študiju na Norveškem. Moji starši, državljani Moldavije, bi se mi radi pridružili za čas mojega študija. Ali imajo kot starši državljanke EU samodejno pravico do prebivanja na Norveškem?

  NE – vendar lahko pri norveških organih vložijo prošnjo za izdajo dovoljenja za prebivanje. Če norveški organi prošnjo zavrnejo, morajo imeti za to utemeljene razloge na podlagi podrobne proučitve vaših osebnih razmer.

Potrebujete pomoč podporne službe?
Pomoč in svetovanje