Sti

Opdateret : 23/06/2015

Spørgsmål og svar - Studerendes familie fra lande uden for EU

 • Jeg er fra Japan, men bor i Sverige i registreret partnerskab med en svensk mand sammen med min søn på 23 fra et tidligere ægteskab. Min partner har besluttet at tage en mastergrad i Island, og min søn og jeg vil gerne rejse med. Min søn er japansk statsborger og studerende, og vi forsørger ham. Får han opholdstilladelse i Island?

  JA - (som barn af partneren til en EU-borger) fordi han som studerende bliver forsørget af jer, selv om han er over 21.

 • Jeg skal på sprogkursus i Holland i en måned. Min ægtefælle af samme køn, som er fra et land uden for EU, og som jeg blev gift med i Belgien, tager med mig. Er der nogle formaliteter, hun skal være opmærksom på?

  NEJ – I Holland vil hun blive behandlet som alle andre ægtefæller.

  Til et ophold på under tre måneder skal hun bare have et gyldigt pas (hun kan dog også have brug for et visum afhængigt af, hvilket land hun er fra).

  Hun skal muligvis også gøre opmærksom på, at hun opholder sig i landet, og hun bør have sit pas på sig hele tiden.

 • Jeg er rumæner og læser i Norge i et år. Mine forældre (som er statsborgere i Moldova) vil gerne komme op og bo hos mig, mens jeg læser her. Har de automatisk opholdsret i Norge, når de er forældre til en EU-borger?

  NEJ - Men du kan bede de norske myndigheder om at se på deres ansøgning. Hvis de norske myndigheder afviser at give dem ophold, skal de begrunde afvisningen, hvilket de kun kan gøre efter en grundig undersøgelse af dine personlige forhold.

Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?
Få hjælp og rådgivning