Sökväg

Dela med dig 
	Facebook
 
	Twitter
 
	Dela på Google+
 
	linkedIn

Vanliga frågor – Studerande


Rättigheter, villkor och formaliteter

 • Jag ska åka till Tyskland som Erasmusstudent ett år. Jag jobbar inte och har inga andra inkomster. Hur kan jag då visa att jag har tillräckligt med pengar för min vistelse?

  Dina föräldrar kan till exempel sätta in en tillräcklig summa pengar på ditt konto varje månad.

 • Om jag går en språkkurs i ett annat EU-land, måste jag registrera mig hos myndigheterna?

  Det beror på hur länge du stannar. Om du ska stanna högst tre månader behöver du inte registrera dig, men du kan behöva anmäla din närvaro till myndigheterna.

  Om du ska stanna längre än tre månader kan du behöva registrera dig hos myndigheterna.

 • Vad händer om jag glömmer att anmäla min närvaro i ett land som kräver det? Kan jag bli utvisad?

  NEJ – Du kan inte bli utvisad, men i vissa länder kan det hända att du får böter.

Anhöriga från EU

 • Jag är belgare och ska flytta till Sverige med min man. Hur kommer de svenska myndigheterna att behandla honom?

  De svenska myndigheterna kommer att behandla er som vilket gift par som helst, eftersom Sverige erkänner samkönade äktenskap.

  Flera länder erkänner samkönade äktenskap eller jämställer registrerade partner med äkta makar – men inte alla. I dessa länder har partnern inte automatisk uppehållsrätt, utan det avgör landets myndigheter från fall till fall.

 • Jag är från Estland och doktorerar i Storbritannien. Mina föräldrar, som jag försörjer, skulle gärna vilja flytta till mig i London under min studietid. Som anhöriga till en EU-medborgare, har de automatiskt rätt att bo här?

  NEJ – Ditt medborgarskap kan göra det lättare för dina föräldrar att få flytta med dig, men de har ingen automatisk uppehållsrätt. Om de brittiska myndigheterna avslår dina föräldrars ansökan måste de ge dem ett skriftligt beslut, där de motiverar sitt avslag och förklarar vad det innebär för dina föräldrar.

 • Jag är från Ungern och flyttade till Österrike för sex år sedan för att bo med min ungerske man som pluggade där. För två månader sedan dog han. De österrikiska myndigheterna säger att jag måste visa att jag kan försörja mig själv för att få permanent uppehållsrätt (vilket jag inte kan eftersom vi levde på min mans besparingar). Stämmer det?

  NEJ – Du kan bo kvar i Österrike eftersom du har bott där lagligt i över fem år. Du behöver inte längre visa att du kan försörja dig för att få bo där permanent.

Anhöriga som inte är EU-medborgare

 • Jag kommer från Japan och bor i Sverige med en svensk man i ett registrerat partnerskap och min 23-årige son från ett tidigare äktenskap. Min partner ska gå en masterutbildning på Island och jag och min son vill gärna följa med honom. Min son är japansk medborgare och försörjs av oss eftersom han studerar. Kommer han att få uppehållstillstånd på Island?

  JA – Eftersom han är barn till en EU-medborgares partner och ekonomiskt beroende av er, även om han är över 21 år.

 • Jag kommer från Rumänien och pluggar i Norge ett år. Mina föräldrar som är moldaviska medborgare skulle vilja komma och bo hos mig under studietiden. Har de automatiskt uppehållsrätt i Norge som anhöriga till en EU-medborgare?

  NEJ – De måste ansöka om uppehållstillstånd och du kan då be de norska myndigheterna att ta hänsyn till era särskilda skäl. Om myndigheterna nekar uppehållstillstånd måste de motivera sitt beslut, så de måste först utreda era personliga omständigheter.

 • Jag ska gå en språkkurs i Nederländerna i en månad. Jag är gift med en annan kvinna som inte är EU-medborgare. Krävs det några särskilda formaliteter för att min fru ska kunna följa med mig?

  NEJ – I Nederländerna behandlas hon som vilken äkta maka som helst.

  Om ni stannar högst tre månader behöver hon bara ett giltigt pass (och i vissa fall ett visum, beroende på vilket land hon kommer från).

  Hon kan också behöva anmäla sin närvaro i landet och ska alltid ha med sig passet.

Mer hjälp?

Mer hjälp?

Hittade du inte det du letade efter? Behöver du hjälp?

Få råd om dina rättigheter i EU

Få hjälp att lösa problem med en myndighet