Navigacijska pot

Povej naprej 
	Facebook
 
	Twit it
 
	Povej naprej: Google+
 
	linkedIn

Pogosta vprašanja – Študenti


Pravice, pogoji in formalnosti

 • Ali se moram prijaviti na mestni upravi, če želim hoditi na jezikovni tečaj?

  To je odvisno od tega, kako dolgo boste v tej državi prebivali – če boste v njej prebivali manj kot 3 mesece, se vam ni treba prijaviti, morda pa boste morali prijaviti svoj prihod.

  Če boste v državi prebivali dalj časa, se bo morda treba prijaviti pri ustreznih organih.

 • Kaj se zgodi, če pozabim prijaviti svoj prihod v državi, kjer je to obvezno? Mi grozi izgon?

  NE – ne morejo vas kaznovati z izgonom, morda pa vas bodo oglobili, odvisno od predpisov države.

 • Za eno leto odhajam v drugi državo članico v okviru programa Erasmus. Kot študent seveda nisem zaposlen in nimam prihodkov. Kako naj upravni enoti dokažem, da imam zadostna sredstva za preživljanje?

  Vaši starši/zakoniti skrbniki vam lahko zagotovijo zadostna sredstva, denimo tako, da vam vsak mesec na tekoči račun nakažejo določen znesek.

Družinski člani, ki so državljani EU

 • Imam belgijsko državljanstvo. Z istospolnim zakonskim partnerjem se nameravava preseliti na Švedsko. Kako ga bodo obravnavali švedski organi?

  Švedski organi ga bodo obravnavali enako kot vse zakonske partnerje, saj Švedska priznava istostpolne poroke.

  Vendar porok oz. registriranih partnerstev istospolnih partnerjev vse države EU ne obravnavajo enako. V nekaterih državah pravica istospolnega (registriranega ali zakonskega) partnerja do prebivanja ni samodejna in nacionalni organi vsak primer obravnavajo posebej.

 • Sem estonska državljanka na doktorskem študiju v Združenem kraljestvu. Moji estonski starši, ki jih preživljam, bi radi za čas mojega študija prebivali z mano v Londonu. Ali imajo moji starši, kot družinski člani državljanke EU, samodejno pravico do dovoljenja za prebivanje?

  NE – vaše državljanstvo jim bo pomagalo pri vlogi za izdajo dovoljenja za prebivanje, vendar ne daje samodejnih pravic. Če britanski organi zavrnejo vlogo vaših staršev, jih morajo o tem obvestiti pisno ter navesti vse razloge za zavrnitev in posledice zavrnitve.

 • Sem madžarska državljanka. Pred šestimi leti sem se preselila v Avstrijo, kjer je takrat študiral moj mož, prav tako madžarski državljan. Pred dvema mesecema je umrl. Avstrijski organi so mi dejali, da za pridobitev dovoljenja za stalno prebivanje potrebujem dokazilo o zadostnih sredstvih za preživljanje. Tega nimam, saj sva z možem živela od njegovih prihrankov. Ali imajo avstrijski organi prav?

  NE – še naprej lahko prebivate v Avstriji, saj ste tam zakonito prebivali že vsaj pet let. Vaša pravica do stalnega prebivanja ni več pogojena z izkazovanjem zadostnih sredstev za preživljanje.

Družinski člani, ki niso državljani EU

 • Na Nizozemskem bom na enomesečnem jezikovnem tečaju. Spremljala me bo moja istospolna partnerica, s katero sem se poročila v Belgiji in ki ni državljanka EU. Ali je treba zanjo izpolniti kakšne formalnosti?

  NE – Na Nizozemskem jo bodo obravnavali enako kot vse druge zakonske partnerje.

  Če bo na Nizozemskem prebivala manj kot 3 mesece, potrebuje samo veljaven potni list (čeprav bo morda potrebovala tudi vizum, kar je odvisno od njene matične države).

  Morda bo svoj prihod v državo morala tudi prijaviti in vedno imeti pri sebi svoj potni list.

 • Sem japonska državljanka in živim na Švedskem v registriranem partnerstvu s švedskim državljanom. Z nama živi tudi moj 23-letni sin iz prejšnjega zakona. Moj partner odhaja na Islandijo na magistrski študij. Skupaj s sinom bi rada šla z njim. Sin je državljan Japonske in študent, torej finančno odvisen od naju. Ali bo na Islandiji lahko pridobil dovoljenje za prebivanje?

  DA – vaš sin je potomec registriranega partnerja državljana EU, zato zanj veljajo enaka pravila kot za družinske člane: lahko dobi dovoljenje za prebivanje, čeprav je starejši od 21 let, saj ga še vedno preživljate.

 • Sem romunska študentka na enoletnem študiju na Norveškem. Moji starši, državljani Moldavije, bi se mi radi pridružili za čas mojega študija. Ali imajo kot starši državljanke EU samodejno pravico do prebivanja na Norveškem?

  NE – vendar lahko pri norveških organih vložijo prošnjo za izdajo dovoljenja za prebivanje. Če norveški organi prošnjo zavrnejo, morajo imeti za to utemeljene razloge na podlagi podrobne proučitve vaših osebnih razmer.

Potrebujete pomoč?

Potrebujete pomoč?

Niste našli želenih informacij? Ste naleteli na težave?

Nasveti glede vaših pravic

Reševanje težav z organi javne uprave