Cale de navigare

Distribuie pe 
	Distribuie pe Facebook
 
	Distribuie pe Twitter
 
	Distribuie pe google+
 
	Distribuie pe linkedIn

Întrebări şi răspunsuri - Studenţi


Drepturi, condiţii şi formalităţi

 • Dacă petrec un an în altă ţară din UE, ca student participant la programul Erasmus, cum pot dovedi că am mijloace suficiente pentru a mă întreţine, dacă nu am un loc de muncă şi niciun venit?

  Părinţii/tutorele legal v-ar putea furniza resursele de care aveţi nevoie, de exemplu transferându-vă lunar o sumă de bani în contul dumneavoastră bancar.

 • Dacă urmez un curs de limbi străine în altă ţară din UE, trebuie să mă înregistrez la primărie?

  Depinde de durata şederii. Dacă staţi mai puţin de 3 luni nu trebuie să vă înregistraţi, dar s-ar putea să fiţi obligat să le semnalaţi autorităţilor prezenţa dumneavoastră.

  Dacă staţi mai mult de 3 luni, trebuie să vă înregistraţi pe lângă autorităţile relevante.

Membri de familie din UE

 • Sunt cetăţean belgian şi mă mut în Suedia cu soţul meu (de acelaşi sex). Cum îl vor trata autorităţile?

  Autorităţile suedeze îl vor trata pe soţul dumneavoastră ca pe orice alt partener, întrucât Suedia recunoaşte căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

  Totuşi, nu toate ţările europene tratează în acelaşi fel parteneriatele înregistrate/căsătoriile între persoane de acelaşi sex. În unele dintre ele, soţii/partenerii de acelaşi sex nu primesc în mod automat drept de şedere, ci în urma unei evaluări efectuate de autorităţile naţionale pentru fiecare caz în parte.

 • Sunt din Ungaria şi, în urmă în cu 6 ani, m-am mutat în Austria la soţul meu (de origine maghiară) care studia acolo. Acum două luni, el a murit. Autorităţile austriece mi-au spus că, pentru a obţine dreptul de rezidenţă permanentă, trebuie să dovedesc că am resurse financiare suficiente pentru a mă întreţine (ceea ce nu pot, pentru că am trăit din economiile soţului meu). Au dreptate?

  NU. Puteţi locui în continuare în Austria pentru că sunteţi rezident legal al acestei ţări de cel puţin 5 ani. Dreptul dumneavoastră de rezidenţă permanentă nu mai depinde de existenţa resurselor financiare.

Membri de familie din afara UE

 • Provin din Japonia şi locuiesc în Suedia, împreună cu partenerul meu înregistrat, de origine suedeză şi cu fiul meu de 23 de ani dintr-o căsătorie anterioară. Partenerul meu a decis să urmeze cursuri de masterat în Islanda şi doreşte ca noi să îl însoţim. Fiul meu este cetăţean japonez şi student şi depinde de noi din punct de vedere financiar. Va putea obţine permis de şedere în Islanda?

  DA, pentru că sunteţi partenera înregistrată a unui cetăţean european, iar fiul este student aflat în întreţinerea dumneavoastră, chiar dacă are peste 21 de ani.

 • Sunt cetăţean român şi studiez la o facultate din Norvegia timp de un an. Părinţii mei (cetăţeni ai Republicii Moldova) doresc să locuiască cu mine pe durata studiilor. În calitate de membri de familie ai unui cetăţean european, primesc în mod automat dreptul de şedere în Norvegia?

  NU, dar puteţi înainta o cerere autorităţilor norvegiene. Dacă refuză să le acorde dreptul de şedere, acestea trebuie să justifice refuzul, ceea ce implică o evaluare aprofundată a situaţiei dumneavoastră personale.

 • Voi merge în Olanda pentru a urma un curs de limbi străine cu durata de o lună. M-am căsătorit în Belgia cu o persoană de acelaşi sex, provenind din afara UE, care doreşte să mă însoţească. Partenera mea trebuie să îndeplinească vreo formalitate?

  NU. În Olanda partenera dumneavoastră va beneficia de tratamentul care li se aplică tuturor soţilor/soţiilor.

  Pentru o şedere mai mică de 3 luni, tot ce îi trebuie este un paşaport valabil (deşi s-ar putea să aibă nevoie de o viză, dar acest lucru depinde de ţara de origine).

  De asemenea, ar putea fi nevoită să îşi semnaleze prezenţa şi este recomandat să aibă paşaportul asupra sa.

Încă mai aveți nevoie de ajutor?