Navigointipolku

Jaa 
	Jaa Facebookissa
 
	Lähetä Twitteriin
 
	Jaa Google+:ssa
 
	Jaa LinkedInissa

Usein kysyttyä – Opiskelijat


Oikeudet, ehdot ja muodollisuudet

 • Jos lähden kielikurssille toiseen EU-maahan, onko minun rekisteröidyttävä kurssipaikkakunnan kunnanvirastossa?

  Vastaus riippuu siitä, kuinka kauan oleskelet maassa. Jos oleskelu kestää alle kolme kuukautta, rekisteröityminen ei ole pakollista, mutta tällöinkin saatat joutua ilmoittamaan maassa oleskelustasi viranomaisille.

  Jos oleskelusi kestää kauemmin, voit joutua rekisteröitymään oleskelumaassasi.

 • Jos oleskelen vuoden toisessa EU-maassa Erasmus-vaihto-opiskelijana, mutta en käy töissä eikä minulla ole muitakaan tuloja, miten pystyn todistamaan, että kykenen elättämään itseni oleskeluni ajan?

  Vanhempasi tai laillinen huoltajasi voi huolehtia varojesi riittävyydestä esimerkiksi siirtämällä rahaa pankkitilillesi kerran kuukaudessa.

 • Mitä tapahtuu, jos unohdan ilmoittaa oleskelustani sellaisessa maassa, jossa ilmoittaminen on pakollista? Karkotetaanko minut maasta?

  EI – Sinua ei voida karkottaa maasta, mutta sinun on mahdollisesti maksettava (kohtuullisen suuruinen) sakko kyseisen maan lainsäädännöstä riippuen.

Perheenjäsenet (EU-kansalaiset)

 • Olen belgialainen, ja aion muuttaa Ruotsiin samaa sukupuolta olevan aviopuolisoni kanssa. Miten viranomaiset suhtautuvat häneen?

  Ruotsin viranomaiset suhtautuvat häneen kuin kehen tahansa, sillä Ruotsissa tunnustetaan samaa sukupuolta olevien henkilöiden väliset avioliitot.

  Samaa sukupuolta olevia aviopuolisoita/rekisteröityjä kumppaneita ei kuitenkaan kohdella kaikissa EU-maissa samalla tavalla. Joissakin maissa samaa sukupuolta olevan aviopuolison/rekisteröidyn kumppanin oleskeluoikeus ei ole automaattinen, vaan kansalliset viranomaiset arvioivat kunkin tapauksen erikseen.

 • Olen unkarilainen, mutta muutin Itävaltaan kuusi vuotta sitten siellä opiskelevan unkarilaisen aviomieheni luo. Mieheni kuoli kaksi kuukautta sitten. Itävallan viranomaiset ovat ilmoittaneet, että pysyvän oleskeluluvan saadakseni minun on todistettava, että minulla on riittävästi varaa elättää itseni (vaikkei minulla ole, sillä elimme aviomieheni säästöillä). Pitääkö tämä paikkansa?

  EI – Voit jäädä Itävaltaan, koska olet jo oleskellut maassa laillisesti viiden vuoden ajan. Pysyvä oleskeluoikeutesi ei enää riipu siitä, onko sinulla varaa elättää itsesi.

 • Olen virolainen, mutta valmistelen väitöskirjaa Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Virolaiset vanhempani ovat minun huollettavinani, ja he haluaisivat muuttaa luokseni Lontooseen opintojeni ajaksi. Koska he ovat EU:n kansalaisen perheenjäseniä, myönnetäänko heille automaattisesti oleskeluoikeuden rekisteröintitodistus?

  EI – Kansalaisuutesi mahdollisesti auttaa osaltaan heidän oleskelulupahakemuksensa hyväksymistä, mutta mitään automaattisia oikeuksia se ei takaa. Jos brittiviranomaiset hylkäävät vanhempiesi hakemuksen, niiden on lähetettävä päätöksensä kirjallisena ja ilmoitettava perustelut hylkäämiselle sekä kerrottava, mitä hylkääminen merkitsee vanhempiesi tapauksessa.

Perheenjäsenet (muut kuin EU-kansalaiset)

 • Olen Ruotsissa asuva japanilainen ja olen rekisteröidyssä parisuhteessa ruotsalaisen miehen kanssa. Myös 23-vuotias poikani edellisestä avioliitostani asuu kanssamme. Kumppanini aikoo lähteä Islantiin opiskelemaan maisterintutkintoa, ja minä ja poikani haluaisimme muuttaa hänen mukanaan. Poikani on opiskelija ja Japanin kansalainen, ja hän on meidän huollettavamme. Saako hän oleskelulupaa Islannissa?

  KYLLÄ – EU:n kansalaisen kumppanin lapsena hän saa oleskeluluvan, koska hän on opiskelija ja teidän huollettavanne, vaikka onkin jo täyttänyt 21.

 • Olen lähdössä Alankomaihin kuukauden kestävälle kielikurssille. Mukaan lähtee samaa sukupuolta oleva aviopuolisoni, joka ei ole EU:n kansalainen ja jonka kanssa olen mennyt naimisiin Belgiassa. Täytyykö hänen huolehtia joistain muodollisuuksista?

  EI – Alankomaissa häntä kohdellaan kuin ketä tahansa puolisoa.

  Alle kolmen kuukauden oleskelua varten hän tarvitsee vain voimassa olevan passin (tosin hän saattaa myös tarvita viisumin riippuen siitä, mistä maasta hän on kotoisin).

  Hänen on mahdollisesti myös ilmoitettava maassa oleskelustaan sekä pidettävä passi aina mukanaan.

 • Olen romanialainen opiskelija ja opiskelen nyt Norjassa vuoden verran. Vanhempani, jotka ovat Moldovan kansalaisia, haluaisivat tulla luokseni asumaan opintojeni ajaksi. Onko heillä automaattinen oleskeluoikeus Norjassa, koska he ovat EU:n kansalaisen vanhempia?

  EI – Voit kuitenkin pyytää Norjan viranomaisia arvioimaan heidän oleskelulupahakemuksensa. Jos Norjan viranomaiset eivät myönnä oleskelulupaa, heidän on perusteltava päätöksensä, minkä he voivat tehdä vain perhetilanteenne tarkasti tutkittuaan.

Tarvitsetko apua?

Tarvitsetko apua?

Etkö löytänyt etsimääsi tietoa? Onko sinulla ongelma vailla ratkaisua?

Neuvontapalvelu kertoo oikeuksistasi EU:ssa

Apua julkisten elinten kanssa ilmenneiden ongelmien ratkaisuun